שתף קטע נבחר

 

פיתוח חדש: הכדור שמאותת לרופא לאחר שנבלע

כעשירית מהמטופלים אינם נוטלים את הטיפול התרופתי שנרשם עבורם. מהנדסים מאוניברסיטת פלורידה פיתחו קפסולה אלקטרונית שבתוכה שבב ואנטנה המשדרת לצוות הרפואי או לבני המשפחה אות לאחר שנבלעה. את הקפסולה ניתן יהיה למלא בכל תרופה נדרשת

האם החולה אכן נוטל את התרופות שנרשמו עבורו? על פי מחקרים שונים לפחות עשירית מהמטופלים אינם עושים זאת, בין היתר בשל שכחה, בלבול, מחלות דמנציה, דיכאון או הפרעות נפשיות שונות. הבעיה נפוצה במיוחד בקרב הגיל המבוגר. פיתוח חדש עשוי בעתיד לפתור את הבעיה.

 

מהנדסים מאוניברסיטת פלורידה הצליחו לפתח קפסולה הכוללת שבב זעיר ואנטנה. לאחר שהקפסולה נבלעת היא משדרת לרופא, לאחות המטפלת או לבני המשפחה כי היא אכן נבלעה. את הקפסולה הזעירה ניתן יהיה למלא בכל תרופה נדרשת. "זוהי דרך לוודא שהמטופל אכן נוטל את התרופות בזמן", אמר פרופ' ריזוון בשירולה מהמחלקה להנדסה באוניברסיטת פלורידה שפיתחה את הקפסולה.

 

על פי איגוד הלב האמריקני, אי נטילת התרופות היא אחת הסיבות המובילות כיום בטיפול בחולה. כאמור, מחקרים הראו שלפחות 10% מהמטופלים המשתחררים מבית החולים אינם נוטלים את הטיפול התרופתי שנרשם עבורם. מחקרים אחרים בארצות הברית הראו כי אי נטילת הטיפול התרופתי מוביל למותם של 218 אלף אמריקנים מידי שנה.

 

חוסר ההיענות לטיפול התרופתי הוא בעיה משמעותית גם בעולם המחקרים: החוקרים אף פעם אינם יודעים האם המטופלים שהתנדבו לניסוי ונתבקשו ליטול תרופות, אכן בולעים את התרופות כפי שהם מדווחים.

 

וכך זה עובד: הגלולה שנראית דומה לקפסולת הוידאו, נושאת בתוכה שבב זעיר ואנטנה. לאחר הבליעה מסוגלת הגלולה לשדר אותות לכל מיתקן או לטלפון סלולרי על כך שנבלעה על ידי המטופל, כולל תאריך ושעת הבליעה. הגלולה אינה פועלת על סוללה והיא בטוחה לשימוש. לאחר שהגיעה לקיבה, הקפסולה עצמה מפורקת על ידי המיצים החומציים שבקיבה בעוד שהשבב והאנטנה עוברים דרך המעיים ויוצאים מהגוף בצואה.

 

צוות המהנדסים המפתחים כבר בדק את הקפסולה על מודלים דמויי אדם ועל גופות אדם. המהנדסים אמרו כי כמות המתכת שנותרת בגוף לאחר שהקפסולה מתפרקת בקיבה היא זעירה ואף פחותה מזו הקיימת במי ברז. הממצאים אודות הניסויים בגלולה כבר הוצגו בשנה שעברה בועידה ביפן. כעת מתכננים המהנדסים מחקר גדול בבני אדם שאת ממצאיו יפרסמו בכתב עת רפואי. בתוך מספר שנים מקווים החוקרים כי ניתן יהיה למלא קפסולות בכל תרופה נדרשת עבור חולים שאינם נוטלים את הטיפול התרופתי, וכך לעקוב אחר נטילת התרופות באופן יעיל ומדוייק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבלעת ומדווחת. הקפסולה החדשה
צילום: Ray Carson, UF News Bureau
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים