שתף קטע נבחר

בג"ץ האברכים: פרינציפ גדול, כסף קטן

לבג"ץ החרדים תהיה השפעה כלכלית וחברתית קטנה. אברך ממוצע מקבל מהמדינה כמה מאות שקלים בחודש, אם בכלל. אי אפשר להבין איך משפחה מפרנסת 10 ילדים מ-6,000 שקלים בחודש וגם לא נבין איך היא תפרנס אותם מ-5,500. אבל ייתכן שהחלטת בג"ץ תשכנע חלק מהחרדים הצעירים לצאת לעבודה

בית המשפט העליון הטיל אתמול (ב') פצצה: אחרי 10 שנים של דיונים, קבעו השופטים כי תשלום הבטחת הכנסה לרבבות חרדים הלומדים בכוללים אינו חוקי והורו לממשלה שלא לכלול אותו בתקציב המדינה הבא. ההחלטה, שנגעה בעצב חשוף של החברה הישראלית, עוררה סערת רגשות גם בעולם החרדי וגם אצל החילונים. האם ההשלכות הכלכליות של ההחלטה באמת יהיו כל כך דרמטיות? לפניכם שאלות ותשובות שעושות קצת סדר בסוגייה הסבוכה שמסעירה ביומיים האחרונים את העולם הפוליטי, וצפויה להכות גלים עוד זמן רב.

 

ממתי ניתנת קיצבת הבטחת הכנסה לחרדים, ומי החליט על כך?

 

הסדר "תורתם אומנותם", שמאפשר לחרדים ללמוד בכוללים במקום לשרת בצה"ל ולעבוד, קיים משנות ה-50' של המאה הקודמת, אך בעבר היה מדובר בקומץ קטן של תלמידים מצטיינים. ההסדר, והכסף המממן אותו, הפכו לחלק מתקציב המדינה באופן רשמי בשנת 1982, בעקבות הסכמים קואליציוניים בין הממשלה, בראשות מנחם בגין, ובין המפלגות החרדיות. מאז, הוא מאושר מידי שנה בכנסת.

 

מדוע בג"ץ החליט "פתאום" לבטל את הקצבה?

 

חוק הבטחת הכנסה, שגם הוא הוסדר ב-1982, קובע שהשלמת הכנסה תינתן לכל אדם בוגר שאינו יכול לעבוד באופן קבוע, למעט תלמידים במוסדות להשכלה גבוהה "ובמוסדות תורניים".

 

החוק אוסר, איפוא, במפורש, על תשלום הבטחת הכנסה לאברכים, ומתברר שהכנסת חוקקה שני חוקים סותרים - חוק הבטחת הכנסה וחוק התקציב. בג"ץ קבע, לאחר דיון ארוך וסבוך, שאם חוק תקציב המדינה סותר חוק רגיל - החוק הרגיל קובע, כך שההסדר אינו חוקי.

 

עוד קבע בג"ץ שתשלום הקיצבה מהווה אפלייה, כיוון שהיא מחולקת לתלמידי כולל ולא לסטודנטים באוניברסיטאות. הקיצבה סותרת, איפוא, חוק יסוד ומהווה חוק "אנטי חוקתי" שדינו להתבטל.

 

האם כל תלמיד בכולל נהנה כיום מהבטחת הכנסה?

 

לא. הקיצבה ניתנת רק לאברכים שיש להם שלושה ילדים לפחות, שיש למשפחה שלהם דירה אחת לכל היותר, שאין לה רכב ואין לה עסק בבעלותה, ושמקורות ההכנסה הנוספים שלה מגיעים עד ל-150% מגובה הקיצבה - סכום של כ-1,500 שקל לחודש. למרבית תלמידי הכולל ממילא אין רכב, עסק או דירה שנייה, אבל לכולם יש הכנסה נוספת, ורוב הכוללים מחלקים קצבאות לכל התלמידים מבלי לבדוק את גובה הכנסתם.

 

בכמה תלמידים מדובר?

 

רשמית מדובר ב-10,000 תלמידים. בפועל, המספר גבוה יותר, כיוון שיש אברכים שלומדים במקביל בשניים או שלושה כוללים שונים ב"משרה חלקית" ומקבלים קיצבה קטנה מכל כולל. הכוללים מחלקים את הכסף לפי ראות עיניהם, וחלקם מחלקים קיצבה אחת בין כמה תלמידים.

 

האם מדובר בכל אוכלוסיית הגברים החרדית?

 

לא. מדובר בפחות מ-20% מהגברים החרדים. הציבור החרדי מוערך בכ-700 אלף איש, מהם כ-150 אלף גברים בגיל העבודה. מנתוני משרד החינוך עולה שבכוללים לומדים כ-50 אלף חרדים מבוגרים - שכאמור, רק חלקם מקבלים את הקיצבה. ייתכן שיש מוסדות נוספים שהמדינה אינה מודעת לקיומם, אך הם אינם מקבלים כסף.

 

מה עושים גברים חרדים שלא לומדים בכולל?

 

עובדים. לפי נתוני התמ"ת, כ-40% מהגברים החרדים עובדים במקומות עבודה מדווחים, וההערכה הרווחת היא שכ-20% או 30% מהם עובדים בעבודות לא מדווחות. 

 

מה גובה הקצבה לכל תלמיד?

 

המדינה מחלקת לכל התלמידים ביחד 120 מיליון שקלים, או כ-10 מיליון שקלים בחודש. חלק מהתלמידים מקבלים את הקצבה ישירות ממשרד החינוך. עבור תלמידים אלה, הקצבה עומדת על כלל הקצבאות שמחולקות לכל התלמידים, לחלק למספר הרשמי של התלמידים המקבלים אותה - כ-10,000 תלמידים. תלמידים שמקבלים את הכסף ישירות מקבלים, איפוא, כ-1,000שקלים לחודש.

 

ואולם, רוב התלמידים מקבלים את הקצבה דרך הכולל. הכוללים מקבלים את הקצבאות לפי מספר התלמידים שזכאים לקבל אותה, אך חלק מהכוללים מחלקים את הסכום גם לתלמידים שאינם עומדים בקריטריונים. כיוון שמספר התלמידים שמקבלים קצבה בפועל גדול מהמספר הרשמי, חלק מהתלמידים מקבלים קצבה קטנה יותר, של כמה מאות שקלים בחודש בלבד. 

 

האם מישהו באמת מתקיים מסכום כזה?

 

ממש לא. אי אפשר לשלם משכנתא ולהאכיל 5 או 10 ילדים מ-1,000 שקלים בחודש. 

 

אם כך, ממה הם חיים?

 

חלק מהכוללים מחלקים לתלמידים קיצבה מורחבת של 2,000 או 3,000 שקלים בחודש, שרובה מגיע מתורמים יהודים עשירים מארה"ב. לפני המשבר הכלכלי   ופרשת מיידוף, שפגעו בקרנות הצדקה היהודיות, היו תלמידים שקיבלו 5,000 שקלים בחודש, ש-90% מהם הגיע מתרומות.

 

בנוסף, מקבלים מרבית תלמידי הכוללים קצבת ילדים, שנעה בין 1,000 ל-2,000 שקלים, לפי מספר הילדים בבית. וכמובן, רוב התלמידים מתקיימים מהכנסת האישה. הסטטיסטיקה הרשמית מראה שכ-55% מהנשים החרדיות עובדות, ונשים נוספות עובדות "בשחור".

 

אם ניקח משפחה טיפוסית של תלמיד כולל וננסה לחשב ממה, בערך, היא מתקיימת, אנחנו יכולים להניח שהאישה מרוויחה כ-3,000 שקל לחודש, קצבת הילדים מגיעה לכ-1,500 שקלים בחודש, והבעל מקבל מהכולל קיצבה של כ-1,500 שקלים נוספים, כך שבסך הכל, המשפחה חיה מ-6,000 שקלים בחודש, שרק כעשירית מהם מגיעים מקיצבת הבטחת הכנסה.

 

כל זה אינו כולל סיוע חומרי שהקהילה החרדית מעניקה לחבריה, באמצעות גמ"חים של מזון, בגדים, צעצועים, חיתולים ומה לא, שחוסכת אלפי שקלים נוספים בחודש.

 

מה יקרה לכל המשפחות הללו לאחר ביטול הקצבה?

 

הם יהפכו מעניים מרודים לעניים עוד יותר מרודים. מישהו מבין כיום כיצד החרדים מסתדרים? כנראה שלא נבין זאת גם אחרי ביטול הקצבה, אם היא בכלל תבוטל. מי שיודע לתכנן את משק הבית שלו כך שיצליח לפרנס 8 ילדים  מ-6,000 שקלים לחודש, ידע לפרנס אותה גם מ-5,500.

 

הציבור החרדי סובל בשנים האחרונות ממצוקה כלכלית הולכת וגדלה, בגלל הריבוי הטבעי, קיצוץ קצבאות הילדים, המשבר הכלכלי שצמצם את התרומות, והאינפלציה. אין ספק שפסיקת בג"ץ תגביר את הלחץ עוד יותר, אבל ייתכן שהכאב יהיה פחות גדול מאשר הכאב שנגרם לחרדים מהתייקרות תעריפי המים, למשל.

