אחד הדברים החשובים ביותר במטבח הוא הפרזול. אמנם הוא נסתר, מתחבא בתוך הארונות ומתחת למגירות, אבל הוא שקובע אם המטבח יחזיק מעמד לאורך עשרות שנים או לא. אז אם אתם לא רוצים דלתות מתנדנדות או מגירות שיקרסו, כדאי שתשקיעו בפרזול. אם יש לכם תקציב מחושב, קבלו כמה הצעות לחיסכון, שישאירו לכם יותר כסף לדבר שבאמת יקבע אם המטבח שלכם יהיה נוח ופרקטי, או יפה אבל מתפרק.
עוד בנושא:
למה להשקיע בפרזול ובחלק הפנימי של הארונות?
פרזול הוא הידיות, המסילות, הצירים ולמעשה כל מה שהוא לא חלק מהארון ומהמגירות. העובדה שהוא נסתר מהעין, לא אומרת שצריך להקל ראש בבחירה בו בשלבי התכנון הראשוניים של המטבח.
"מטבח אמור להחזיק מעמד 40-30 שנה", מסביר מיכאל סירוטסקי מנגריית על ."אם הפרזול לא איכותי, אחרי כמה חודשים הוא כבר מתחיל לעשות בעיות, ואז לא שווה כל הכסף שהשקענו בעיצוב המטבח, אם הוא מתקלקל בגלל בחירה בפרזול גרוע. בנוסף חשוב להשקיע גם בחלק הפנימי של העץ, עליו יושב הפרזול".
סירוטסקי אמר כי הוא ממליץ על סנדוויץ' תלת-שכבתי שעמיד יותר בפני מים. "לא חייבים בירץ', שהוא החומר הכי יוקרתי והכי יקר. ניתן גם עץ מלא או אם.די.אף ירוק, שהוא הכי זול מקבוצת החומרים העמידים", הוא הוסיף.
"אני ממש לא ממליץ לשים מלמין מפני שאם החומר אינו עמיד בפני מים, אז המים יגרמו לחומר להתנפח ולברגים להשתחרר מהחומר, ואז כל הכסף שהשקענו בפרזול לא יהיה שווה כלום, כי הוא מחובר לתשתית גרועה. כמו שלא בונים בית יפה על משטח קרשים, אלא על שכבת בטון, כך במטבח. לגבי העיצוב של החלק החיצוני של המטבח, אולי בו ניתן מעט לחסוך לטובת השקעת יתרת הכסף בשלד הפנימי".
האם ניתן לבחור לבד את חברת הפרזול כשקונים מטבח מוכן? אבי בן ברוך מנגריית הרצל: "יש 3 חברות גדולות ששולטות בשוק הפרזול. כשבונים מטבח אצל נגר פרטי ניתן לבחור את חברת הפרזול. בחברות מטבחים, הם לא משנים את פס הייצור. אני באופן אישי ממליץ על חברות אוסטריות כי המוצרים שלהם באיכות מאוד גבוהה".
בן ברוך מוסיף כי "צריך לזכור שזהו מוצר שמצריך הרבה ידע, מומחיות ודיוק. לא מספיק לקנות פרזול מחברה איכותית, אלא חשוב לבדוק שבעל המקצוע שמתקין את המטבח הוא בעל תעודה של מורשה התקנה מטעם אותה חברת פרזול. זאת, על מנת שתהיה אחריות על המוצרים של החברה לאורך זמן. כל אחד יכול לקנות את המוצר, אבל החברה תיתן אחריות רק למתקין שהיא בעצמה הסמיכה אותו. חשוב לדעת שגם לחברות עצמן יש רמות שונות של מוצרים. בעניין הזה אין חדש. מה שיותר יקר, יותר טוב ואיכותי".
בחירת המגירות
לגבי העומק של המגירות, הרי שהסטנדרט השתנה. סירוטסקי: "אם בעבר הסטנדרט היה 40 ס"מ, הרי שהיום הוא עומק של 60 ס"מ. מגירות בעומק גדול מכך לא נוחות לשימוש, וגם מפריעות לגישה לארונות הממוקמים בחלק העליון של המטבח. מתחת לכיריים מאוד נוח למקם מגירות, אך צריך להקפיד שהעומק המקסימלי שלהן יהיה 50 ס"מ, כדי שהמגירה לא תפריע לצנרת של הגז".
"אורך המגירה המומלץ למטבחים הוא 60-55 ס"מ", ממליץ בן ברוך. "אם יש מזווה ליד מקרר אפשר גם באורך של 70 ס"מ. חשוב להתאים את המגירה למשקל שהיא אמורה לשאת במזווה".
ומה לגבי אורך המגירה והמשקל שהיא אמורה לשאת? סירוטסקי: "מגירה לא אמורה להיות באורך של יותר ממטר.
ברגע שהמגירה ארוכה נדרשות מסילות יותר מאסיביות וזה מייקר משמעותית את המטבח. ברגע שמגירה היא מעל 74 ס"מ, זה מחייב להתקין מסילה כבדה שיכולה להחזיק 60 ק"ג ומעלה, והיא יקרה משמעותית מהמסילה הסטנדרטית".
סירוטסקי הוסיף כי המקום היחיד שבו כדאי להשקיע במסילות יקרות יותר שיכולות לשאת משקל גדול, הוא המזווה. "מפני שמגירות של מזווה מיועדות לנשיאה של קופסאות שימורים ומוצרי מזון כבדים יחסית", הוא אמר. "אם יש במטבח אזור של 40-30 ס"מ, לא מומלץ למקם בו מגירות, כי צריך לזכור שהמנגנון של המסילה גורם לאבד 25% מרוחב היחידה, ועדיף למקם בשטח הזה מדפים ולא להשקיע בפרזול של מגירות שלא ניתן יהיה לאחסן בהן כמעט, ועלות המנגנון לא מצדיקה את ההוצאה המיותרת".
במוקד השירות של המקצוענים מזכירים: "לאחר תום העבודה ולפני גמר התשלום יש לבדוק את איכות העבודה. יש לוודא שפתיחת המגירות חלקה, שהן לא מתחככות אחת בשנייה והכל מונח בצורה מאוזנית ונקייה".
ומה לגבי הטרנד של עגלות בתוך המגירות? בן ברוך: "לגבי עגלות בתוך מגירות, אני אישית לא ממליץ על כך. עדיף לעשות מגירות רגילות עם תוספות וחלוקות מאשר עגלת ניקל שתמיד יש איתה בעיות של בלאי. לאחרונה יורדים מהעגלות ועוברים חזרה למגירות עם תוספות".







