זה אולי נשמע כמו תסריט מסרט גרוע - אבל התחקיר המבהיל שנחשף אתמול הוא כה מטריד שספק אם אפשר להמציא אותו. בשנים האחרונות, במקביל לקרבות באוקראינה, מנהלת רוסיה מלחמת צללים מתוחכמת במערב - כך עולה מ הדלפת ענק של מסמכים סודיים, שהגיעה לאתר Delfi Estonia וחלקיה שותפו עם גוף התחקירים הבינלאומי OCCRP וכלי תקשורת מובילים בעולם (בהם "שומרים" כנציג הישראלי).
המסמכים מראים כיצד זרועות המודיעין של מוסקבה פועלות באופן שיטתי כדי לזרוע כאוס, להעמיק שסעים חברתיים ולערער את היציבות הפוליטית במדינות רבות — כולל בישראל. בלב החשיפה עומדת סופיה זאקרובה, עובדת בכירה במשרדו של הנשיא ולדימיר פוטין, המשמשת כראש המחלקה לפיתוח טכנולוגיות מידע ותשתיות תקשורת הנמצאת תחת סנקציות בינלאומיות. תכתובותיה של זאקרובה שנחשפו מראות קשר ישיר בינה לבין "הסוכנות לעיצוב חברתי" (SDA) — השחקן המרכזי ביותר בקמפייני ההשפעה הרוסיים.
החומרים שדלפו, הכוללים גם התכתבויות מהתקופה האחרונה המתייחסות גם למלחמה איראן השנייה, מראים שהקרמלין מזהה פצעים חברתיים קיימים ומפזר עליהם מלח בציניות, לטובת קידום האינטרסים של מוסקבה. באירופה, הטקטיקה של ה-SDA כללה פרובוקציות זולות אך מזעזעות שנועדו להצית מתחים דתיים ואתניים. בין הדוגמאות הבולטות בתחקיר: הנחת ראשי חזירים כרותים בחזיתם של כתשעה מסגדים שונים באזור פריז, ריסוס מגני דוד על קירות בבירה הצרפתית וצביעת בתי כנסת בירוק. בגרמניה ובבריטניה נעשה מעקב אחר נתיבי אספקת נשק לאוקראינה, שיבוש מערכות ניווט, שימוש בבובות מין ואמצעים פרובוקטיביים ברשת להגחכת מנהיגים, ואף פגיעה בתשתיות קריטיות כמו כבלים תת-ימיים.
הארגון פעל גם בישראל: לפי התחקיר, ה-SDA סימנה את החברה הישראלית כיעד מרכזי להעמקת השסע הפנימי. בין התוכניות הרוסיות שנחשפו היו ניסיונות להסתת אזרחים ערבים והקמת מפלגת עולים חדשה במטרה לייצר קוטביות פוליטית ולערער את הלכידות הלאומית. עוד תוכנן להקים בחיפה מכון מחקר בעלות של כ-8.8 מיליון רובל שיפיץ דיסאינפורמציה בישראל.
האסטרטגיה הרוסית כולה נשענת על העלות: עבור הקרמלין מדובר במבצעים שזול מאוד להוציא לפועל להפליא, המאפשרים מרחב הכחשה גמיש. מנגד, מדינות היעד נאלצות לספוג נזק עצום, ולנתב משאבי עתק כדי להתמודד עם גלי השנאה והאיומים. החשיפה הבינלאומית מדגישה שוב איך המלחמה המודרנית מזמן אינה מוגבלת לטנקים וטילים, ומראה כיצד פייק ניוז והסתה יכולים להיות חלק התוכנית לגרום לדמוקרטיות במערב לקרוס מבפנים.






