ישראל - פורטוגל 1:4 באצטדיון ר"ג - זה נראה היום כמו תוצאה שלקוחה מעולמות המדע הבדיוני, אבל להגנתם של האורחים ייאמר שכריסטיאנו רונאלדו לא שותף במשחק הזה. לא בגלל שהמאמן חשב שאין לו מקום בהרכב, אלא מסיבה פשוטה: הכוכב הפורטוגלי נולד שלוש שנים וקצת אחרי שהוא התקיים, ב-28 באוקטובר 1981, השבוע לפני 45 שנה.
אלה היו ימי בין השמשות של הכדורגל הישראלי בזירה הבינלאומית. הוא גורש כבר מאסיה אבל עדיין לא התקבל רשמית לאופ"א, ובכל זאת שובץ לבית אירופי במוקדמות מונדיאל 1982. הנבחרת עם המאמן האנגלי ג'ק מנסל פתחה את הקמפיין בצורה מבטיחה עם שלוש תוצאות תיקו, משהו בסגנון מוקדמות מונדיאל 2006 בהנהגת אברם גרנט: 0:0 ביתי עם צפון אירלנד, 1:1 עם שוודיה בשטוקהולם (גידי דמתי כבש לישראל) ועוד 0:0 ביתי, הפעם נגד השוודים. הנבחרת קיוותה לשבור את השוויון באצטדיון האור בליסבון, אבל חטפה 3:0 מוחץ מפורטוגל. בהמשך ספגה ישראל הפסד כפול מול סקוטלנד - 1:0 בר"ג (שער של קני דלגליש) ו-3:1 בגלזגו (משה סיני צימצם) - והסיכויים שלה להגיע למונדיאל בספרד שאפו לאפס. נשאר רק להציל את הכבוד הלאומי.
28.10.1981
28.10.1981
28.10.1981
ואז הגיע משחק הגומלין נגד פורטוגל - ועוד איזה משחק זה היה. פיני זהבי, אז כתב "ידיעות אחרונות" והיום סוכן-על שמשנע כוכבים בין קבוצות פאר, התפייט מעל דפי העיתון: "אתמול אחר-הצהריים הייתי מאושר להיות אוהד כדורגל ישראלי. צרור מדהים בן ארבעה שערים לרשתו של אמראל המאוד-אומלל, הציף את לבנו בגאווה והזניק לגובה את כבודו הכמעט-אבוד של הכדורגל הישראלי בזירה הבינלאומית. הניצחון הישראלי הסוחף (1:4) הותיר לא רק נבחרת פורטוגלית נדהמת, אלא גם יציעים קרחים למחצה ששאלו: מדוע זה קרה רק בסופה של הדרך?
"אתמול אחר הצהריים גילינו נבחרת ישראלית חדשה: לוחמת, שאפתנית, נבונה וחדורת אמונה. כן, חדורת אמונה ביכולתה לגבור על האדומים-לבנים של פורטוגל. נבחרת ישראלית ברוכת מזל, שהפכה כמעט כל התקפה רצינית לשער ונעזרה ללא הרף באלילת המזל, שהציבה במקום הנכון את הקורות והמשקופים למניעת חדירתו של יותר מכדור אחד לשער הישראלי".

השליפה של מנסל

המשחק נסגר כבר אחרי חצי שעה, והיה לו כוכב אחד בלתי מעורער: בני טבק, הסילון האנושי, שנתן את הופעת חייו והבקיע שלושער. זה התחיל כבר בדקה החמישית עם בעיטה שלו מתוך הרחבה לרשת ממסירה של משה גריאני. היתרון הישראלי החזיק מעמד דקתיים בלבד, כשג'ורדאו הבלתי מכוסה הכניע בנגיחה את יוסי מזרחי. עברו שמונה דקות נוספת, עד שגידי דמתי קלט כדור שהדף השוער הפורטוגלי ובעט בחצי גובה פנימה. בדקה ה-18 טבק כבש את השני שלו ובדקה ה-30 הסתיים הקונצרט עם בישול נוסף של גריאני לטבק, שהשלים שלושער מדהים.
