חודשיים לאחר שהממשלה אישרה פיצוי של עשרות מיליונים לנפגעי פרוטקשן - משרד האוצר פרסם טיוטה לציבור, אבל נציגיו נעדרו מכל הדיונים שהתקיימו בנושא גביית דמי חסות בראשות השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר.
בינתיים, אף בעל עסק לא קיבל פיצויים, וטרם הוחלט כיצד ייראה הפיילוט שיסייע לעסקים ויגדיל את מספר התלונות במשטרה. שתי החלטות ממשלה עברו כדי להילחם בתופעה שמביאה לפגיעה של מאות מיליוני שקלים בבעלי עסקים בישראל, האחת של המשרד לביטחון לאומי ובה נקבע כי יש לקבוע תוכנית חירום לאומית למאבק בתופעת גביית דמי החסות (פרוטקשן), ולרכז מאמצים בדרום ובצפון. ההחלטה, מספר 2498, שאושרה בסוף חודש יוני האחרון, קבעה כי יש לתת מענה כלכלי אפקטיבי לבעלי העסקים הסובלים מתופעת הפרוטקשן, ושהשר לביטחון לאומי יתכלל מבצע חירום לאומי לחצי שנה, בשיתוף כלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, בהם משרד המשפטים, משרד האוצר, הפנים ועוד. בתקופת מבצע החירום השר לביטחון לאומי אמור היה לנהל צוותי עבודה בין-משרדיים ייעודיים לטיפול חירום בתופעת הפרוטקשן.
(כב"ה צפון)
החלום על פיצוי תוך שבוע
ההחלטה השנייה שנחשפה לראשונה ב”ידיעות אחרונות”, מספרה 4299 וכותרתה "סיוע לבעלי עסקים שרכושם נפגע כתוצאה מגביית דמי חסות". בעוד שהחלטה 2498 קודמה על ידי השר לביטחון לאומי, את החלטה 4299 קידם שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. בממשלה החליטו להקצות 30 מיליון שקל מתקציב רשות המיסים עבור פיצוי לבעלי עסקים זכאים, ועוד 5 מיליון שקל מתקציב המשרד לביטחון לאומי.
בינתיים, במשרד האוצר פרסמו טיוטה להערות הציבור כדי להתחיל בפיילוט, שיימשך חצי שנה בלבד. התקבלו רק מספר הערות, שנסגרו לציבור בטו באב. לפי הפיילוט, לבעלי העסקים יהיה 7 ימים להגיש תביעה. כל זה טוב ויפה, אך בדיונים שעסקו בפרוטקשן, שהתקיימו בראשות השר בן גביר, נציגי משרד האוצר לא הגיעו. במסגרת הטיוטה להערות הציבור, נדרש שיתוף פעולה בין האוצר למשרד לביטחון לאומי, ובין היתר לקבל מסמכים ממשטרת ישראל. הדרך למדידת ההצלחה היא דרך המשטרה, ובין היתר עלייה בשיעור התיקים שנפתחו בשל עבירת דמי חסות.
חשוב לציין שהדיונים בראשות השר בן גביר הם דיונים מהותיים, ובהם משתתפים בכירים בפרקליטות, משרד המשפטים וגורמי המקצוע בשב"כ ובמשטרה, כמו ראש אח"מ ניצב בועז בלט, ראש חטיבת המודיעין וקצינת אח"מ בלה"ב. בדיון הראשון, אגב, נעדרו נציגי רשות המיסים ושוק ההון, ובמשרד האוצר טענו כי לא קיבלו את הזימונים לדיונים, למרות שאלה לכאורה יצאו אליהם.
בדיונים עלה כי ישנה מגמת עלייה במספר כתבי האישום המוגשים בתחום גביית דמי חסות, וכיום מתנהלים בבתי המשפט 32 תיקים. זאת כאשר הסדרי הטיעון של העבריינים עם הפרקליטות פוגעים באמון הציבור. הקנסות שבית המשפט מטיל על העבריינים אינם הולמים את חומרת העונש, ובמשטרה מתקשים להגיע למתלוננים מהחברה הערבית. בנוסף, עלתה הצעה של השר בן גביר להכניס את השב"כ לטפל גם בפרוטקשן. הארגון כבר פועל בתוך החברה הערבית, בין היתר בכל הנוגע להברחות אמל"ח לתוך המדינה.
בעקבות היעדרות אנשי האוצר מהדיונים, פנה השר בן גביר לסמוטריץ’ וביקש כי אנשי האוצר יגיעו לדיון הבא. "נדמה לי שאנו מסכימים על החשיבות של הנושא עבור אזרחי ישראל, ועל חשיבות מימוש החלטת הממשלה."
בסופו של דבר כדי לנצח את התופעה המכוערת הזו, נדרש שיתוף פעולה בין כל משרדי הממשלה, מבלי שמאבקים פנימיים ישפיעו על ההתנהלות. רק לפני מספר שבועות בן גביר וסמוטריץ התחבקו מול המצלמות, על רקע הפרסומים בדבר סכסוכים בין השניים. המציאות, מסתבר, היא אחרת. ומי שישלם את המחיר יהיו האזרחים שומרי החוק.
יריב בן עמי, יו”ר ההתארגנות הגלילית “עד כאן” למאבק בפרוטקשן, מציין כי לאחרונה חלה רגיעה יחסית בתחום. “נוצר כאן, אני מקווה, סוג של מאזן אימה ואני מקווה שזה משפיע”, אומר בן עמי.
מלשכת השר סמוטריץ לא נמסרה תגובה.
מלשכת בן גביר נמסר כי "בהתאם להחלטת הממשלה מוביל השר לביטחון לאומי רפורמה חסרת פשרות בלחימה נגד עבירות סחיטת דמי חסות. השר מנהל ישיבות תכופות ועוקב מקרוב אחרי עבודת המשרדים השונים ובהם משרד המשפטים משרד הפנים משרד הרווחה משרד האוצר משטרת ישראל ועוד. השתתפות כלל הגורמים בדיונים הכרחית וחיונית כדי לייצר טיפול אפקטיבי מהיר. ובלתי מתפשר למיגור התופעה".