שתף קטע נבחר

שבוע שמיני: לעבור את הימים שלפני המחזור

התסמונת הקדם וסתית והדיאטה: טיפול תרופתי בכאבים, סרוטונין ופחמימות, תוספי סידן, בישול קטניות, ועוד. אם תרצו – תרזו

התסמונת הקדם וסתית (PMS) היא תופעה פיזיולוגית המשפיעה על איכות חייהן של נשים רבות, על אף שאין לגביה נתונים מעבדתיים חד משמעיים והיא אינה נחשבת למחלה. התסמונת היא תופעה מרכזית בחייהן של נשים רבות, המשפיעה על מצב רוחן ולפיכך על חיי המשפחה, הקשר עם החברים והתפקוד במקום העבודה, כך שללא ספק זו איננה "בעיה של נשים בלבד". השאלה אם טיפול תזונתי עשוי לשפר את איכות חייהן של נשים הסובלות מהתסמונת הקדם וסתית היא שנויה במחלוקת, ונראה כי יש להתמיד ולחקור בנושא על מנת להגיע לתשובות ודאיות.
לא קיימים ממצאים מחקריים המאבחנים את התסמונת הקדם וסתית, אולם ידוע מדיווחי נשים רבות כי התסמונת מופיעה כשבועיים לפני קבלת המחזור ומסתיימת בימי המחזור הראשונים. נשים רבות מדווחות על מגוון תחושות בדרגות חומרה שונות: כאבי ראש, נפיחות וכאבים בבטן ובשדיים, מצבי רוח משתנים, עייפות, עלייה במשקל כתוצאה מצבירת נוזלים, תאווה למזון, ואם להיות ספציפיים יותר, לפחמימות. מספר גורמים קשורים להופעת התסמונת: שינויים מחזוריים ברמות ההורמונים הנשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון) מתח וחרדה, רמות נמוכות של ויטמינים ומינרלים, ושינויים כימיים המתרחשים במוח. החוקרים כיום נוטים להסכים שהופעת התסמונת תלויה ברמות האסטרוגן: ככל שלאשה רמות גבוהות יותר, כך יש לה סיכוי גבוה יותר לסבול מהתסמונת הקדם וסתית.
עצות להקלה:
- כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת למצוא טיפול אפקטיבי מתאים, שנמצאו לו עדויות מדעיות ומהימנות.
- זיהוי מאפייני התסמונת האישיים: נהלו רישום מדויק של כל תחושותיכן בתקופה זו, תוך ציון יום קבלת המחזור: עייפות, נפיחות, עלייה במשקל, משיכה למזונות מסוימים, פריצת מסגרת הדיאטה, מצבי רוח.
- טיפול תרופתי נגד כאבי ראש והבטן
- טיפול תרופתי נגד דכאון: ישנם מצבים קשים במיוחד, בהם נשים חשות קושי רגשי גדול ודיכאון ברמות שונות. במקרים חריגים אלה עשוי הרופא המטפל להמליץ על טיפול תרופתי נוגד דכאון, במינון נמוך. טיפול מהסוג הזה מעלה את רמות הסרוטונין. דוגמה טובה היא ה"פרוזק".
- שימוש קבוע בגלולות למניעת הריון: נמצא כי נשים המתמשות באופן קבוע באמצעי מניעה זה, סובלות פחות מן התסמונת.
- הפחתת צריכת מלח: לפני תחילת המחזור הגוף נוטה לאגור נוזלים. אם קיימת נטייה כזו, מומלץ כשבוע לפני קבלת המחזור להגביל צריכת מלח. הנתרן שבמלח, אותו אנו אוכלים, מעודד צבירת נוזלים.
- התמדה בפעילות גופנית: שתורמת, בין היתר, למצב רוח משופר ולעירנות.
- הקפדה על צריכת סידן מספקת בתפריט היומי: אם יש צורך, הוסיפו תוסף סידן (זכרו שבדיאטת הרזייה מומלץ לצרוך מדי יום מולטי ויטמין ובדרך כלל גם תוסף סידן).
- הפחתה בצריכת מזונות הגורמים לתחושת נפיחות: הימנעו בימים אלה מצריכת מזונות כגון: כרובית, כרוב, ברוקולי, משקאות מוגזים, תוספת סיבים למזון, או כל מזון אחר החשוד בעיניכן כגורם נפיחות וגזים.
- הקפדה על צריכת פחמימות מורכבות: על מנת להעלות את רמות הסרוטונין ולייצבן, כדאי להקפיד על שילוב פחמימות מורכבות (קבוצת הלחם) בכל ארוחה, כל 3-4 שעות. לעת משבר: אם אתן עומדות ל"להישבר" אכלו עוד לחם קל, ועוד ועוד.