 

האם להחלטה תהיה השפעה על גובה קו העוני בשנה הבאה?

 

לא בצורה משמעותית. קו העוני עומד כיום על כ-5,300 שקלים לחודש למשפחה בת 4 נפשות, ורוב החרדים, במיוחד תלמידי הכוללים, נמצאים מתחתיו כבר כיום. ביטול קיצבה שנעה בין 500 ל-1,000 שקלים לחודש יפיל מתחת לקו העוני רק קבוצה קטנה של משפחות.

 

האם מישהו מהתלמידים יעזוב את הכולל ויצא לעבוד אחרי שהקצבה תבוטל?

 

סביר להניח שתלמיד בן 50, שלומד בכולל כבר 30 שנה, לא יצא לעבוד, וחלק מהתלמידים ילמדו גם בתנאי רעב מתוך אידיאולוגיה. אבל ייתכן שביטול הקצבה יהיה אחד הגורמים שיגרמו לבחור ישיבה בן 20 לצאת לעבודה במקום לבחור ב"חיי כולל". למעשה, כבר כיום יש מגמה כזאת: יותר ויותר חרדים צעירים עוזבים את הלימודים ויוצאים לעבוד.

 

האם מספר החרדים שלא עובדים עדיין ממשיך כיום לגדול?

 

לא, הוא נמצא בירידה, למרות הריבוי הטבעי שלהם. לפני מספר חודשים התפרסם מחקר גדול של מכון טאוב, שהראה שמספר תלמידי הכולל שאינם עובדים כמעט שילש את עצמו (מעבר לריבוי הטבעי של האוכלוסייה החרדית), המחקר עורר סערה גדולה. אבל דוברי המכון וכלי תקשורת, שפרסמו את המחקר בהבלטה תחת הכותרת "עלייה חדה במספר החרדים שלא עובדים" התעלמו מהעובדה שמדובר בתהליך שהפסיק לפני 10 שנים.

 

מחקר אחר, שהתמ"ת פרסם לפני כשבועיים, הראה שבעשור האחרון דווקא חלה ירידה דרמטית, של כ-30%, במספר התלמידים ש"תורתם אומנותם". זאת, בשל המצוקה הכלכלית, תוכניות מוצלחות שיזמה המדינה לשילוב חרדים בעבודה, חוק טל שנועד לגרום לחרדים לצאת לעבודה ועיגן בחוק את הפטור שניתן להם מגיוס, ושינוי גישה הדרגתי בתוך החברה החרדית עצמה. יכול מאוד להיות שגם החלטת בג"ץ - אם תצא לפועל - תהיה חלק מהטרנד הרחב הזה.

 

אבל מי שמצפה להיכנס ב-1 לינואר לאזור תעשייה ולראות אותו מוצף בחרדים - צפוי להתבדות. מחקרי התמ"ת מראים ששיעור האבטלה בקרב החרדים גבוה מאשר בקרב החילונים - כ-10% מהחרדים (ועוד יותר מזה - מהחרדיות) מחפשים עבודה באופן פעיל ואינם מוצאים.

 

כ-70% מהחרדים מועסקים אצל מעסיקים חרדים ודתיים, וחרדים רבים מתלוננים שמעסיקים חילונים אינם רוצים לקחת אותם לעבודה. ייתכן שחלק מהאברכים יושבים בכולל וחיים מקצבאות מתוך מחשבה ששוק העבודה ממילא אינו מחכה להם - ולא להיפך.

 

אם ההשפעה הכלכלית של הפסיקה כל כך קטנה, מדוע כל הרעש?

 

בגלל הפרינציפ. הציבור החילוני זועם על כך שהמדינה, שגובה מסטודנטים שכר לימוד של אלפי שקלים ומתקמצנת על כל שקל שהיא מחלקת לנכים ולזקנים, מחלקת לצעירים בריאים שאינם עובדים מאות או אלפי שקלים בחודש.

 

מה ההבדל בין קצבת הבטחת הכנסה לתלמידי כולל ובין קצבת הבטחת הכנסה לנכים, חולים ומובטלים כרוניים?

 

הקיצבה לנכים ולמובטלים היא קצת יותר גדולה, ועומדת על כ-1,400 שקלים לפחות. ואולם, הביטוח הלאומי מחלק קצבאות במשורה ורק אחרי שהוא "עושה את המוות" בבדיקות קפדניות למבקשי הקיצבה, ואילו הכוללים החרדים מחלקים את הקיצבה בנדיבות וללא פיקוח. וכמובן: החרדים, בניגוד לחולים ולנכים, יכולים לעבוד.

 

האם יש סטודנטים שמקבלים קצבת הבטחת הכנסה?

 

כן. תיקון לחוק הבטחת הכנסה מ-2008 קובע שסטודנט שהוא הורה יחיד, שהתקיים מקצבת הכנסה לפני שהחל ללמוד, יכול להמשיך להתקיים ממנה במהלך לימודיו. בנוסף, מחלקת המדינה מילגות קיום לסטודנטים לתואר שני ולדוקטורנטים, וחלקם מתקיימים ממנה (בדוחק).

 

האם ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה אנשים לומדים ומקבלים על כך כסף?

 

לא. תשלום מלגות קיום לדוקטורנטים מקובל כמעט בכל העולם. שכר הלימוד בישראל גבוה ביחס לעולם, ולא מעט מדינות מעניקות לימודים לתואר ראשון בחינם. מספר מדינות באירופה, כמו גרמניה והולנד, אף מחלקות לסטודנטים לתואר ראשון מלגות קיום.

 

כמה הסדר האברכים עולה למדינה בסך הכל? 

 

כ-120 מיליון שקלים בשנה, שהם כ-0.04% מתקציב המדינה.

 

באיזה אופן מקבלים האברכים את הקצבאות?

 

חלק מקבלים אותה ישירות מהמדינה לחשבון הבנק שלהם, אבל רובם מקבלים אותה בצ'ק ביד, מהכולל. רוב התלמידים אינם יודעים ממה בדיוק מורכבת הקצבה, וכמה ממנה הגיע מהמדינה וכמה מתורמים פרטיים.

 

מהיכן מגיע הכסף, ומה יעשו אתו אחרי ביטול ההסדר?

 

הכסף חולק בעבר על ידי משרד הדתות ומשרד החינוך כאחד, והיו כוללים שקיבלו תקציב כפול משני המשרדים גם יחד. משרד הדתות פורק ב-2004, ומאז, הכסף מגיע כולו ממשרד החינוך. ניתן להניח בזהירות שמשרד החינוך ימצא מה לעשות עם תוספת התקציב שתתגלגל לידיו.

 

החרדים טוענים שתלמידי הכולל מקבלים פחות מהסטודנטים באוניברסיטאות. זה נכון?

 

הכוללים מתקיימים מתרומות ומשני סוגים של סיוע ממשלתי - תקציב המיועד לשכר למורים והקצבאות המיועדות לתלמידים. למרות זאת, אם מחלקים את התקציב הממשלתי של ההשכלה הגבוהה במספר הסטודנטים באוניברסיטאות ומשווים אותו לכמות הכסף שהממשלה מחלקת לכוללים - קצבאות ותקציב גם יחד - חלקי מספר האברכים, מגלים שסטודנט ממוצע מקבל יותר מאברך ממוצע.

 

אבל הכסף אינו מגיע לסטודנטים: האוניברסיטאות זקוקות למעבדות, מחשבים וציוד מדעי שעולה הרבה כסף. שכר המרצים באוניברסיטאות גבוה בהרבה משכר המורים בכוללים, והכיתות גדולות ומרווחות יותר. בשורה התחתונה, התלמיד בכולל מקבל כסף תמורת לימודיו, ואילו הסטודנט משלם עבורם, והרבה.

 

בכל מקרה, מדובר בהשוואה מעוותת: תלמידי הכוללים לומדים כל חייהם, ואילו הסטודנטים מסיימים את לימודיהם תוך שנים מעטות עם מקצוע, שמאפשר להם להרוויח יותר, ומתחילים לשלם מסים ולהכניס כסף למדינה.

 

שר הפנים, אלי ישי, כבר מכין הצעת חוק שתעקוף את פסיקת בג"ץ. מה זה אומר?

 

בג"ץ פסל את ההסדר הקיים בטענה שהוא סותר את חוק הבטחת הכנסה. אם הכנסת תשנה את החוק כך שיבטיח קיצבה גם לתלמידי כולל, התקציב יהיה חוקי ופסיקת בג"ץ תתייתר. כל מה שישי צריך הוא רוב בכנסת כדי להעביר את החוק החדש - ותסמכו עליו שהוא ישיג רוב כזה.

 

אבל בג"ץ קבע שההסדר הקיים הוא אפלייה ולכן אינו חוקתי.

 

ישי חשב גם על זה: החוק המתוכנן יעניק הבטחת הכנסה לסטודנטים באוניברסטיאות, לפי קריטריונים זהים לאלה של תלמידי הכוללים: הקיצבה תחולק לכל סטודנט עם שלושה ילדים ומעלה, בלי רכב ובלי הכנסה נוספת. כמה סטודנטים כאלה אתם מכירים? 


פורסם לראשונה 15/06/2010 18:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלמידים בכולל: מעניים מרודים לעניים עוד יותר מרודים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים