אחרי קדנציה סוערת במיוחד ומהפכה משפטית אחת, יושב ראש ועדת החוקה שמחה רוטמן (הציונות הדתית) פגש לעימות סוער באולפן ynet את המתנגד הגדול ביותר שלו מהאופוזיציה, ח"כ גלעד קריב (הדמוקרטים). ב"זירת הבחירות" שאלנו אותם על הבחירות המסתמנות והמריבות בתוך הגוש, מערכת המשפט, הפשיעה הלאומנית ביהודה ושומרון ועל יחסי דת ומדינה.
רוטמן, יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, נתפס בעיני רבים כמוציא לפועל של המהפכה המשפטית לצד שורת חוקים אחרים שנויים במחלוקת. בפריימריז האחרונים הגיע למקום השני במפלגתו. קריב, ששימש בכנסת הקודמת כיו"ר ועדת החוקה, הפך לדמות בולטת במחנה האופוזיציה ולקח חלק בהפגנות נגד חוקי הרפורמה. קריב הגיע בפריימריז במפלגתו למקום השלישי.
שמחה רוטמן, גלעד קריב
שמחה רוטמן, גלעד קריב
שמחה רוטמן, גלעד קריב
(צילום: טל שחר)

מה קורה ביו"ש?
בחלק של הדיון בין השניים על המתרחש ביהודה ושומרון, רוטמן ציין כי בפועל יש ירידה במספר הפיגועים, וטען כי הסיבה לכך היא שיש יותר התיישבות. "קו ישר מחבר בין שני האירועים האלו. כמובן יחד עם העבודה המאוד מסורה של חיילי צה"ל ושל אלוף הפיקוד, מפקד האוגדה, וכל מי שעוסק במלאכה". הוא טען: "ההתיישבות היא התרופה".
קריב השיב על כך ואמר שהירידה בפיגועים היא תוצאה של פעילות צה"ל. "התושבים בקו התפר, התושבים בערבה, התושבים בעוטף, והתושבים בגבול הצפון מופקרים היום עוד פעם – מכיוון שבסופו של דבר צה"ל צריך להזרים 70% מכוח הבט"ש שלו כדי לשמור על התנחלויות לא-חוקיות ומאחזים לא-חוקיים". קריב טען כי אותה מהפכה שעליה דיבר רוטמן מובילה לפיצוץ ואף, לדבריו - לאינתיפאדה שלישית. "כשהרשות הפלסטינית תקרוס, היחידים שישמחו זה סמוטריץ', סטרוק, חמאס והג'יהאד האיסלאמי".
תיקון או נקמה
הנושא הבוער ביותר עבור השניים הוא מערכת המשפט. רוטמן הבהיר, כפי שלא היה קשה להבחין בקדנציה האחרונה, שהוא לא בא "ללטף" את בג"ץ. "זו לא מטרתי בחיים, אני גם לא חושב שזה תפקידו של פוליטיקאי. תרבות הליטופים לא כל כך קיימת במדינת ישראל". לדבריו, "מהמציאות שבה לעתים שופט יחיד מבטל חקיקה שעברה בכנסת ברוב היא המצב הדמוקרטי – אני באמת מת מפחד". קריב מצידו טען כי מדובר ב"מסע נקמה" נגד מערכת המשפט.
הם נשאלו אם שינויים צריכים להתקבל בהסכמה רחבה – וקריב ציין: "כמו בכל מערכת שלטונית, גם ברשות השופטת יש דברים להסדיר ולתקן. אבל בארבע השנים האחרונות החבורה הזו, ובהקשר הזה לרוטמן יש תפקיד מאוד מרכזי, לא באה לעשות דברים בהסכמה – היא עלתה ודהרה עם 9-D". הוא ציין שצריך להסדיר את מעמד היועץ המשפטי לממשלה, היחסים בין הרשויות, חוק יסוד חקיקה והפרוצדורה הנכונה להפעלת ביקורת שיפוטית, אך לטענתו הקואליציה "באה ליצור מצב שבו ממשלה יכולה לרמוס ולדרוס את זכויות האזרח, יכולה להכשיר שחיתות שלטונית ולסתום פה למתנגדים. יש דברים שאפשר לעשות ביחד, אבל היה פה מסע נקמה של לוין ורוטמן".
רוטמן ביקש מקריב להתחייב שאם גוש האופוזיציה ינצח בבחירות ויקים ממשלה, לא יועבר תיקון למערכת המשפט בלי הסכמה. קריב השיב שהוא "מתחייב שוועדת החוקה תנוהל בסגנון של חתירה להסכמות. אצלנו לא יזרקו את חברי האופוזיציה מהוועדה כמו שאתה עשית".
ומה לגבי הטענה על 9-D? רוטמן השיב: "אני רוצה לומר שהלוואי שזו הייתה האשמה שמתקרבת למציאות. כלומר הלוואי והיינו עושים את מה שתוכנן. אנחנו היינו עדינים מאוד. בניגוד למה שנאמר, חתרנו להסכמות".