סרוטונין ופחמימות

במספר מחקרים נמצאו עדויות לירידה ברמות הסרוטונין במוח בקרב נשים בתקופה שלפני קבלת המחזור. הסרוטונין הוא חומר המשמש במערכת העצבים כמוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר). רמות נמוכות שלו נמצאו קשורות למצב רוח ירוד ובעיקר לנטייה לדכאון, לתיאבון מוגבר (בעיקר לפחמימות), חוסר שקט, ירידה בזיכרון ובריכוז. אכילת פחמימות (פשוטות ומורכבות) משפיעה לטובה על עליית רמות הסרוטונין באמצעות מנגנון המעודד כניסת חומרי מוצא לייצור סרוטונין במוח. בהשוואה לאכילת פחמימות מורכבות, אכילת פחמימות פשוטות (מתוקות) משפיעה מהר יותר על עליית רמות הסרוטונין, אולם גם הירידה מהירה יותר. לכן, עלינו להעדיף, בעיקר בדיאטת רזון, אכילת פחמימות מורכבות על מנת להעלות את רמות הסרוטונין ולייצבן.
תוסף סידן והתסמונת הקדם וסתית: מחקר שנערך בשנת 1998 מצא כי תוסף סידן, המכיל 1,200 מ"ג קלציום קרבונט (סוג של סידן) הפחית ב 50 אחוז את הסימפטומים של התסמונת הקדם וסתית.
ויטמין E והתסמונת הקדם וסתית: הדעות אינן חד משמעיות בנוגע לתרומתו של הוויטמין בהפחתת הסימפטומים של התסמונת הקדם וסתית: הוויטמין עשוי להשפיע באמצעות הבקרה על חומרים , תוצרי חומצות שומן, הנקראים פרוסטגלנדינים. כאמור, תוצאות המחקרים אינן חד משמעיות, אולם יש רופאים הממליצים על מתן מינונים גבוהים של הוויטמין לטיפול בתסמונת. מינון זה גבוה במיוחד: הוויטמין נאגר בגוף, ובמינון כזה הוא עלול להפריע לפעילות תרופות מסוימות. כדאי להתייעץ עם הרופא.

צמחי מרפא שונים

צמחי מרפא להקלת הסימפטומים של התסמונת הקדם וסתית היו מקובלים בתרבויות שונות ברחבי העולם. כיום פופולריים בשימוש סוגים שונים של פטל, וכן צמח נר הלילה. השפעתם הטובה על התסמונת, נעוצה בתכולה הגבוהה של חומצות שומן חיוניות, הקשורות בייצור הפרוסטגלנדינים, להם השפעה על הקלת התכווצויות בבטן וכאבים בשדיים. את זרעי צמח נר הלילה לעסו האינדיאנים באמריקה כבר לפני מאות שנים והוא מאושר לשימוש בבריטניה לטיפול בתסמונת. לעומת זאת, מנהל המזון והתרופות האמריקני, שאינו מבקר צמחי מרפא, לא אישר התוויה זו של השימוש בצמח. בהריון והנקה כדאי להתייעץ עם רופא לפני השימוש בצמחי מרפא שונים.
ג'ינג'ר לעזרת נשים הרות: במחקר שפורסם בשנת 2001 נמצא כי שימוש בג'ינג'ר בתחילת ההריון מקל על בחילות והקאות. במחקר נמצא כי בקבוצת הנשים שצרכה ג'ינג'ר נרשמו פחות הקאות (באופן מובהק) בהשוואה לקבוצת הנשים שלקחו פלסבו (תרופת דמה). כמו כן, 28 מתוך 32 הנשים בקבוצה שקיבלה ג'ינג'ר, דיווחו על שיפור משמעותי בבחילות.

עמליה אשד היא דיאטנית קלינית (MSC) ומנחת קבוצות תמיכה להרזייה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוטב להגביל צריכתו לפני ימי המחזור. מלח
לאכול פחות בגלל הנפיחות שהוא גורם. ברוקולי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים