אוקראינה מביעה אכזבה ודאגה לנוכח החלטת ישראל שלא להאריך את תוקף הביטוח הרפואי ל-14 אלף פליטים שהגיעו בשנה וחצי האחרונות מאז פרוץ המלחמה - כפי שנחשף אתמול (יום ד') ב-ynet.
1 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ, וולודימיר זלנסקי
בצלאל סמוטריץ, וולודימיר זלנסקי
בצלאל סמוטריץ' נמנע מלהאריך את הביטוח הרפואי, אוקראינה מגיבה בדאגה
(צילום: שלו שלום,: LUDOVIC MARIN / AFP)
שגריר אוקראינה בישראל, יבגני קורניצ'וק אמר: "אנו מאוכזבים ומודאגים מאוד מההחלטה האחרונה של ממשלת ישראל לבטל את ביטוח הבריאות לפליטים מאוקראינה. לא רק שממשלת ישראל מסרבת למכור לאוקראינה אמצעי הגנה מפני רצח אזרחינו על ידי הרוסים - כעת ישראל גם מפסיקה את הסיוע הרפואי לפליטים שברחו לישראל מאיום הרג אכזרי בידי הרוסים.
"אנו קוראים לממשלת ישראל לא להפנות גב למעשה הומניטרי בסיסי - דאגה לבריאות הפליטים שלנו. אנו קוראים לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ולשר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי לשנות את החלטתם, וכמחווה של הומניזם לספק לפליטים אוקראינים את ההגנה הסוציאלית הבסיסית וביטוח הבריאות".
קראו עוד:

ביטול ביטוח רפואי בן לילה

אתמול, כאמור, דיווחנו לראשונה שכ-14 אלף פליטים מאוקראינה שהגיעו לישראל מאז פרוץ המלחמה - אינם זכאים עוד לקבל שירותי בריאות משום שפג תוקף הביטוח הרפואי, ומשרד האוצר לא האריך את תוקפו. בחלק מבתי החולים כבר התקבלה הודעה שהמשך הטיפול בפליטים ייעשה ללא מימון. גורמים המעורים בפרטים הגדירו זאת כ"אירוע הומניטרי משמעותי".
משרד הרווחה אישר שמשרד האוצר לא האריך את התקצוב, וקרא גם למשרד ראש הממשלה להתערב: "לצערנו, הממשלה לא האריכה את תקצוב הביטוח הרפואי ואנו קוראים למשרד האוצר ולמשרד ראש הממשלה לפתור את הסוגיה לאלתר".
במשרד הרווחה אמרו כי "במשך שנה וחצי יישם משרד הרווחה את החלטת ממשלת ישראל להעניק סיוע הומניטרי לנמלטי המלחמה באוקראינה השוהים בארץ כפי שראוי לעשות בזמן מלחמה. לשם הענקת הסיוע תוקצב המשרד ב-100 מיליון שקלים, תקציב שבאמצעותו סייע לכ-83 אלף אזרחים אוקראינים. 80% מתקציב זה יועד לכיסוי פוליסות ביטוח הבריאות ומתן שירותי רפואה. יצוין כי בשלב זה המשרד ימשיך בהענקת שירותי רווחה וסיוע במגורים במקרי חירום לנמלטי המלחמה באוקראינה השוהים בישראל".
לדברי גורם המעורה בנושא, "יש פה אוכלוסייה שלמה שמזלזלים בה ומפסיקים באחת שירותי בריאות לקבוצה פגיעה במיוחד. המדינה מפקירה אוכלוסייה שלמה. יש מגמה ברורה של מידור אוכלוסיות שלמות שהמדינה לקחה עליהן בעלות. זה ממש לזרוק אותן לכלבים". גורמים אחרים מתחו ביקורת על כך שמשרד הבריאות "נעדר מהאירוע" ובפועל לא מרכז את הטיפול בפליטי אוקראינה.
לפליטים מאוקראינה שני סוגים של ביטוחים: לבני יותר מגיל 60 ולבני מתחת לגיל 60. על הביטוח של בני ה-60 ומטה אחראיות מרפאות "טרם" - והתקצוב לכיסוי הביטוחי נגדע. לפי צו השעה לסיוע לאזרחי אוקראינה השוהים בישראל, פליטים בני יותר מ-60 ואנשים עם מוגבלות אמורים לקבל כיסוי ביטוח דרך חברת הביטוח מנורה, שמקושרת עם קופת החולים לאומית שמספקת להם שירותי בריאות. גם הביטוח שלהם פג אתמול ומשרד האוצר לא הנחה את החברה המבטחת להאריך אותו. לישראל הגיעו בין 3,500 ל-4,000 פליטים בקטגוריה הזו.
בהכנת הכתבה השתתף איתמר אייכנר