בצה"ל גוברת ההערכה כי חלון ההזדמנויות לפעולה משמעותית נגד חיזבאללה אינו בלתי מוגבל. "צריך מהלך רחב על חיזבאללה לפני הסכם אפשרי עם איראן. אין זמן בלתי מוגבל", אמר בכיר בצה"ל, על רקע האפשרות להתקדמות במגעים בין ארצות הברית לטהרן — והחשש בישראל מהזרמת כספים מחודשת שתאפשר לארגון להשתקם במהירות.
כאן צריך לומר כי במזרח תיכון הדברים נבחנים לאורך זמן. יוזמה חייבת להיות שיטתית. להגביר היום זה מעולה, להמשיך מחר זה חשוב ולהיות שני צעדים לפני חיזבאללה גם מחרתיים.
לדברי הבכיר, צה”ל העלה אתמול מספר מדרגות בפעילות נגד חיזבאללה, הן בהיקף התקיפות האוויריות והן בפעילות הקרקעית בדרום לבנון. בשלב זה עיקר הפעולה הקרקעית מתבצע במרחבים פתוחים ואזורים שמחוץ למרכזי האוכלוסייה, כחלק ממאמץ לאתר ולהשמיד מחסני אמל”ח, תשתיות טרור ומתחמי שיגור. לפי פרסומים בלבנון, כוחות צה״ל התקדמו גם מעבר לליטני.
חיזבאללה המשיך לשדר רחפני נפץ ביממה האחרונה ובצה”ל מציינים כי עיקר השיגורים דיין מתבצע מתוך כפרים ואזורים מאוכלסים בדרום לבנון — בין היתר במרחבי כפרא, לבנין ועינתא — לצד אזורי פעילות עמוקים יותר כמו נבטיה, דיר א-זהראני והבקעא. מבחינת ישראל, מדובר בהמשך שיטת הפעולה של הארגון: שימוש בתשתיות אזרחיות ובאוכלוסייה המקומית לצורך הסתרת אמצעי לחימה ותנועת פעילים.
צה"ל התקדם אל מעבר לקו הצהוב בחלק מהאזורים בלבנון כדי לדחוק את מחבלי חיזבאללה עוד צפונה ולהקשות עליהם לשגר רחפני נפץ — לכל הפחות כאלה שמגיעים ליישובים. בצה”ל מזהים כי הארגון, שנפגע קשות בשנתיים האחרונות, מנסה בתקופה האחרונה לשקם מחדש את יכולותיו — בעיקר בתחום הרחפנים, מערכי השיגור, תשתיות הייצור והמפקדות בדרום לבנון ובמרחב הבקעא. על פי ההערכות, כל הקלה משמעותית בסנקציות על איראן תכניס בתוך זמן קצר משאבים גדולים למשטר בטהרן, וחלק מהם יופנו באופן ישיר לחיזבאללה לצורך שיקום מערכי האש, הרחפנים והפיקוד.
על רקע זה, בכירים בצה”ל סבורים כי לא ניתן עוד להסתפק במדיניות של “איתותים” או בתקיפות נקודתיות בלבד. לדבריהם, נדרש מעבר למהלך רחב, רציף ואגרסיבי יותר, כזה שיכוון לא רק נגד חוליות שיגור, אלא נגד מעטפת ההתעצמות כולה: מפעלי ייצור והרכבת רחפנים, מחסני אמל”ח, תשתיות פיקוד ושליטה, אנשי הידע והמפעילים עצמם. בצה”ל רואים באיום הרחפנים את אחד האתגרים המרכזיים בזירה הצפונית, ולכן המטרה היא לפרק את תעשיית הרחפנים של חיזבאללה מהשורש ולא רק לסכל שיגורים בודדים.
במערכת הביטחון מדגישים כי מטרת-העל היא יצירת מציאות ביטחונית חדשה עבור תושבי הצפון: לא רק הרחקת האיום מהגבול המיידי, אלא שחיקה עמוקה ומתמשכת של יכולות חיזבאללה בכל רחבי דרום לבנון. בצה”ל מעריכים כי הארגון מתקשה כיום לפעול כמסגרת צבאית סדורה ונאלץ יותר ויותר לאמץ דפוסי פעולה של ארגון גרילה הפועל מתוך תפיסת הישרדות.
הבכיר הוסיף כי ישראל אינה מעוניינת בפגיעה ישירה במדינת לבנון או בקריסת מוסדותיה, אולם לדבריו, “אם יהיה צורך להעביר מסר על המחיר של המשך מתן החסות לחיזבאללה — נכון יהיה לעשות זאת”. לדבריו, ישראל מבקשת להבהיר לביירות כי לא ניתן יהיה להמשיך לאפשר את פעילות חיזבאללה מתוך שטח לבנון, מבלי שלדבר יהיו גם השלכות מדינתיות ותשתיתיות.
על פי ההערכות, הקלה משמעותית בסנקציות על איראן תכניס בתוך זמן קצר משאבים גדולים למשטר בטהרן, וחלקם יופנו לחיזבאללה