"זה מתחיל ממשחק הבית הקודם, שבו הפסדנו 1:0 לסקוטלנד", נזכר השבוע טבק. "במשחק הזה החמצתי שלושה שערים, כשהייתי לבד מול השוער אלן רו. לפני המשחק נגד פורטוגל העיתונאים שאלו את המאמן מנסל: 'אתה עושה צחוק, למה שמת את בני בהרכב? הוא החמיץ שלושה שערים נגד סקוטלנד'. הוא ענה להם: 'אני מקווה שגם במשחק הבא הוא יגיע לכמה מצבים, ואז יכול להיות שהוא יבקיע'. וככה היה. אין לי שום הסבר איך השגנו את הניצחון הזה, אין שום סוד מאחוריו. לפורטוגל המשחק הזה היה חשוב מאוד, ולנו כבר לא. אולי אם היינו מנצחים את סקוטלנד זה היה נראה אחרת. אני נושא עימי את זכר ההחמצות האלה".
לגבי המשחק לטבק יש בלאק-אאוט ("אני לא ממש זוכר מה היה שם"), אבל בדבר אחד הוא בטוח: הוא לא קיבל את כדור המשחק למרות שהבקיע שלושער ("אולי מישהו אחר לקח אותו").
האם זה היה המשחק הגדול ביותר בקריירה שלך? "מבחינת התוצאה יכול להיות שכן, אבל אני לא מתעסק בזה. מה שאני כן יודע זה שהיום שחקנים אחרי רבע משחק כזה מקבלים הצעות מחו"ל בלי סוף, ופה לא היה כלום. לא הבנתי את זה, בכל זאת זה היה משחק-משחק נגד נבחרת רצינית. קיבלתי בעבר ארבע הצעות, כולל שתיים כשהייתי עדיין חייל ואחת שמנסל סידר לי באנגליה, אבל מכבי ת"א לא שיחררו אותי".
כבר למחרת המשחק נגד פורטוגל פורסם כי טבק שוקל לעזוב את הקבוצה. "הודעתי להם בהמשך שאני פורש מכדורגל, כי לשחקנים אחרים נתנו ללכת ולי לא רצו. לא רציתי להמשיך לשחק וישבתי בבית. ואז מכבי הפסידו במשחק אימון לבני-יהודה והמאמן איציק שניאור אמר בחדר ההלבשה 'תביאו את בני בחזרה'. הם באו אלי הביתה וחתמו על הבטחה לשחרר אותי לחו"ל תמורת עשרת אלפים דולר, ובהמשך עברתי לעונה אחת לקנזס סיטי. כל התקופה ההיא הייתי מתוסכל מהעניין הזה, אבל עברנו את זה".
טבק רשם 12 הופעות בנבחרת ישראל, במהלכן כבש חמישה שערים, לא כולל הרביעייה שהבקיע שנה וחצי מאוחר יותר ב-3:4 על ליברפול במשחק ראווה במסגרת טקס הכתרת כדורגלן העונה של "ידיעות אחרונות". טבק, אגב, פתח במשחק רק מכיוון שחתן השמחה, עודד מכנס, לא היה כשיר.
ונחזור לקמפיין מוקדמות מונדיאל 1982. שלושה שבועות מאוחר יותר הפסידה ישראל 1:0 לצפון אירלנד, שעלתה לגביע העולם ביחד עם סקוטלנד. שוודיה דורגה שלישית ואחריה פורטוגל וישראל, שסיימה אחרונה עם ניצחון אחד, שלוש תוצאות תיקו וארבעה הפסדים. יש לי הרגשה שהנבחרת הנוכחית לא הייתה מוציאה הרבה יותר מול היריבות האלה.
הרכב נבחרת ישראל במשחק | יוסי מזרחי (אריה חביב), גד מכנס, אבי כהן ז"ל, חיים בר, יעקב כהן, יעקב אקהויז, יצחק שום, אורי מלמיליאן (רפעת טורק), משה גריאני, גידי דמתי, בני טבק