הסגר שהוטל בחגי תשרי היה הדוק, נוקשה וארצי, אך תועדו במהלכו הפרות חוזרות ונשנות - בין היתר בקרב קהילות חרדיות שמסרבות לציית להוראות המדינה בנושא הקורונה. למרות כל אלה, היום (שני) התברר כי מ-18 בספטמבר משטרת מחוז ירושלים הטילה קנס אחד בלבד בגין "תפילות שלא על פי התקנות" - לעומת, למשל, 7,888 דו"חות על יציאה למרחב הציבורי. הנתונים פורסמו במצגת המשטרתית שהוצגה במהלך דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה.
5 צפייה בגלריה
אכיפה- דו"חות קנס
אכיפה- דו"חות קנס
דו"ח אחד בלבד במחוז ירושלים בגין תפילות שלא על פי התקנות. המצגת המשטרתית
5 צפייה בגלריה
הפרה של ההנחיות בזמן הקפות שניות במאה שערים ירושלים
הפרה של ההנחיות בזמן הקפות שניות במאה שערים ירושלים
מאות חרדים בהקפות במאה שערים
5 צפייה בגלריה
עימותים בין חרדים לשוטרים בשכונת גאולה בירושלים בעקבות התקהלות בזמן הסגר
עימותים בין חרדים לשוטרים בשכונת גאולה בירושלים בעקבות התקהלות בזמן הסגר
צאת שמחת תורה: עימותים בין חרדים לשוטרים בשכונת גאולה שבירושלים
(צילום: גלעד כהן וחיים גולדיטש)
מלבד הבירה, תחום השיפוט של מחוז ירושלים כולל גם את בית שמש, שבה נרשמו הפרות בוטות של תקנות הקורונה ואף התקיימו עימותים בין חרדים קיצוניים למשטרה. לעומת משטרת מחוז ירושלים, משטרת מחוז ש"י - שכולל בין היתר את ביתר עילית ומודיעין עילית - חילקה 28 דו"חות בגין תפילו שלא על פי התקנות, ומשטרת מחוז תל אביב חילקה 91.
הקנס על קיום אירועים מרובי משתתפים, נזכיר, הוא הגבוה ביותר מבין כל הקנסות ועומד כיום על 10 אלף שקלים - בעיקר לאור המסוכנות שטמונה באירועים אלה וההדבקות ההמוניות שמתרחשות בהן.


בדיון של ועדת הפנים והוועדה לביקורת המדינה, אגב, שוב התעמתו חברי הכנסת בסוגיית ההפגנות והתפילות והאכיפה המשטרתית בהן. כך למשל, חברת הכנסת אסנת מארק (הליכוד) טענה נגד יו"ר הוועדה מיקי חיימוביץ' כי "נמאס מהריטואל הזה של הפגנות, הפגנות הפגנות. כל המגזרים חובטים בשוטרים. פה מדברים רק על בעלי חיים והפגנות. את באה לשרת את האינטרס האישי שלך נגד הממשלה".
חבר הכנסת שלמה קרעי (הליכוד) הטיח בחיימוביץ': "יש לך מזל, כי אם לא היו מקרי אלימות קשים נגד חרדים הייתה לי ביקורת על הדיון הזה. יש לי ביקורת על כך שניהלת שבעה דיונים והטריגר היה ההפגנות. אין לך שום סמכות להוביל את הדיון, הלכת להפגנות השמאל ולא להפגנות החרדים. את מייצגת את זרועם הארוכה של האנרכיסטים".
חבר הכנסת משה ארבל מש"ס, מנגד, אמר כי דווקא היה שמח לראות יותר אכיפה ברחובות החרדיים: "הייתי במאה שערים וראיתי שוטרי יס"מ בלי תג שם. פניתי למפקד ושאלתי מה המשימה, ואמרתי לו שיש אירוע עם מאות משתתפים. הוא שאל אם יש לי תמונות, ועניתי שלא. יממה לאחר מכן פורסם על הדיל. אני חרדי ואומר - תאכפו את החוק גם על האוכלוסייה החרדית".
5 צפייה בגלריה
עימותים בין משטרה למפגינים בתל אביב
עימותים בין משטרה למפגינים בתל אביב
"נותן למשטרה ציון עובר". עימותים בין מפגינים למשטרה בת"א
(צילום: AP)
נציג המשטרה בדיון, סגן ראש אג"ם תת-ניצב אילן פרץ, אמר כי "איפה שאין שיתוף פעולה של הציבור, נדרשת אכיפה. עם זאת, אנחנו חושבים על היום שלמחרת - לא הייתי רוצה לקום ולראות שרוב הציבור נפגע מהמשטרה, ואז לא נוכל לשקם את האמון. איפה שאין לגיטימיות קשה לנו לאכוף ולגייס שיתוף פעולה של הציבור, ובגלל זה אנחנו רוצים לייצר איזונים בצורה הטובה ביותר ולפעמים טועים".
"אולי לקחו אותנו למקומות שלא צרינו שייקחו אותנו", הוא הודה. "אבל, הייתי בהפגנות בבלפור ואני חושב שמגיע למשטרה ציון עובר עם תעודת כבוד. מ-25 באוגוסט היו יותר מ-900 מוקדי מחאות שהמשטרה אפשרה".
הוא הסביר מדוע המשטרה "כלאה" מפגינים במהלך ההפגנות בתל אביב: "בחודש האחרון 3,000 איש הפרו בידוד, בהם חולים ומבודדים. האחריות שלנו והחובה שלנו היא לעשות בידוק של אנשים, לאחר שהאזרחים האלה הגיעו למקום שאפשר להכיל את האירוע אנחנו מאפשרים פתחי יציאה שבהם יש בידוק משטרתי מלא, ורושמים מאיפה מגיע הקהל. מפגינים נפצעו כי ביקשו לפרוץ את קו השוטרים שעמד מולם, הם פשוט הסתערו".
במהלך הדיון הועלו באמצעות זום כמה מפגינים לדבר עם הוועדה. הראשונה הייתה אפרת (47), לאם לשתי בנות ששברה את רגלה השמאלית לפני כחודש וקצת בהפגנה בתל אביב, לאחר שסוס דרך עליה. ״כשהפרשים הגיעו לרחוב המסגר פינת יצחק שדה, רצנו לכל הכיוונים. חיפשתי דרך מילוט ומצאתי את עצמי מתחת לסוס. הוא דרך עליי ברגל שמאל ונפלתי. יש לי שני שברים ברגל שמאל, ואני לא יודעת מה היה קורה אם לא היו עוצרים אותו".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ עפר שלח, אמר כי "לא עומד להיות פה בית דין שדה של המשטרה מפני שזו לא הפוזיציה של הכנסת אל מול המשטרה שעושה בימים אלה את העבודה הכי קשה בתנאים בלתי אפשריים, וחלק מזה בא לידי ביטוי בסירוב של הפיקוד הבכיר של המשטרה להופיע בפני הוועדה. ברור לי לחלוטין שזה נובע מעוצמת הלחץ הפוליטי שמרגישה היום צמרת המשטרה - אי אפשר לנתק את זה מהסיטואציה שאין מפכ"ל קבוע למשטרה כבר שנתיים, ואני מניח שהדרג הבכיר חושש שזה יעלה לו בסיכויים להתקדם. זו השיטה של נתניהו - להחזיק אנשים במצב של ממלאי מקום כשמשרתם תלויה על בלימה. הדבר הזה גורם נזק למשטרה עצמה".
ממשטרת ישראל נמסר: מזה תקופה ממושכת המשטרה אוכפת את תקנות הקורונה בכל מקום בו מתגלות הפרות. אכיפה זו כוללת אזהרות, סגירת בתי עסק ובתי תפילה, דו״חות ופיזור התקהלויות. בהמשך לנתונים המתפרסמים בקשר לאכיפה המבוצע בקשר לתפילות, נבהיר כי פעילות האכיפה בבתי תפילה כוללת מגוון רחב של דו״חות בהתאם להפרות המבוצעות ושיקול דעת השוטר בשטח.
כך למשל מלבד איסור תפילה במבנה עם אחר, נאכפים בבתי תפילה גם הפרות של סירוב לפיזור התקהלות אסורה, אי עטיית מסיכה, יציאה מהבית למטרה או פעולה שנאסרה וכיוצא בזאת. בפועל, בתקופה האחרונה מדי שבוע ניתנו על ידי המשטרה במחוז ירושלים עשרות דו״חות בגין מגוון הפרות המתגלות בבתי תפילה, מחוץ ובסמוך להם, בדרך אליהם, ובסוכות במחוז ירושלים.
נדגיש כי האכיפה מתבצעת הן באופן יזום והן בעקבות דיווחים המתקבלים בגין הפרות, אולם לעולם לא ניתן יהיה להציב בכל היממה שוטר שיפעל ויאכוף בכל קרן רחוב, בכל בית תפילה ובכל בית עסק ומצופה מהציבור כולו וממנהיגי הקהילה לפעול לקיומן של התקנות למען הבריאות של כולנו.
נמשיך לאכוף את התקנות למען בריאות הציבור בדגש על המרחב הציבורי ובכלל זה בבתי תפילה, בחופי ים, בבתי עסק ובכל מקום אחר.