כ-35% עד 37% מהציבור היהודי בישראל מרוצה מבנימין נתניהו כראש ממשלת ישראל, וכחמישית מיהודי ישראל מתכוונים להצביע בבחירות הקרובות לכנסת למפלגתו של נתניהו. אלו ממצאים של סקרי דעת הקהל הנערכים מדי שבוע על מדגם מייצג של אוכלוסיית הארץ. אין סיבה להניח שהתמיכה בנתניהו תהיה גבוהה יותר בקרב יהודי ארה"ב. על כן לא מפתיעים ממצאים של סקרים בקרבם השואלים על בעלי "דעה חיובית" על נתניהו ומקבלים תוצאה דומה. לעומת זאת, ל-47% מהיהודים בסקר אחרון של מכון פיו (PEW) האמריקאי היוקרתי עדיין יש דעה חיובית על ממשלת ישראל בכללותה.
אין לכן שחר ל"נתון" המופיע באחד הסקרים של מכון מחקר אחר ולפיו 44% מיהודי אמריקה אוהדים את ראש עיר ניו-יורק האנטי-ישראלי, איש השמאל המבולבל ומפריח הסיסמאות זוהרן ממדאני. לא, יהודים באמריקה לא מטומטמים ומוכי עיוורון עד כדי כך. כשסקר כלשהו סותר בגלוי את המציאות – אוי לסקר.
לא תמיכה יהודית בפוליטיקאים איסלאמיסטים בקצה הקשת הרעיונית האמריקאית צריכה להטריד אותנו כישראלים, ולא הסתייגותם המגומגמת מהמלחמה באיראן או מהסיוע הצבאי לישראל (0.01% מהתוצר האמריקאי). מה שצריך להטרידנו זו הסיבה הברורה לשחיקה הגדולה בתמיכה בישראל ובהזדהות עימה בקהילות היהודיות הגדולות מחוץ לישראל ובמיוחד בארה"ב (בלי שבמקביל תגדל תמיכה בעניין הפלסטיני). סיבה ברורה שדעת הקהל במקומותינו מעדיפה לא להתייחס אליה כלל, להתעלם ממנה, להדחיק אותה: הלחימה – האכזרית לתפיסתן – של ישראל ברצועת עזה במהלך מלחמת חרבות ברזל.
כדבריו של רם עמנואל, פוליטיקאי יהודי מבכירי המפלגה הדמוקרטית, בעבר ראש הסגל של הנשיא אובמה וראש העיר שיקגו, לנחום ברנע ב"מוסף לשבת": "בשביל הדור (של יהודים אמריקאים צעירים בני 20 ו-30), מלחמת שלוש השנים בעזה היא האירוע המעצב. זאת לא רק בעיה של הסברה או יחסי ציבור: הם רואים את ישראל דרך זה... אז כן, אני אומר לך, יש לכם בעיה".
רם עמנואל צודק כאן: בהחלט יש לנו בעיה של תודעה עצמית. מהלך המלחמה בעזה הוא שגרם לציבורים יהודיים גדולים להתרחק מישראל עד כדי תחושת ניכור ממנה. בשעה שדעת הקהל הישראלית דורשת בתוקף ועדת חקירה ממלכתית למחדל 7 באוקטובר ולקונספציות השגויות שאיפשרו את הפלישה, החטיפות והטבח של חמאס, דעת הקהל היהודית מחוץ לישראל מצפה שישראל תזדרז להקים ועדת חקירה ממלכתית למלחמת חרבות ברזל כולה. אמנם רק קיצוני שמאל וחרדים קיצוניים מקרב היהודים בתפוצות – כעשירית – מאמינים באישום ברצח עם, אך רוב עצום כן מאמין שנעשו במהלך התמרון ברצועת עזה מעשים שלא ייעשו, פשעי מלחמה קשים. הנתון החמאסי על 72 אלף עזתים הרוגים, מהם כ-50 אלף אזרחים לא מעורבים, כבר התקבל בכל מקום כעובדה מוגמרת – בין השאר בגלל הסכמה שבשתיקה של מערכת הביטחון הישראלית. יהודי התפוצות רואים בנתון מצמרר זה כתם מוסרי על ישראל שלא יימחק אם לא ייחקר, שלא ייעלם אם לא ניתן לאור השמש לשטוף אותו.
הטענה ההיסטורית (הנכונה) לפיה היחס בין קורבנות אזרחים למחבלים הרוגים בחרבות ברזל היה נמוך בהרבה מהמקובל במלחמות בארגוני טרור במרחבים עירוניים צפופים לא מרגיעה את מצפונם. היא לא יכולה להרגיע גם את מצפוננו. דיון ציבורי ישראלי אמיץ בסוגיות קשות וטרגיות אלו דרוש לנו לא פחות ממה שהוא דרוש להם.
יהודי התפוצות רואים בנתון החמאסי על 72 אלף עזתים הרוגים, מהם כ-50 אלף אזרחים לא מעורבים, ככתם מוסרי על ישראל שלא יימחק אם לא ייחקר




