שתף קטע נבחר

 

100 שנה לפלדנקרייז: סוד התנועה הנכונה

בימים אלה מלאו 100 שנה להולדתו של ד"ר משה פלדנקרייז – שהגה שיטת תנועה הנקראת על שמו והתפרסם כמי שהצליח להעמיד את דוד בן-גוריון על הראש. נעמי דורון (74), אחת מ-13 המדריכים שפלדנקרייז הסמיך בעצמו: "השיטה מלמדת איך להפעיל את הגוף במהירות המתאימה, באיכות הרצויה ובכיוון הנכון"

כאשר נעמי דורון (74) רואה את רצי הג'וגינג ברחובות, מתחשק לה פשוט לעמוד בדרכם ולעצור אותם. "90 אחוז מהאנשים לא יודעים לרוץ", היא אומרת בצער אמיתי, "הם פשוט הורסים את הגב והברכיים שלהם".

 

למרות גילה, דורון מתנועעת בזריזות ובגמישות של נערה צעירה. 35 שנה שימשה כמורה לחינוך גופני, אך את יכולותיה כיום היא מייחסת לשיטת פלדנקרייז, אותה היא מלמדת כבר משנת 1989. "למדתי פלדנקרייז בשיעורים קבוצתיים, אצל מפתח השיטה, ד"ר משה פלדנקרייז", היא מספרת.

 

"זו שיטה מאוד חכמה. הגוף שלנו הוא כמו מכונה שמורכבת מעשרות גלגלי שיניים ורצועות, המניעים אלה את אלה. השיטה הזו מלמדת אותך איך להפעיל את הגלגלים והרצועות במהירות המתאימה, באיכות הרצויה ובכיוון הנכון.

 

"לדוגמה, אתה יושב על כיסא ומרים יד שמאל כדי להגיע לדבר מה שנמצא מעליך. אם תלחץ את כף הרגל השמאלית חזק כלפי הרצפה, ותרים את צד האגן הימני, תצליח להגיע גבוה יותר. זו שיטת פלדנקרייז: ארגון, סדר, תנועה.

 

"משה אמר פעם 'דע מה אתה עושה, כדי שתוכל לעשות מה שתרצה'. אני זוכרת שבאחד השיעורים שלו הוא צעק: 'זו לא התעמלות'. בשיטה הזו צריך ללמוד, להבין ללמוד להעביר משקל בצורה נכונה, להשתמש בה לא רק בזמן השיעורים, אלא בכל תנועה בכל מקום.

 

"תראה את הישיבה שלי. כל המשקל על הרגליים. הגב שלי בחופש. אחת מתלמידותיי אמרה לי השבוע שכולם מחמיאים לה שהיא רזתה, למרות שהיא לא הורידה גרם במשקל. אבל היא למדה להחזיק את הגוף אחרת, להחזיק אותו נכון".

 

המדען שריפא את עצמו

 

בימים אלה מתקיימות ברחבי העולם וגם בישראל חגיגות ה-100 להולדתו של הוגה ומייסד השיטה, ד"ר משה פלדנקרייז ז"ל. בניו-יורק, בוושינגטון ובערים נוספות בארצות-הברית, באוסטרליה ובאירופה הוכרז באופן רשמי על חודש אירועי פלדנקרייז.

 

פלדנקרייז, האיש שהתפרסם כמי שהעמיד את בן-גוריון על הראש, נולד באוקראינה בשנת 1904, ועלה לישראל לבדו, כנער בן 13. בשנות ה-20 לחייו נסע לצרפת ולמד פיזיקה בסורבון. הוא עבד כמדען בתחומים שונים, ובמקביל למד ג'ודו והגיע לדרגה הגבוהה של חגורה שחורה.

 

את עבודת הדוקטורט שלו בפיזיקה פירסם בבריטניה, שם גם נחבל קשות בברכו במהלך משחק כדורגל. על אף המלצות הרופאים לנתח את הברך, סירב פלדנקרייז בתוקף ולימד את עצמו ללכת באופן שונה. מכאן החלה התעניינותו באנטומיה, פיזיולוגיה, והקשרים בין המוח, מערכת העצבים והפעילות המוטורית, שהביאה לפיתוח שיטתו.

