בשיתוף קבוצת שטראוס
צפו במסע בצל האובדן במפעל הקפה בלוד
(צילום: ירון שרון, עוז מועלם)
בימוי ועריכה: אסף קוזין. צילום: ירון שרון. מנהלת פרויקט: ניצן כהן. מנהלת תוכן: סלעית מבטח
ב-7 באוקטובר נרצחה אחותו של זיו לוי, לבנת קוץ, ביחד עם כל משפחתה בביתם בכפר עזה. "מצאו את כל חמשת בני המשפחה בממ"ד על המיטה, כשהם חבוקים", משחזר האח. מאז, זיו, מנהל מפעל הקפה של שטראוס בלוד, ביחד עם עובדיו, חיים בצל האובדן, נעים בין כאב לשגרה, עוטפים אותו - והוא אותם. בפתח המפעל הם הקימו אנדרטה בשם "כנפיים של בובה", שעשויה כולו מצעצועי ילדים. ממשיכים בפס הייצור - אבל לרגע לא שוכחים.
"יום ההולדת שלי הוא ב-7 באוקטובר", משתף לוי. "באותה השבת תכננו לנסוע לקיבוץ כדי לחגוג עם אחותי. היא גם הכינה עוגה. ואנחנו רואים שאין תגובה, אין תגובה מאף אחד מחמשת בני המשפחה. המחשבה הייתה כאילו שפשוט הם לא יכולים לדבר, או שהם מפחדים, או שהם בממ"ד ואין קליטה. אחרי שסיימו את הלחימה נציגת הקיבוץ מצאה אותם".
5 צפייה בגלריה


זיו לוי, מנהל מפעל הקפה של שטראוס בלוד, ליד אנדרטת "כנפיים של בובה" לזכר משפחתו שנרצחה בכפר עזה
(עוז מועלם)
גם שנה וחצי אחרי מתקשה זיו להאמין שכל חמשת בני המשפחה שלו – לא יחזרו. מקור כוח עצום הוא מוצא בתוך הקהילה שבנה ביחד עם העובדים, במפעל הקפה שהוא עומד בראשו. "האנדרטה שבנינו מסמלת קהילה – ומבחינתי זו הקהילה שלי", הוא אומר. "העובדים כאן נותנים לי גב וחיבוק".
הקהילה עליה מדבר לוי במפעל בלוד מורכבת מעובדים יהודים וערבים, נשים וגברים, יוצאי אתיופיה ויוצאי חבר העמים – כולם מייצרים ביחד את המותג שנחשב ישראלי כל כך הקפה השחור, או בשמו האחר: "קפה טורקי". "אנחנו בעצם מקבלים קפה מ-17 מדינות, מעל 30 סוגים שונים של קפה. הקפה נשפך ונכנס לתוך תנור, בן למעלה מ-40 שעובד סביב השעון", מסביר זיו על פס הייצור במפעל בגאווה. "אחד הדברים שבעצם מאפיינים מאוד את הקפה שלנו זה הטריות שלא משנה מתי תפתח את השקית, עכשיו או בעוד חצי שנה, האפקט בעצם של אותה ארומה - זה משהו שאין לו מתחרים".
סיפורה של משפחת קוץ: הראיון המלא עם זיו לוי
(צילום: ירון שרון, עוז מועלם מפיקה: ניצן כהן)
בסיור עם לוי במפעל אנחנו פוגשים את רינה מור-אשביע, מזכירת המפעל מזה 43 שנה ויש שמכנים אותה: "האמא של המפעל". "אני עוזרת לעובדים בהכול, אם הקירות שלי במשרד רק יכלו לדבר", היא אומרת בחיוך. כמו שהיא חיה את נפשם של העובדים, היא חיה גם את השכול של המנהל שלה: "הרגע הכי קשה השנה היה כשהתבשרנו שהמשפחה של זיו, אחות של זיו, לבנת קוץ ומשפחתה נמצאו בחדרם בכפר עזה ללא רוח חיים. זיו זה מישהו שחי איתנו פה כל היום".
אברה מקונן, בקר קלייה, נמצא כבר 13 שנה במפעל הקפה בלוד. "הלב הפועם של המפעל זה איפה שאני נמצא בחדר בקר", הוא משתף בגאווה, "שם אנחנו קולים, טועמים ושולחים גם למעבדה". במהלך המלחמה אומר מקונן כי הוא חש בצו 8: "עבדנו ללא הפסקה, אם אתה לא במילואים – אז לפחות פה בייצור מזון".
"זיו נתן לנו עוצמה רגשית שאפשרה להמשיך"
סמיר קרקר, טכנולוג ומנהל ייצור במפעל, כבר 43 שנה טועם במפעל קפה. רוני סבג, טכנולוגית צעירה, רק שנתיים במפעל ומהר מאוד הפכה לבת חסותו. "אנחנו קודם כול חברים טובים, למרות הפרשי הגילאים", אומר סמיר, "זה לא מובן מאליו, שיש אנשים צעירים שיש להם את הנכונות ללמוד ובאים בהתלהבות מאוד גדולה לעולם שהוא באיזשהו מקום מסורתי ועתיק". רוני מודה שעבורה זה היה ג'וב החלומות: "בשביל זה הלכתי, ועשיתי תואר בביוכמיה ומדעי המזון".
5 צפייה בגלריה


סמיר קרקר, טכנולוג ומנהל ייצור במפעל. "זה לא מובן מאליו שאנשים צעירים מצטרפים למקצוע עתיק של ייצור קפה"
(עוז מועלם)
בשבת השחורה התקשר סמיר לזיו לאחל לו מזל טוב ליום ההולדת: "היו בדיוק כל האזעקות והמטחים ואמרתי לו: 'אחי, סידרת לך מטח זיקוקים ליום ההולדת'. בהתחלה הוא צחק, אבל אחר כך אמר לי: 'אחי אל תשאל, אחותי גרה בכפר עזה והיא כבר כמה שעות לא עונה לנו שם'. קרה לו אסון בלתי נתפס והוא בעצמו נתן לנו עוצמה רגשית שאפשרה לנו להמשיך".
אותה המשכיות מבחינת רוני היא גם הנחמה הכי גדולה שהם כעובדים יכולים לתת למנהלם. "הלכנו לנחם בשבעה, ואני חושבת שהניחום הכי טוב היה לתת חיבוק חזק ולתת לו להבין שאנחנו פה, אל תדאג, המפעל עובד ואנחנו מייצרים".
מתכון בהשראת סיפורו של המפעל: טראפלס שוקולד מריר וקפה / מאיה בן דהן

טראפלס שוקולד מריר וקפה
(מאיה בן דהן)
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
200 גרם
שוקולד מריר SPLEDID 70%
100 מ"ל (חצי מיכל)
שמנת להקצפה 38%
30 מ"ל
אספרסו מקפסולה 14 של "עלית"
3/4 כוס
קקאו – לציפוי (לא חובה)
לקערה מכניסים את השוקולד, השמנת והאספרסו:
מחממים במיקרוגל כדקה – דקה וחצי ומערבבים ליצירת גנאש אחיד, חלק ומבריק:
יוצקים את הגנאש לתבנית שקעים קטנה מסיליקון:
מעבירים את הטראפלס להקפאה של 3-4 שעות:
מחלצים את הטראפלס הקפואים מהתבנית ומצפים בקקאו:
ניתן להשתמש בכל קפסולה שאוהבים. ניתן להשתמש ב-2 כפיות קפה נמס Platinum במקום האספרסו, במקרה כזה יש להשתמש ב 130 מ"ל שמנת להקצפה. במידה ורוצים טעם פחות חזק של שוקולד מריר, ניתן להשתמש בשוקולד מריר פרה. לשדרוג – ניתן להוסיף לתערובת אגוזים מכל סוג שאוהבים.:
:רשימת קניות עבור המתכון
"אחרי שמשפחתי נרצחה - קיבלתי כאן חיבוק": סיפורו של מפעל קפה – בצל האובדן של המנהל
:קישור למתכון
https://www.ynet.co.il/activism/article/syal00tqjjx