קציצות פיתה

מסודי מלול
המצרכים:
2 פיתות 3-2 שיני שום, כתושות 1/2 כוס דחוסה כוסברה, קצוצה 1/2 כוס דחוסה פטרוזיליה, קצוצה 1 ביצה 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל לבן 1 כפית כורכום שמן לטיגון
4 צפייה בגלריה
קציצות פיתה
קציצות פיתה
(צילום: אוסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מרטיבים היטב את הפיתות. סוחטים, מפוררים ולשים אותן לעיסה.
  2. שמים את עיסת הפיתות בקערה. מוסיפים את השום, הכוסברה, הפטרוזיליה, הביצה והתבלינים ולשים לתערובת אחידה.
  3. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות.
  4. מחממים את השמן במחבת. מטגנים את הקציצות משני הצדדים עד שהן מזהיבות.

פתות

המרכיבים:
1 ביצה 1/4 כוס שמנת+1/4 כוס חלב 1 פיתה קרועה לחתיכות בגודל 3 ס"מ 1 כף חמאה לטיגון מעט מלח
אופן ההכנה:
  1. טורפים בקערה את הביצה, השמנת והחלב, וממליחים קלות.
  2. מוסיפים את קרעי הפיתה לקערה ומאפשרים לה לספוג את הנוזלים, תוך כדי ערבוב קל.
  3. ממיסים חמאה במחבת, נזהרים שהיא לא תישרף. שולפים בעזרת כף מחוררת את קרעי הפיתה הטבולה בנוזלים ומטגנים על להבה בינונית, חמש דקות מכל צד.

בורקס פיתה

טליה הדר
המצרכים:
2 פיתות להברשה - 2 כפות שמן זית
למלית - 5 כפות גבינה לבנה או קוטג' 1 קוביי קטנה של גבינה בולגרית, מפוררת מלח, פלפל שחור 2 כפות גבינה צהובה, מגוררת
לציפוי - 1 חלמון ביצה טרופה 2 כפות שומשום
4 צפייה בגלריה
(צילום: אורי שביט)
אופן ההכנה:
  1. חוצים את הפיתות, כך שיתקבלו שני עיגולים שלמים. חוצים כל עיגול לחצי. משמנים את חצאי הפיתה.
  2. מכינים את המלית - שמים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים.
  3. מניחים כפית אחת מהמלית בפינה של כל חצי עיגול, ומקפלים למשולש פעמיים - פעם אחת לאמצע ופעם נוספת עד הסוף (ליצירת משולש בגודל שליש). מברישים כל בורקס בחלמון ביצה (או טובלים בביצה) ומפזרים למעלה מעט שומשום.
  4. מחממים מחבת גדולה ללא שמן. מניחים עליה את הבורקסים וקולים כ־2 דקות מכל צד על להבה בינונית. אפשר גם לאפות בתנור במשך 15 דקות בטמפרטורה של 200-220 מעלות.

ספיחה

המצרכים:
2 פיתות, חצויות לרוחב 200 גר' בשר טחון 1/2 כוס שמן זית 2 בצלים קצוצים דק 1/4 כפית בהרט מעט פלפל שחור מעט מלח חופן צנובר 3 עגבניות קצוצות
אופן ההכנה:
  1. מחממים את שמן הזית בסיר ומטגנים את הצנוברים מעט מאוד עד שהם מזהיבים. מוסיפים את הבצל ומאדים על להבה נמוכה מבלי להשחים אותו. מוסיפים את הבשר והתבלינים ומערבבים.
  2. מסירים מהאש ומוסיפים את העגבניות הקצוצות.
  3. מחממים תנור לחום גבוה מאוד (220 מעלות). מניחים את ארבעת עיגולי עיגולי הבצק (שנוצרו מפתיחת שתי פיתות) על תבנית משוחה במעט שמן.
  4. במרכז כל עיגול מניחים 4 כפות מתערובת הבשר.
  5. אופים במשך 8-10 דקות עד שהפיתה מזהיבה, ומגישים. אפשר לפזר למעלה פטרוזיליה קצוצה.

ירקות מתובלים ורוטב יוגורט על פיתה

דניאלה נויפלד
המצרכים:
3 עגבניות, רצוי מסוג מגי 3 מלפפונים 1 בצל סגול בינוני 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (אפשר מקופסה) 1/4 כוס זיתים מגולענים, לפי העדפה 1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה 1/4 כוס עלי נענע, קצוצים 1 כף סומאק 2 כפות שמן זית 2 כפות מיץ לימון קורט מלח קורט פלפל שחור
לממרח היוגורט - 130 גר' יוגורט יווני או יוגורט אחר לבחירה 1/3 כוס עלי נענע, קצוצים גס 1/3 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים גס 1 שן שום, כתושה 1 כף שמן זית 1 כף מיץ לימון קורט מלח קורט פלפל שחור 2 פיתות, חצויות לאורכם לשני חצאים שמן זית למריחה קורט סומאק
4 צפייה בגלריה
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור לטמפרטורה של 180 מעלות. חוצים את הפיתות לאורכן כך שמתקבלים משתי הפיתות - 4 עיגולי פיתה. מורחים שמן זית בנדיבות על החלק הפנימי של הפיתה, מפזרים מעל מעט סומאק ומניחים על גבי תבנית. אופים בתנור כ-10 דקות עד שהפיתה משחימה.
  2. מכינים את ממרח היוגורט - כדי להגיע למרקם חלק כדאי להכין את הממרח בעזרת בלנדר מוט, שייקר או בלנדר חשמלי קטן. מניחים בקערה את כל מרכיבי הממרח ומעבדים כחצי דקה עד לקבלת תערובת אחידה. שומרים במקרר עד השימוש.
  3. פורסים את העגבניות, המלפפונים והבצל הסגול בצורה גסה ומניחים בקערה גדולה. מוסיפים את גרגירי החומוס המבושלים, זיתים מגולענים, פטרוזיליה קצוצה ונענע קצוצה. מוסיפים סומאק, שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל ומערבבים בעדינות עד שכל הסלט מכוסה ברוטב.
  4. להגשה - מניחים בצלחת את מחצית הפיתה הקלוייה, מורחים עליה בנדיבות רבע מכמות ממרח היוגורט, ומערימים מעל את הסלט המתובל.

מוסחאן

חוסאם עבאס
המצרכים:
1 עוף במשקל 1 ק"ג 1 כוס שמן זית 1/2 כוס צנובר 4 בצל, חתוך לקוביות או לרצועות 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1/4 כפית הל טחון (לא חובה) 1/2 כפית אגוז מוסקט, מגורר 250 גר' בשר כבש טחון 2 פיתות (אפשר גם פיתה עיראקית) 4 כפות סומאק
4 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים במחבת כוס שמן זית ומטגנים את הצנוברים מעט עד שיזהיבו. מוציאים ושומרים בצד.
  2. מוסיפים למחבת את הבצל ומאדים באותו שמן על להבה נמוכה-בינונית עד שהוא מתחיל להזהיב. מעבירים לצלחת בכף מחוררת.
  3. חותכים את העווף לארבעה רבעים (מבקשים מהקצב). ממליחים ומפלפלים את חלקי העוף.
  4. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
  5. במחבת גדולה ועמוקה מחממים את יתרת שמן הזית ומטגנים את נתחי העוף עד שמשחימים. מוסיפים את ההל והמוסקט ומעבירים לצלחת.
  6. מוסיפים למחבת שהעוף טוגן בה את שמן הטיגון של הבצל, מוסיפים את הבשר הטחון, ממליחים ומפלפלים ומטגנים את הבשר עד שישחים. מוסיפים את הצנוברים, מערבבים יחד ומסירים מהאש.
  7. מורחים כמות נדיבה מהבצל המטוגן על חצי פיתה שחתכנו אותה לרוחב, ומניחים מעל הפיתה נתחי עוף. מעל העוף מפזרים כף או שתיים מתערובת הבשר וזורים מעל כף סומאק.
  8. אופים בתנור במשך 15 דקות עד שהעוף שחום ויפה, ומגישים על הפיתה.

פיתה עם ביצת עין

המרכיבים:
1 פיתה 1 כף חמאה 2 פרוסות גבינה צהובה או גבינת מוצרלה 1 קובייה גבינת פטה או בולגרית 1 ביצה מלח תוספות שאוהבים: חופן עלי תרד, פרוסות עגבנייה, זיתים, תירס
אופן ההכנה:
  1. פותחים את הפיתה לרוחב ומהחלק העליון קורצים עיגול בעזרת כוס.
  2. מורחים את שני חלקי הפיתה בחמאה. מניחים על החלק התחתון פרוסות גבינה, ומוסיפים תוספות שרוצים. מכסים עם החלק העליון שיש בו חור.
  3. שוברים את הביצה לתוך החור ממליחים מעט, מפזרים תבלינים ומעט גבינת פטה.
  4. אופים בתנור בטמפרטורה של 200 מעלות בתנור במשך 15-20 דקות.

סלט פאתוש

המצרכים:
2 פיתות 2 כף שמן זית 1 כף זעתר טחון
לסלט - 2 עגבניות, חתוכות גס 1 מלפפון, חתוך גס 1/4 בצל סגול, פרוס דק 2 גבעולי בצל ירוק, חתוכים גס חופן עלי נענע חופן עלי פטרוזיליה 2 כפות מיץ לימון 3 כפות שמן זית 1 כפית קליפת לימון מגוררת מלח, פלפל, סומאק 1 קובייה קטנה של גבינה בולגרית, מפוררת
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל־220 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
  2. חוצים את הפיתות לרוחב, מברישים כל חצי בשמן זית ומפזרים בנדיבות זעתר מבחוץ ומבפנים. מניחים את הפיתות בתבנית וקולים אותן בטמפרטורה גבוהה של 230 מעלות במשך 10-5 דקות עד להשחמה קלה. מוציאים ומניחים לצינון.
  3. מכינים את הסלט - שמים בקערה את כל המצרכים, ומערבבים היטב. מתבלים ומערבבים.
  4. שוברים את הפיתות הקלויות לתוך קערת הסלט, ומגישים.