 

בין מטופליו הבולטים היו דוד בן-גוריון, יצחק בן-צבי, לוי אשכול, משה דיין, יהודי מנוחין, אייזק שטרן ועוד. בבסיס שיטת פלדנקרייז ההנחה לפיה הגוף הוא אמצעי תקשורת עם המוח. עם שיפור תפקודי הגוף, ישתפרו תפקודי המוח.

 

פלדנקרייז פרסם את שיטתו ותגליותיו במספר ספרים, שתורגמו לשפות רבות, ואף הסמיך דור של 13 תלמידים כמורים לשיטתו. אחד מתלמידיו, יוחנן ריברנט, הוזמן בשנת 1992 לבית הרבי מלובביץ' בניו-יורק, כדי לטפל בו באמצעות השיטה.

 

פלדנקרייז עצמו הלך לעולמו בגיל 80, לפני 20 שנה, אולם כ-1,000 מורים ברחבי העולם ממשיכים להעביר את שיטתו.

 

תנועה נכונה לכל גיל

 

בהקדשה על ספר שהעניק לדורון הפסל יגאל תומרקין נכתב "למשחררת הקפוצים וסומכת הנופלים".

 

"שיטת פלדנקרייז מתאימה לכל אחד", אומרת דורון, שבמשך שנים רבות כיהנה כיו"ר אגודת מוסמכי שיטת פלדנקרייז בארץ.

 

"השיטה מלמדת להפעיל את השרירים בהתאם לתנועה המבוקשת. היא דורשת קשב ותשומת-לב ויעילה מאוד. מטפלים בה בנכים, במוגבלים, בסובלים מפריצות דיסק. בזמנו, כשעדיין עבדתי כמורה להתעמלות, ניסיתי להכניס את השיטה לתוכנית הלימודים במערכת החינוך, אבל ללא הצלחה".

 

לדברי דורון, המודעות לשיטת פלדנקרייז בארץ עדיין נמוכה יחסית, בגלל היעדר פרסום מצד גורמים עסקיים. "אני רואה מכוני ענק ליוגה, לפילאטיס, לספינינג, אבל לא לפלדנקרייז. לאט לאט זה מתחיל להיכנס כחוגים במכונים שונים. מפורסמים רבים – שחקנים, רקדנים, אנשים שעובדים עם גופם – מגיעים לשיטה הזו. ניצה שאול ועודד תאומי הם מחסידי השיטה".

 

"בשיעורים", מסבירה דורון, "אנחנו לא סתם עושים תרגילים. אני ממש מלמדת, מסבירה. צריך להבין מאיפה מתחילה כל תנועה. יש סוגי ספורט, כמו התעמלות אמנותית, שאני ממש לא מבינה מדוע עושים אותם. מגיעים אליי המון נפגעים משם, עם נזקי גב וברכיים".

 

דורון טוענת כי אף פעם לא מאוחר להתחיל לעסוק בפלדנקרייז. "מגיעים אליי ילדים צעירים, שנשלחים על-ידי הוריהם, וחבר'ה צעירים אחרי צבא שמתעניינים. פחות בני נוער. יש לי אפילו תלמידה מקסימה בת 85".

 

דורון מציגה מכתבי תודה והערכה רבים. "כיום כתפיי ישרות לחלוטין, זרועותיי מונחות לצד הגוף בצורה ישרה ושווה, גמישות החוליות תורמת ליציבה ולנשימה טובה יותר", כותבת לה אחת ממטופלותיה, חולת אסטמה בעלת עיוות בעמוד השדרה.

 

הערב, החל מהשעה 18:00, דורון ועשרות מדריכי פלדנקרייז מוסמכים יעניקו טיפולי פלדנקרייז בהתנדבות בכיכר רבין בתל-אביב. זאת לאחר שבבוקר הם יעברו בין רשויות מקומיות ברחבי הארץ ויעבירו לעובדיהן שיעור בישיבה וביציבה נכונה. "חשוב ללמוד את הדברים האלה", נאנחת דורון ומזנקת בקלילות מכיסאה, "כמה אנשים צעירים מצליחים להתרומם כךי מהכיסא שלהם?"

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
פלדנקרייז צעק: 'זו לא התעמלות'. נעמי דורון
צילום: אביגיל עוזי
צילום: אביגיל עוזי
השיטה מתאימה לכל אחד. דורון עם מטופלת
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים