שתף קטע נבחר

רפואת ספורט: חשובה לא רק למקצוענים

אם חשבתם שרפואת הספורט מיועדת אך ורק לאתלטים מקצועיים כדאי שתחשבו שוב. היא אמנם מסייעת לספורטאים המקצועיים לשפר את הישגיהם בלי להסב לגופם נזק, אך רותמת את הידע הזה גם לטובת ספורטאים חובבים. ד"ר רון גולן מסביר למי היא מתאימה וכיצד היא תורמת לאימון יעיל ובטוח יותר

רפואת הספורט התפתחה רבות בשנים האחרונות, וכיום היא עוסקת בכל התחומים הקשורים לפעילות גופנית ופונה לספורטאים בכל הרמות, בין אם מדובר בחובבים ובין אם במקצוענים. יותר מכך, רפואת הספורט מסייעת לכלל הציבור: היא עוסקת בתרומתה של הפעילות הגופנית לטיפול במחלות ולמניעתן ובכך תורמת לאיכות חייו של כל מי שסובל או עלול לסבול ממחלות לב וריאה, השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם, דלקות פרקים ועוד.

 

בדיקות המתבצעות כיום במסגרת מכוני הספורט מאפשרות להתאים באופן אישי לכל אדם את הפעילות הגופנית ההולמת ביותר את מצבו הגופני ובריאותו. פעמים רבות מסייעות בדיקות אלה לייעול הטיפול באנשים פעילים גופנית, שסובלים מפגיעות ומחלות שונות.


 

מי זקוקים לשירותי רפואת הספורט?

  • ספורטאים מקצוענים: לספורטאים אלה צרכים ייחודיים, הדורשים מעקב מתמיד בכל שטחי רפואת הספורט. הם צריכים להתייעץ עם פיזיולוגים של המאמץ ורופאים, מקבלים טיפולי פיזיותרפיה ועיסוי כמניעה וטיפול, נמצאים במעקב תזונתי ואף משתמשים בפסיכולוגים של ספורט. מאחר שהם מרבים לפעול בקצה גבול היכולת הגופנית, הם מעמידים את גופם באתגרי בריאות וחולי, וזקוקים למעקב ולטיפול תכופים יותר. הספורטאים המקצוענים גם צריכים לבצע בדיקת הרשאה שנתית לעיסוק בספורט תחרותי, כפי שקובע חוק הספורט. על סמך בדיקות אלה מונפקים גם אישורים לפעילות בחדרי כושר ובמועדוני בריאות.

 

  • ספורטאים חובבים: ספורטאים אלה משלבים ספורט בחיי היומיום שלהם לשם הנאה ושמירה על הבריאות. הצורך בהישגיות דוחף אותם להשתתף בתחרויות ולשפר הישגים, והם משתמשים בשירותי רפואת הספורט לפי הצורך, כדי לטפל בפציעות, לנסות ולשפר הישגים ועוד. מאחר שהם מקדישים פחות זמן לאימונים קבועים, בהשוואה לספורטאים מקצוענים, הם עלולים לסבול מפציעות חוזרות, במיוחד אם לא השלימו כראוי את השיקום מהפציעה הקודמת.

 

  • ספורטאים מתחילים: רובם נמצאים בגיל הביניים או בגיל מתקדם, ומחליטים להתחיל בפעילות גופנית לאחר שמעולם לא עסקו בה או שלקחו ממנה הפסקה ארוכה. מאחורי ההחלטה יכולות להיות סיבות רבות: לחץ משפחתי, חברתי או תדמיתי; רצון לשפר את הכושר, לרדת במשקל, לחטב את הגוף או לשפר את התפקוד היומי; וצורך בהקטנת סיכונים למחלות כרוניות שונות. אנשים אלה נוטים לעיתים לחפש פתרון בזק לבעייתם, ועלולים לגלוש לפעילות בעומס רב מדי, שעלולה להוביל לפציעות. לכן, לפני תחילת הפעילות הגופנית כדאי שייעזרו בשירותי רפואת הספורט לצורך סקירת מצב בריאותם - כדי לשלול גורמי סיכון לחולי ולפציעות, ולקבל הכוונה לגבי עומס האימונים הרצוי והתזונה המתאימה.

 

  • ילדים: רוב הילדים ובני הנוער פעילים כיום פחות מאשר בדורות הקודמים. הם נוטים יותר להשמנה ועקב כך מתנזרים יותר מפעילות וספורט, ומפתחים יותר פציעות, שמונעות מהם פעילות גופנית סדירה. כמובן שיש גם ילדים ובני נוער פעילים, העוסקים באופן קבוע בספורט, לעיתים גם במסגרת קבוצות או נבחרות. ילדים אלה נוטים לסבול מפגיעות ושחיקה הנובעים מעומס יתר ועקב כך יש להם צרכים מיוחדים, כמו הכוונה לעומס מתאים, טיפולים למניעת פציעות וליווי תזונתי. רפואת הספורט יכולה לסייע גם להוריהם של הילדים הספורטאים, אשר מפגינים לעיתים חרדה מהיקף הפעילות של ילדיהם וחוששים מההשפעה שתהיה לה על מבנה הגוף שלהם.

 

  • נשים: לנשים יש צרכים מיוחדים בספורט, בעיקר בזמן הריון ואחריו, ולאחר הפסקת המחזור. בין השאר הן מתמודדות עם שינויים הורמונליים, המפריעים להן בריכוז ובקיום פעילות גופנית, וחשופות יותר לסכנה של דלדול מסת העצם. נשים גם נחשפות פעמים רבות לדרישה לחיטוב ולהרזייה ולכן מנסות יותר מגברים לרדת במשקל, ולעיתים אף סובלות מבעיות אכילה. למרות זאת, מספרן של הנשים המקיימות פעילות גופנית בחדרי כושר עולה והולך ונשים אלה זקוקות להכוונה כדי שישמרו על תזונה נכונה ויימנעו מפגיעות כתוצאה מאימון יתר.

 

הכותב הוא המנהל הרפואי של "מאוחדת ספורט" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפואת הספורט מסייעת לילדים העוסקים בספורט באופן קבוע
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים