שתף קטע נבחר

ההורמונים השתגעו: תסמיני גיל המעבר

כאשר נשים מגיעות לגיל המעבר, הגוף מפסיק לייצר את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון. השינויים הגופניים מובילים לתסמינים שפוגמים באיכות חייהן של נשים רבות. על תופעות הלוואי של גיל המעבר והאמצעים להתמודד עמן

כאשר נשים מגיעות לגיל המעבר, המביא עמו את חדלון הווסת, חלים בגופן שינויים משמעותיים. בתקופה זו הגוף מפסיק לייצר את ההורמונים הנשיים החשובים - אסטרוגן ופרוגסטרון. תפקוד השחלות נפגע וחלה ירידה הדרגתית ביכולת הבשלת הביציות, המובילה לירידה ביכולת להרות עד היעלמותה כליל.

 

חדלון הווסת חל בטווח הגילים 40 ל- 55. בדרך-כלל מופיעים תחילה שינויים בתדירות ובעוצמת הווסת, שנמשכים כשנתיים; בהמשך נפסק הדימום לחלוטין. עם זאת, ישנן נשים שהווסת שלהן מפסיקה להופיע בפתאומיות.

 

שאלה: איזה הורמון קשור לגיל המעבר? האם אפשר לבדוק אם רמותיו תקינות?

 

האסטרוגן, שנוצר בעיקר בשחלות וגם מופרש מהן, הוא ההורמון האחראי על התפתחות מינית תקינה של נשים ועל תפקוד תקין של מערכת הרבייה שלהן. הורמון זה מצוי בכמות קטנה גם בגברים. הסיבה לסימפטומים הרבים של נשים בגיל המעבר היא ירידה ברמת הורמון האסטרוגן. ירידה זו נובעת מכך שהשחלות מאבדות מיכולתן לייצרו ולהפרישו. באמצעות בדיקת דם ניתן לקבוע את רמת הורמוני המין בדם.

 

שאלה: אמי בת 46. אני חושבת שכבר אינה מקבלת מחזור חודשי סדיר; האם מוקדם מדי לכך? כמו כן אשמח לדעת מהן תופעות הלוואי השכיחות של גיל המעבר.

 

אמך נמצאת בגיל המתאים להפסקת המחזור, אם כי יש לזכור שתחילת גיל המעבר ועוצמת הסימפטומים משתנה בין נשים שונות. ייתכנו גם מקרים נדירים שבהם האִשה לא תרגיש כלל סימפטומים. הירידה ברמת האסטרוגן מובילה לכמה תופעות, המתרחשות עם הפסקת המחזור או הידלדלותו:

 

  1. גלי חום היא תופעת הלוואי הנפוצה ביותר, שפוקדת כ- 75% מהנשים. לרוב הגלים מופיעים לפני הפסקת הווסת ונמשכים בממוצע עד שנתיים לאחר מכן, אולם בקרב 50%-25% מהנשים נמשכים גלי החום גם יותר מחמש שנים אחרי הפסקת הווסת. גל חום נמשך בין 30 שניות לחמש דקות ובעקבותיו עשויה להופיע צמרמורת.
  2. יובש בנרתיק נובע מכך שרקמת הנרתיק הופכת דקה יותר, בהעדר השפעת האסטרוגן שמביא לעיבוי הרקמה.

 

אלה הן התלונות הבולטות ביותר בנוגע לתסמיני גיל המעבר. קיימים סימפטומים נוספים כגון שינויים במצב הרוח, הפרעות שינה, דפיקות לב, ירידה בחשק המיני ואובדן שליטה על שלפוחית השתן. גם תופעות אלה נובעות מהירידה בייצור ובהפרשת האסטרוגן.

