שתף קטע נבחר

סיכום השנה: תשס"ג לא יפה לבריאות

בצל קיצוצים בתרופות, סגירת מחלקות, אלימות נגד רופאים, מרדים שהדביק עשרות מטופלים וישראלים המסרבים לתרום איברים, זכינו בשנה החולפת לקצת עדנה: מלחמת חורמה בעישון, פיתוחים מדעיים כחול לבן וגם תרופות שנמצא בקרוב בסופרמרקט. זה מה שהיה השנה בבריאות

אם לשפוט על פי אירועי השנה החולפת, הרי שרק נס יביא לשיקומה של מערכת הבריאות, המצוייה בגסיסה מתקדמת. האשמה העיקרית נעוצה במשבר הכלכלי העמוק אשר פגע בחיי תושבי המדינה. כך, נראה שגם בשנה הבאה יוסיפו חולים לשהות במסדרונות בתי החולים, רופאים ימהרו לשחרר חולים לבתיהם, הרבה לפני שהחלימו סופית, רק כדי לפנות מיטת אישפוז, ורבים רבים אחרים יאלצו להוציא מכיסם אלפי שקלים כדי לרכוש תרופות שקוצצו מהסל המדלדל.

 

סוגרים מזגנים, דוחים ניתוחים

 

הגירעון העצום אליו נקלעו בתי החולים וקופת חולים כללית, הביא השנה לצמצום השירותים הרפואיים בכל פינה. ניתוחים וצינתורים נדחו, מלאי התרופות אזל, ומחלקות רבות נתבקשו לכבות מזגנים בבתי החולים כדי לחסוך בחשמל.

 

מעל ל-70 אלף חולים בישראל צפויים להיפגע מצמצום סל התרופות, העומד השנה על 60 מיליון שקלים, בהשוואה לשנים קודמות בו עמד תקציב הסל על 250 מיליון שקלים. חלק מהתרופות שנדחו הן ייחודיות, מאריכות תוחלת חיים ומשפרות את תהליכי הריפוי וההחלמה, תרופות שרק מעטים מהחולים יצליחו לממן מכיסם הפרטי.

 

חרב הקיצוצים מאיימת גם על אלפי הנשים הזקוקות לטיפולי ההפריה. על פי הגזירות החדשות, תממן המדינה עד חמישה טיפולי הפריה, לילד אחד ולנשים עד גיל 44. גזר הדין, אם אכן ימומש, צפוי למנוע את לידתם של מאות ילדים בשנה הקרובה. הנשים מצידן מתכננות כבר את הקרב הממושך.

 

ישראלים לא תורמים איברים

 

58 אחוזים מהמשפחות שיקיריהם נפטרו, סירבו לתרום את האיברים, אלו הנתונים הקשים שמגלה תמר אשכנזי, מנכ"ל המרכז הארצי להשתלות איברים. "אילו מחציתם היו תורמים איברים, לא היו נפטרים 56 ישראלים השנה, בעודם ממתינים להשתלה", היא אומרת בצער.

 

אחוז תרומות האיברים בישראל נותר גם השנה, בין הנמוכים בעולם: 4 אחוזים בלבד מהישראלים אוחזים בכרטיס אד"י. 1,300 איש ובהם 25 ילדים עדיין ממתינים להשתלת איברים, 7 מתוכם מצויים בסכנת חיים מיידית. כאמור, 56 חולים נפטרו מאחר ולא הושתלו, ו-31 הוצאו מרשימת הממתינים בשל הידרדרות במצבם לאחר המתנה ממושכת.

 

ד"ר צהבת

 

21 ממטופליו של הרופא המרדים, ד"ר סרגיי פונטוס, נדבקו בדלקת נגיפית מסוג סי בבית החולים 'סורוקה' בבאר שבע. פונטוס, רופא מרדים שעבד בבית החולים בשנתיים האחרונות, נעצר לאחר שנחשד כי הדביק חולים בדלקת הכבד. פונטוס פוטר בחודש אפריל לאחר שהודה בשימוש בסמים.

 

לאחר מעצרו הודה פונטוס כי הזריק לעצמו סמי הרדמה אליהם התמכר. חבריו ראו אותו יוצא מתא השירותים בבית החולים, כשהוא מותיר אחריו מזרק ופדים מוכתמים בדם. לאחר שדיווחו עליו, הוא כאמור פוטר מתפקידו.

 

הסבתא מתה, הנכד ניפץ עציץ על הרופא

 

האלימות נגד צוותי הרפואה בבתי החולים ובמרפאות המשיכה גם השנה. במקרה האחרון, ניפץ צעיר עציץ על ראשו של רופא בבית החולים 'וולפסון', גרם לנזקים לתחנת האחיות ונמלט מהמקום, זאת לאחר שנתבשר על מותה של סבתו בבית החולים.

 

בבית החולים 'סורוקה' בבאר שבע נאלצו מספר אחיות ורופאים להתמודד בכמה מקרים עם אלימות מילולית, קללות ואיומים מצד בני משפחות מאושפזים. במקרה אחד הצליח אח של מאושפז לחדור לחדרה של הרופאה התורנית, ואיים עליה ברצח.

 

אחד האירועים היותר חריגים השנה קשור במכשיר שמציל אותנו מימי חמסין ארורים. המזגן התגלה כמכשיר קטלני: בתוך שבוע אושפזו שלושה ילדים ברחבי הארץ ששאפו את גז המזגן במטרה לתפוס ראש. המקרה האחרון היה טראגי: נער בן 15 מאלפי מנשה אשר שאף את גז המזגן נפטר בעקבות הרעלה קשה. בעקבות המקרה הזהירו מומחים כי גז הפריאון המצוי במזגן עלול לגרום למוות בייסורים תוך דקות.

 

גומרים הולכים ב-22 דקות

 

מלחמת תרופות הזיקפה העבירה הילוך השנה: בעוד נמשכות חגיגות חמש השנים לתרופת ה"ויאגרה" הותיקה, עשתה עליה הסיאליס שמבטיחה זיקפה עד ליממה שלמה. על השתיים מאיימת התרופה השלישית "לביטרה" הנמצאת בהליכי רישוי מתקדמים במשרד הבריאות, לקראת שיווקה הצפוי בישראל בעוד כשלושה חודשים.

 

סקר סקס אותו ערכה יצרנית התרופות פייזר, מצא כי משך הפעילות המינית בקרב הישראלים עומד על 22 דקות בממוצע. סקר כלל עולמי נרחב יותר, מדווח כי ההונגרים תופסים את מקומם של המאהבים הלטיניים כחובבי הסקס הלהוטים בעולם.

 

המלחמה בעישון

 

מדי שנה מתים בישראל כתוצאה מנזקי עישון כ-10,000 איש, יותר ממספר האנשים שמתים כתוצאה מתאונות דרכים, פעולות איבה ואיידס גם יחד- כך גילה דו"ח מיוחד שהכין משרד הבריאות. שיעור המעשנים מקרב כלל האוכלוסיה הבוגרת בישראל עומד על כ-30 אחוז. מבין הגברים כ-38 אחוז מעשנים לעומת כ-24 אחוז מהנשים.

 

בדו"ח שר הבריאות קרא השר דני נוה ליזום חקיקה אשר תגביל מכירת מוצרי טבק ועישון מתחת לגיל 17 בדומה לאיסורים הקיימים למכירת אלכוהול. עוד בכוונת השר להגדיל את שטח האזהרה המופיע על קופסת סיגריות לכדי 50% מגודל האריזה ולחייב את מפיצי הטבק לנרגילה בהדפסת אזהרות על אריזות מוצר. טבק לנרגילה הוא מוצר הטבק היחיד אשר אינו כולל על גביו אזהרה.

 

משרד הבריאות כבר מינה בשנים האחרונות נאמני עישון בבתי החולים, אשר ביקשו מציבור המעשנים לכבות את הסיגריות בשטחים האסורים לעישון ובהם בתי חולים. עתה מציע השר נווה להעניק סמכויות אכיפה וקינוס לאנשים אלו, ובכך למעשה להשוות את סמכויותיהם לאלו של פקחים.

 

זה כחול לבן

 

המוח היהודי ממשיך להמציא לנו פטנטים: חוקרים ישראלים מאוניברסיטת בן גוריון והמכון הביולוגי בנס ציונה הצליחו לפתח חיסון נגד נגיף קדחת הנילוס. החיסון מכיל נוגדנים המסייעים למערכת החיסונית בגוף לתקוף את הנגיף הקטלני.

 

חוקרי מכון ויצמן הצליחו לפתח שיטת בדיקה מתקדמת המאבחנת גידולים סרטניים. השיטה זכתה לאחרונה לאישור מינהל התרופות האמריקאי – FDA, והיא עשויה לחסוך חלק מניתוחי הביופסיה ולהביא לאבחון מהיר ומדוייק.

 

לידה טובה

 

נתונים שאסף משרד הבריאות מבתי החולים בישראל מגלים ירידה חדה של כ-30 אחוזים במספר התינוקות הסובלים ממומים מולדים קשים במערכת העצבים. למומים אלה השפעה ישירה על תמותת תינוקות ולידות עובר מת והם בגדר תחלואה חמורה.

 

מחקרים רבים הראו שמתן חומצה פולית לפני ההריון מקטין את הסיכון למומים במערכת העצבים בשיעור של 50 אחוזים לפחות. לפני שלוש שנים החל משרד הבריאות בהדרכות למתן תוספת חומצה פולית לכל אישה המתכננת הריון, ובמיוחד בתקופה של כ-3 חודשים לפני תחילת ההריון ובמשך שלושת החודשים הראשונים להריון.

 

לחם, חלב ואופטלגין

 

החל מהשנה הבאה תוכלו לרכוש, אקמול, סטרפסילס, ניקורט ועוד עשרות תרופות ללא מרשם גם מחוץ לבית המרקחת. שר הבריאות דני נוה הגיש את התקנות למכירת תרופות ללא מרשם רופא – OTC - Over The Counter מחוץ לבית המרקחת לאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת.

 

את הרעיון שאב נוה מהמודל הנהוג בבריטניה, שם נמכרות התרופות גם במכולות ורשתות שיווק כבר שנים. במשרד הבריאות הדגישו כי תיאסר מכירת התרופות בפיצוציות או קיוסקים, וכי המשרד יערוך בקרה על מכירת התרופות המאושרות.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזגן קטלני. ילד מת לאחר ששאף גז מזגנים
מזגן קטלני. ילד מת לאחר ששאף גז מזגנים
פונטוס. 21 נדבקו בצהבת
פונטוס. 21 נדבקו בצהבת
צילום: חיים הורנשטיין
לביטרה. עושה עליה ארצה
לביטרה. עושה עליה ארצה
עישון. אלפי מתים בשנה
עישון. אלפי מתים בשנה
צילום: מריאן הול
מומלצים