המסחר בבורסת תל אביב לא ייפתח היום (א'), בעקבות עיצומי העובדים ברקע דרישות עובדי הבורסה בנוגע לבונוס של 2017 ולאחר פרישת ההנהלה מהגישור. העובדים הודיעו כי יגיעו לעבודה בשעה אחת עשרה ואז יקיימו אסיפה עם נציגי ההסתדרות שרק לאחריה יחזרו לעבודה. בהנהלת הבורסה הודיעו בתגובה על ביטול יום המסחר כולו, מאחר שהעובדים שמפעילים את מערכת המסחר לא הגיעו לעבוד כבר בלילה. גם מרגע הפעלת המערכות, לוקח זמן עד האפשרות לתחילת המסחר. בינתיים, ועד העובדים מתריע: החלטת ההנהלה לשלוח את כל עובדי הבורסה הביתה עלולה לגרום לעיכוב בפתיחת המסחר גם מחר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לכלכליסט נודע כי מנהלת משאבי אנוש בבורסה, זוהר סלע, הודיעה לעובדים כי יום העבודה בוטל ולא ישולם לעובדים שכר בגין העובדה היום. "לפתיחת המסחר קודמות מספר שעות של עיבודי מחשב ואלה לא נעשו. התחלת העיבודים באמצע יום א' שבו יום המסחר מסתיים מוקדם, חסרת כל תועלת. פעילותה העיסקרית של הבורסה היא מסחר וסליקה, ואלה לא יוכלו להיעשות בשל שביתת ועד העובדים", כתבה סלע לעובדים.
2 צפייה בגלריה
  בורסת תל אביב
  בורסת תל אביב
בורסת תל אביב
(צילום: shutterstock)
בוועד אומרים כי על מנת לפתוח את יום המסחר, יש לבצע פעולות מחשב וסליקה על מנת לסגור את היום הקודם. לדבריהם, ההחלטה של המנכ"ל לשלוח את העובדים הביתה עלולה לפגוע באופן ישיר בפתיחת המסחר של הבורסה מחר, כאמור. בהנהלת הבורסה אומרים כי יום עבודה מתחיל בשעה 5:00 עבור הגורמים שאמורים להפעיל את המסחר ואין סיבה לעיכוב גם מחר.
הרקע לעיצומים הוא פרישת ההנהלה מהגישור בין העובדים להנהלה שמתקיים בפני יובל רכלבסקי. בית הדין לעבודה שדן בערעור שהגישה הנהלת הבורסה על דחיית תביעתה לביטול סכסוך העבודה, שלח את הצדדים לגישור ובתחילת השבוע שעבר הודיעה הבורסה בהנהלת איתי בן זאב על פרישתה מהתהליך, עוד לפני שהחל.
העיצומים הנוכחיים מתמקדים בתביעת הבונוס לעובדים על שנת 2017. העובדים דורשים עבור אותה השנה "בונוס שיהלום את התרומה והמקצועיות של עובדי הבורסה". לדבריהם, במהלך הגישור הציע המגשר הצעה שאינה גבוהה, והוועד היה מוכן לדון בהצעות המגשר כחלק מכל נושאי הסכסוך, על מנת ליישב את הסכסוכים ולהחזיר את העבודה בבורסה על כנה, אך המנכ"ל בן זאב סירב ופוצץ את הליך הגישור.
2 צפייה בגלריה
איתי בן-זאב, מנכ"ל הבורסה
איתי בן-זאב, מנכ"ל הבורסה
איתי בן-זאב, מנכ"ל הבורסה
(צילום: נמרוד גליקמן)

"גרידיות חסרת מעצורים"

בהנהלת הבורסה טוענים כי הוועד הוא זה שלא מעוניין לסיים את המשא ומתן, וכי ההנהלה הציעה מודל נדיב במיוחד לסיום נושא הבונוסים, שנדחה על ידי הוועד. "המסחר בבורסה לא ייפתח היום, בעקבות שיבושים שגרם ועד עובדי הבורסה, אשר בעקבותיו לא בוצעו מהלכי המסחר והסליקה המאפשרים את פתיחת יום המסחר", כתבה הנהלת הבורסה.
"ראוי שהציבור הישראלי יבין על מה ולמה החליט ועד העובדים לשבש את המסחר ולהביא להשבתתו: הוועד אינו מסתפק בבונוס שהיקפו 15 מיליון שקל, ומבקש להגדילו! ועל זה יצא למאבק הנוכחי. זאת כמובן בנוסף לעובדה שעלות השכר הממוצעת של עובד בורסה עומדת על כ-50 אלף שקל בחודש, וכן לכך שהעובדים נהנים מאחזקה בהיקף של כ-100 מיליון שקל המהווים 6% ממניות הבורסה. נזכיר כי הוועד הכריז בזמנו על סכסוך עבודה כחלק ממאבקו נגד החלטת ההנהלה להנפיק את מניות הבורסה ונציין כי מאז ההנפקה עלה שווי האחזקה שבידי העובדים מ-27 מיליון שקל לכ-100 מיליון שקל. נוסיף על כך, כי אף עובד לא הוצא לחל"ת או נפגע כתוצאה ממשבר הקורונה.
"האם מדובר בניתוק מטריד מהמציאות בה אנו חיים או בגרידיות חסרת מעצורים? הציבור ישפוט. לסיום נוסיף תהייה - האם נכון שההסתדרות תממן ותתמוך במאבק מופרך שכזה, מקופת ציבור העובדים הישראלי שנאנק תחת פיטורי הקורונה".
יו"ר הוועד, לארי שיפמן אמר כי: "ברור כעת כי הסבלנות הרבה שגילתה ההסתדרות בהימנעותה מנקיטת צעדים ארגוניים בכל סכסוכי העבודה שהוכרזו מאז ספטמבר 2018 והאחריות והאיפוק שגילו הוועד והעובדים - כל אלו מפורשים ע"י המנכ"ל באופן שגוי לחלוטין, כדיבורים בעלמא. רק לאחרונה, בשיא המשבר הכלכלי, קיבל המנכ"ל בונוס בגובה 678 אלף שקל. ומנגד, המנכ"ל ממשיך במדיניות המביעה זלזול בזכותם של 250 עובדי הבורסה ליהנות מפירות עבודתם".
שיפמן הוסיף כי "אם המנכ"ל חושב כי שינוי מבנה הבורסה פירושו צבירת רווחים, אופציות, מענקים והלוואות עומדות, לו ולחברי ההנהלה, על חשבון גרגירים שהוא מפזר, ברוב חסדו, לציפורים בכלוב - הוא טועה".
ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך, אמרה כי "אני רואה בחומרה רבה את דחיית פתיחת המסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, בגלל סכסוך פנימי. בימים בהם אנו משקיעים משאבים ומאמץ לאומי לפיתוח שוק הון חדשני ואטרקטיבי, כל פגיעה בתקינות המסחר עלולה לפגוע במשקיעים ובשוק - מצב שאינו סביר מבחינתי. הבורסה היא תשתית לאומית, שאין להשביתה בקלות יתר. הנחיתי את סגל הרשות לבחון את הנושא עם כל הגורמים הרלוונטים".
במאי 2019 החל המסחר באיחור של שלוש שעות וחצי, לאחר שביתה איטלקית שבה העובדים הודיעו כי הם חולים. עובדי הבורסה נחשבים לקבוצת עובדים מהמתוגמלים במשק ושכרם החודשי הממוצע עומד על כ-50 אלף שקל.
הפעם הקודמת שבוטל יום מסחר בבורסה בעקבות עיצומי העובדים הייתה ב-2008, אז השביתו העובדים את המסחר ליום שלם פעמיים בהפרש של שבועיים. המסחר בבורסה הושבת ליום שלם גם ב-2012, כחלק משביתה כללית במשק.
ההסתדרות הוציאה הודעה מטעמה כי "הסתדרות מבקשת להדגיש כי עם תום אסיפת ההסברה של עובדי הבורסה לניירות ערך בתל אביב שהתקיימה הבוקר בשעה 11:15, היו ערוכים עובדי הבורסה לחזור לעבודה מלאה ולהפעלה שגרתית של המסחר. למרות זאת, הנהלת הבורסה בחרה שלא להתחיל את המסחר. יצויין כי גם בשעה זו העובדים נמצאים בבניין הבורסה וערוכים לחזור לעבודה כסדרה.
"נזכיר כי אסיפת ההסברה נערכה הבוקר כדין נוכח סכסוך העבודה הפתוח שקיים בבורסה. סקטור המפעילים הוחרג ממנה לאור נחיצותו לתפעול השוטף של המסחר. ההסתדרות מבהירה כי המסחר בבורסה יתקיים מחר כסדרו וקוראת לכל הצדדים - הן להנהלת הבורסה והן לעובדיה - לנהוג באחריות ולראות את התמונה הרחבה, ולחזור לשולחן הדיונים לטובת הבורסה והבראת המשק הישראלי, בפרט נוכח משבר הקורונה".
פורסם לראשונה: 08:32, 07.06.20