 

בנוסף לתופעות שמניתי לעיל ישנן כמה בעיות הקשורות לגיל המעבר ולרוב מאובחנות מאוחר מדי. הבולטת ביותר היא האוסטיאופורוזיס - דלדול במסת העצם עד להיווצרות שברים פתולוגיים. נשים המעשנות סיגריות, שותות אלכוהול, אינן צורכות כמות מספקת של סידן ואינן עוסקות בקביעות בפעילות גופנית עתידות לאבד כמות רבה יחסית של עצם בשנים הראשונות של חדלון הוסת. כמו כן, סיכוייהן לסבול מאוסטיאופורוזיס בהמשך חייהן רבים.

 

שאלה: האם יש קשר בין גיל המעבר להשמנה?

 

הקשר בין הורמוני המין להשמנה טרם נחקר מספיק. על-פי נתונים שנאספו עד היום, נשים בגיל המעבר נוטות לאכול יותר פחמימות ומזון מתוק. אחת התיאוריות הקיימות בתחום מציעה כי ירידה באסטרוגן מפריעה לתפקודו התקין של האינסולין. האינסולין* הוא הורמון אנאבולי המסייע לתהליכי בנייה בגוף, ומתוקף תפקידו אינו נוטה לאפשר לגוף להשתמש במאגרי השומן שלו. כלומר: כאשר רמת האינסולין גבוהה, יצמצם הגוף את השימוש במאגרים. הפרעות באיזון האינסולין עלולות גם לגרום מאוחר יותר להתהוות מחלת סוכרת מסוג II.

 

שאלה: איך אפשר לעבור את גיל המעבר בשלום? מהו הטיפול הרפואי המומלץ לתקופה זו?

 

חשוב להבין שגיל המעבר הוא תופעה טבעית, הנובעת מהפיזיולוגיה של כל אחת מאיתנו. עם זאת, אפשר בהחלט להקל על התסמינים לפי הצורך. כיום מומלץ טיפול הורמונלי חלופי לנשים הסובלות מהסימפטומים שתוארו קודם לכן. הטיפול מקל על תופעות גלי החום והיובש בנרתיק ונמצא יעיל גם במניעת סיבוכי אוסטיאופורוזיס. הוא משלב אסטרוגן ופרוגסטרון; האסטרוגן מונע את היווצרות הסימפטומים והפרוגסטרון מיועד למניעת השפעה שלילית של האסטרוגן על רירית הרחם (התהוות של סרטן). בזמן טיפול כזה על האִשה להיות במעקב רפואי שיכלול ביצוע בדיקת שד וממוגרפיה אחת לשנה.

 

שאלה: הגעתי לגיל המעבר ובחרתי לא ליטול תרופות כלל. מה עלי לשנות באורח חיי או בתזונה שלי כדי להקל על תסמיני הגיל?

 

כדי לאזן את רמת האסטרוגן בגוף מומלץ לאכול 100 גרם סויה ביום - ולא בתוסף. לדוגמה: 100 גרם גבינת טופו או חצי כוס של חלב סויה. כמו כן מומלץ לצרוך מזונות עשירים בחומצת השומן אומגה 3, כגון דגים, ירקות, עלים ירוקים וזרעי פשתן, ולשלבם עם מזונות עשירים בסידן - מוצרי חלב,טחינה, ירקות ירוקים. צריכת הסידן המומלצת עומדת על כ- 1200 מ"ג ליום. עוד מומלץ להפחית את צריכת השומן הרווי (בשר שמן, מוצרי חלב עתירי שומן, חמאה ועוד), שכן שומן מסוג זה מביא לעלייה ברמת האסטרוגן ועלול להיות גורם סיכון להתפתחות סרטן השד. חשוב ביותר להקפיד על פעילות גופנית כארבע פעמים בשבוע למשך שעה בכל פעם. הפעילות תסייע בחילוף החומרים ותתרום להוצאה הקלורית היומית ולחיזוק העצם.

 

  • הכותבת משמשת כתזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט

 

  • לכתבות נוספות בנושא בריאות, תזונה וכושר ממגזין "דינמי", לחצו כאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גיל המעבר. שינויים גופניים שונים
צילום: סי די בנק
ענב ברגר-שמש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים