נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שוחח אתמול בצהריים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ודרש ממנו לעצור את התקיפות באיראן, ולא לממש את התוכניות שהיו אמורות לצאת לדרך. נתניהו קיבל את ההנחיה והורה לצה"ל: אנחנו עוצרים.
במשך כ-17 שעות היו תושבי מדינת ישראל דרוכים עד הקצה: מסגרות החינוך לא נפתחו, רבים לא התייצבו במקומות העבודה, הממ"דים והמקלטים שנזנחו בחודשיים האחרונים סודרו ונוקו מחדש, ובקבוצות הווטסאפ של ההורים כבר קיטרו על תחילה מוקדמת של החופש הגדול ושלחו אפילו לוגו מבצע חדש: "שאגת ההורים".
2 צפייה בגלריה
טיל מתימן שנפל באזור יריחו, אתמול
טיל מתימן שנפל באזור יריחו, אתמול
טיל מתימן שנפל באזור יריחו, אתמול
(AHMAD GHARABLI, AFP)
ואכן, ביום ראשון בשעה 22:00 בערב, כך זה נראה. איראן מימשה את איומה אחרי תקיפת צה"ל בדאחיה בביירות, וירתה טילים לאזור צפון הארץ. בפיקוד העורף הודיעו תוך זמן קצר שהלימודים לא יתקיימו מחר (אתמול) בכל הארץ, וסבב לחימה ממושך נוסף מול איראן נראה כתרחיש הריאלי ביותר.
"התגובה תהיה קשה", הבטיח בראשון בערב גורם ישראלי, לאחר הירי מאיראן. טראמפ מנגד ניסה להרגיע את הרוחות וקרא למשטר האייתוללות לשוב לשולחן המשא ומתן. "יריתם את הטילים שלכם - זה מספיק. תחזרו לשולחן ותעשו עסקה", אמר טראמפ בריאיון לרשת פוקס ניוז. הוא הוסיף שהוא "לא שמח" מהתקיפה הישראלית בביירות, ואמר בהמשך: "התקיפות האיראניות לא פגעו באף אחד. אני מקווה שישראל לא תגיב". באתר "אקסיוס" דווח שטראמפ מתכוון להתקשר לנתניהו: "אגיד לו לא לתקוף באיראן בתגובה". נתניהו וטראמפ אכן שוחחו בראשון בערב, ולאחר מכן כינס נתניהו הערכת מצב.
אבל אם טראמפ קיווה לרגיעה, הוא התבדה במהירות. מטוסי חיל האוויר המריאו לפנות בוקר למרחק של כ-1,300 קילומטרים מישראל ובשני גלי תקיפה פגעו במערכות הגנה אווירית ובמפעל פטרוכימי באיראן.
"עשרות מטוסי קרב של חיל האוויר בהכוונת אמ"ן, השלימו לפני זמן קצר תקיפה נרחבת נגד מערכות הגנה אסטרטגיות של משטר הטרור האיראני", נמסר מדובר צה"ל. "בתקופה האחרונה הוצבו מערכות הגנה במרחבים שונים באיראן, כחלק מפעילות המשטר לשיקום יכולות הגילוי וההגנה שלו שנפגעו במבצע 'שאגת הארי' - התקיפה הובילה להשמדת מערכות אלו. ב'שאגת הארי', צה"ל פגע עמוקות במערכות ההגנה של משטר הטרור האיראני. התקיפות שהושלמו מסייעות להעמיק עוד יותר את חופש הפעולה של חיל האוויר בשמי איראן".
2 צפייה בגלריה
המרחב האווירי בינתיים פתוח. העומס בנתב"ג, אתמול
המרחב האווירי בינתיים פתוח. העומס בנתב"ג, אתמול
המרחב האווירי בינתיים פתוח. העומס בנתב"ג, אתמול
(יריב כץ)
בגל התקיפה השני, בבוקר, פגעו מטוסי חיל האוויר במפעל הפטרוכימי "קארון" בעיר הנמל מאהשהר שבדרום-מערב איראן. בצה"ל אמרו שהמפעל מייצר טילים בליסטיים וחומרים כימיים.
איראן לא עברה בשקט על התקיפות. סמוך לשעה 6:00 בבוקר ירו הפרוקסי שלה מתימן, החות'ים, שני טילים לכיוון ישראל, וגם איראן שיגרה מטחים בשעות 7:00 ו-9:40. למרבה המזל לא היו נפגעים בכל מטחי הירי, אולם אחד הטילים נפל סמוך לאיתמר שבשומרון וגרם נזק לארבעה בתים. "זה היה מפחיד מאוד, הנפילה הגיעה ממש קרוב להתרעה", סיפרה אתמול רעות בן גיגי, תושבת אחד הבתים שנפגעו.
בשכונה שבה נפגעו הבתים קיימת מיגונית אחת בלבד שמרוחקת מחלק גדול מהבתים. "רצתי למיגונית עם התינוק על הידיים יחד עם בעלי ושני הילדים שלנו" שיחזרה בן גיגי. "אנחנו הספקנו להגיע, אבל חלק מהשכנים שלנו לא הספיקו. רק אחרי שיצאנו מהמיגונית והבנו מה קרה, הבנו כמה היינו קרובים לאסון. אנחנו מבקשים שיוסיפו מיגוניות בשכונה כדי שכל משפחה תוכל להגיע למקום מוגן בזמן. זה נס, בתים נהרסו. זה מחדל שיש לנו מיגונית אחת ל-40 משפחות. לי לוקח דקה כי אני גרה קרוב, אחרים צריכים לנסוע. צפוף שם ומחניק. אנחנו גדלנו מגיל קטן על 'להישאר', למרות שמנסים לשבור אותנו. ננסה להביא עוד מיגוניות, כדי שיהיה מקום ממוגן לילדים שלנו. מקווה שנצליח".
האמריקאים סייעו ביירוט
מבחינה מבצעית פעל צה"ל בתיאום עם פיקוד המרכז האמריקאי (סנטקום) וארה"ב הייתה מעורבת גם ביירוטים, אבל ההתקפה הייתה של ישראל בלבד. אחרי הירי מאיראן בבוקר כונס הקבינט המצומצם ובצה"ל נערכו לאפשרות של כמה ימי לחימה, וגם ללחימה ממושכת יותר. "אנחנו ממשיכים בלבנון במלוא העוצמה, לפי המשוואה שאם הם יירו לעבר היישובים נתקוף בדאחיה", אמר גורם ישראלי בתום כינוס הקבינט. "ישראל וארה"ב רואות עין בעין, למרות שפעמיים פעלנו בניגוד לעמדתו הפומבית של הנשיא ביממה האחרונה - גם בתקיפה בביירות וגם בתגובה באיראן".
גורם ביטחוני ישראלי התייחס להמשך הלחימה מול חיזבאללה: "אם הם יירו ליישובים וזה יחצה לישראל נירה לדאחיה, ואז נראה מה תהיה התגובה ואם האיראנים יעמדו במשוואה המטורללת שהביאו".
בעקבות הצפי להסלמה קיים אתמול משרד התחבורה הערכות מצב דחופות לאורך היום, כשהצעד המרכזי שנשקל היה הגבלת מספר הנוסעים והעובדים השוהים בו-זמנית בטרמינל ל-2,500 לכל היותר. אולם אחר הצהרים הוחלט להשאיר נכון לעכשיו, את המרחב האווירי פתוח ולהפעיל את נתב"ג כרגיל ורק במידה ויתחדש הירי מאיראן יתכנסו שוב להערכות מצב. ירי הטילים לדרום ולמרכז גרם אתמול לעצירת המראות ונחיתות זמנית, מה שגרר בהמשך עיכובים בהמראות ונחיתות שהצטברו לצוואר בקבוק.
בסיום דיון הקבינט אישר נתניהו תוכניות תקיפה משמעותיות הרבה יותר באיראן, אלא שבצהריים דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" שכוחות הביטחון של הרפובליקה האיסלאמית הודיעו על סיום הפעולות הצבאיות נגד ישראל, והזהירו מפני התקפות קשות יותר אם ישראל תחזור לתקוף את לבנון. בהודעת מפקדת החירום של איראן על סיום הפעולה הופיע תיאור המשוואה החדשה: "בעקבות תוקפנות המשטר הציוני (כך במקור) בדרום לבנון ובאזור הדאחיה, בתמיכת אמריקה, הכוחות של איראן נתנו תגובה כואבת למשטר, תוך תמיכה בלבנון. תגובה שממנה המשטר הציוני המזויף ותומכיו היו צריכים ללמוד לקח. בהתאם לכך, מוכרזת הפסקת פעולות הכוחות. מודגש כי אם התוקפנות תימשך, כולל בדרום לבנון, צעדים חמורים וקשים הרבה יותר יהיו בדרך".
עימות בקבינט המצומצם
במקביל כתב טראמפ ברשת Truth: "ישראל ואיראן חייבות להפסיק את הירי מייד. שני הצדדים, ישראל ואיראן, מעוניינים בהפסקת אש מיידית! המשא ומתן הסופי על 'שלום' מתקדם, בכפוף לכך שבורות או טיפשות לא יעמדו בדרכו. המצור יישאר בתוקף, ובמלוא העוצמה וההשפעה, עד שיושג הסכם סופי. הדברים צריכים להתקדם במהירות".
זמן קצר לאחר הציוצים התקשר טראמפ לנתניהו, ובעקבות השיחה הורה נתניהו לצה"ל לעצור את כל התוכניות שהוכנו לתקיפות אחר הצהריים בערב ובלילה, מה שעורר עימות בישיבת הקבינט המצומצם אמש.
אחרי שנתניהו עידכן את השרים על שיחותיו עם טראמפ והחלטתו לנצור את האש מול איראןף אמר השר בן גביר: "צריך להבהיר לטראמפ שיש לנו קווים אדומים ואם תוקפים אותנו מלבנון או מאיראן זה קו אדום וצריך להגיב".
נתניהו ניסה להרגיע אותו: "טוב, עוד שלושה חודשים בחירות".
בן גביר השיב: "לזכותי ייאמר שאני אומר את זה כל הזמן, עם בחירות ובלי בחירות". יו"ר ש"ס, דרעי התערב: "מספיק עם הרעיונות לתקוף באיראן ובביירות, בואו ניהיה ראליים. צריכים להיות אחראים". נתניהו: "אנחנו על אותו דף עם טראמפ. הוא לא משחרר את הכספים הכלואים של איראן. נחוש להוציא ולקבל את החומר הגרעיני. למה להתכתש איתו?"
השר סמוטריץ' הוסיף אף הוא: "לתקיפה באיראן יש מחירים והיא מורכבת ומסובכת. אתם זוכרים שלא פעם התנגדתי לפעולות באיראן ושאני פועל באחריות". סמוטריץ' הציע לאמץ את מודל דאחיה – לתקוף חזק בדאחיה, מה שיגרום לחיזבאללה להתחנן שזה ייפסק ובכך ליצור את ניתוק הזירות.
על פי בכירים בישראל טראמפ רצה הפסקת אש בכל מחיר וניסה לכפות אותה על הצדדים – כנראה כי חשש שאם המלחמה תימשך הדבר יסכל לו הגעה להסכם מול האיראנים. נתניהו לא נראה מאוכזב והבהיר שצריכים לזרום עם טראמפ ידידנו הגדול. "לא היתה כאן כניעה", אמרו אמש בכירים בממשלה. "הם פעלו. אנחנו הגבנו להם. זה לא הסבב האחרון".