שתף קטע נבחר

האם הבדיקות לגילוי סרטן הערמונית יעילות?

מחקר אמריקאי גילה ששתי בדיקות נפוצות לגילוי המחלה – בדיקת PSA ובדיקה רקטלית דיגיטלית – לא מצילות את חיי הגברים שחולים בה

שתי בדיקות נפוצות לגילוי סרטן הערמונית (פרוסטטה) לא הצליחו להציל את חייהם של חלק מהחולים, דבר שהגביר את המחלוקת באשר ליעילותן בגילוי המחלה. כך עולה ממחקר שנערך במרפאת קונטיקט VA בארה"ב והתפרסם בארכיב הרפואה הפנימית.

 

המחקר הקטן, שבו השתתפו 1,002 גברים, התבסס על נתונים שהתקבלו בין השנים 1991 ל-1999, אז החלו לבדוק את רמות ה- PSA (אנטיגן ספציפי של הערמונית). עם זאת, תוצאותיו יכולות לרמז על ממצאיהם של שני מחקרים גדולים שנעשים היום על הבדיקות לגילוי סרטן הערמונית ואמורים להתפרסם בשנת 2009.

 

החוקרים בחנו שתי בדיקות שמבוצעות מיליון פעמים בשנה בארה"ב: בדיקת הדם שמודדת את רמות ה- PSA , ובדיקה רקטלית דיגיטלית, שבה רופא מחדיר אצבע עטויה כפפה לרקטום של המטופל כדי לבדוק אם ישנן חריגויות בערמונית.

 

החוקרים השוו בין שתי קבוצות של גברים שטופלו במרכזים רפואיים בארה"ב. אחת הקבוצות מנתה 501 גברים שאובחנו כחולים בסרטן הערמונית ולאחר מכן מתו מהמחלה או מגורמים אחרים. הקבוצה האחרת מנתה 501 גברים חולים, שנתוניהם היו דומים לאלה של הקבוצה הראשונה, אבל נשארו בחיים. החוקרים מצאו שהן הגברים שנשארו בחיים והן הגברים שמתו עברו את שתי הבדיקות לגילוי הסרטן.

 

ד"ר ג'ון קונקטו, אפידמיולוג קליני שהשתתף במחקר, טוען שבשלב הזה רופאים צריכים לומר לגברים שהבדיקות לגילוי סרטן הערמונית לא מושלמות, וההחלטה אם ללכת להיבדק נתונה בידיהם.

 

רופאים מודעים לכך שבמקרים מסוימים הגידול מתפשט לאט כל כך, עד שכמעט לא נצפים סימפטומים, ודאי לא כאלה שגורמים למוות. בנוסף, ניתוח וטיפול בהקרנות בחולים בסרטן הערמונית עלולים לגרום לדליפת שתן ולאימפוטנציה. כך שאצל חלק מהגברים גילוי מוקדם של סרטן הערמונית באמצעות הבדיקות האלה מזיק יותר משהוא מועיל.

 

בנוסף, בדיקת ה- PSA עלולה להראות תוצאות סותרות. רוב הגברים שעוברים ביופסיה עקב רמות גבוהות של PSA לא חולים בסרטן הערמונית, ואילו חלק מהגברים עם רמות נמוכות של PSA כן חולים.

 

ארגונים רפואיים שונים חלוקים בדעותיהם האם הבדיקות לגילוי סרטן הערמונית מומלצות, אבל רובם טוענים שיש ליידע את הגברים על הסיכונים והיתרונות שבהן. "לעיתים קרובות מדי אנחנו מתנהגים כאילו הבדיקות הן דבר טוב, אבל יש ליידע את החולים לגבי חוסר הדיוק שבהן", אומר ד"ר הווארד פרנס מהמכון הלאומי לסרטן.

 

לעת עתה מומחים לסרטן ממתינים לשנת 2009, שבה כאמור צפויות להגיע תוצאות משני מחקרים גדולים (שבהם משתתפים כ-300 אלף גברים בארה"ב ובאירופה) לגבי יעילות הבדיקות. ומה אם המחקרים האלה יראו שאין בהן תועלת? "זה בוודאי יגרום לתוהו ובוהו", אומר ד"ר דוראדו ברוקס, מנהל המחלקה לסרטן הערמונית בחברה האמריקאית לסרטן.


פורסם לראשונה 11/05/2006 10:10
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן הערמונית. הבדיקות לא הצילו חיי חלק מהחולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים