שתף קטע נבחר

ירידה דרמטית בתמותת פגים בישראל בעשור האחרון

יותר מהם שורדים את הלידה המוקדמת, אך גם יותר מהם סובלים ממומים. דו"ח משרד הבריאות קובע: ‭84%‬ מהפגים שנולדים במשקל של פחות מקילו וחצי נשארים בחיים - אבל רבים מהם נאלצים להתמודד עם מחלות קשות. "פגים שבעבר היו נפטרים והיום שורדים הם פגים חולים מאוד", אמר ל"ידיעות אחרונות" יו"ר איגוד רופאי הפגים בישראל

עוד לפני שהיו מוכנים לכך הם יוצאים לאוויר העולם, קטנים ופגיעים מהתינוקות שנולדו בזמן. הפגים הקטנים שנולדים בשנים האחרונות בישראל אומנם שורדים יותר מבשנים עברו, אך רבים מהם סובלים ממחלות נשימה קשות, מאירועים מוחיים וממומים מולדים - כך עולה מדו"ח מיוחד של משרד הבריאות.

 

שיפור ניכר בדרכי הטיפול

הדו"ח החדש שיצא בימים האחרונים סוקר את מצב הפגים בישראל שמשקלם נמוך מקילו וחצי, שמצבם הרפואי הוא המורכב ביותר, בין השנים ‭.2008–1999‬ נתוני לידות הפגים בעשור האחרון, כפי שמוצגים בדו"ח, חושפים שיפור ניכר בדרכי הטיפול ובטכנולוגיות הרפואיות שמסייעות להצלת חיי הפגים הקטנים, אך גם את המחיר הגבוה שמשלמים רבים מהפגים ששרדו.

 

הבשורה העיקרית של הדו"ח היא חיובית: לפי הדו"ח ירדה תמותת הפגים בעשור האחרון באופן ניכר. ‭84.4%‬ מהפגים שנולדו בשנת 2008 חיו - עלייה גדולה משנת ‭,1999‬ אז שרדו רק ‭80.3%‬ מהפגים שנולדו. בשנת 2008 נולדו בישראל ‭1,571‬ פגים במשקל של פחות מקילו וחצי - אחוז אחד מכלל הלידות.

 

תמותת הפגים שנולדו לפני הזמן ובמשקל נמוך משתנה מאוד לפי משקל התינוק בלידה. ניתן לראות ירידה ניכרת בתמותת הפגים בכל המשקלים.‬ עם זאת, תמותת התינוקות של פגים שנולדו במשקל הנמוך ביותר של ‭600–500‬ גרם עדיין גבוהה: ‭76%‬ מהם מתו, לעומת ‭2.6%‬ שמתו מתוך התינוקות שנולדו במשקל של ‭1,500-1,400‬ גרם.

 

עלייה בשיעור הסיבוכים והמומים בפגים

אך עם השמחה הגדולה על הצלת החיים של התינוקות, בא גם חשש גדול לאיכות חייהם. מהדו"ח החדש עולה כי דווקא בשל השיפור בסיכויי ההישרדות של הפגים הקטנים הללו, חלה בשנים האחרונות עלייה בשיעור הסיבוכים, המחלות והמומים שמהם סובלים הפגים ששרדו.

 

כך למשל, בשנת 2008 סבלו ‭80%‬ מהפגים שנולדו ממחלה נשימתית במהלך אשפוזם ושני שלישים מהתינוקות שאושפזו בפגיות סבלו ממחלת ריאות - עלייה ניכרת לעומת השנים עברו. בנוסף, ‭20%‬ חלו במחלה נשימתית כרונית ולמעלה מחצי מהתינוקות טופלו בהנשמה מיכנית.

 

גם שיעור המומים המולדים שמהם סובלים הפגים שנולדו עלה באופן ניכר ביותר - עלייה לא מוסברת של ‭.33%‬ שיעור המומים בקרב הפגים שנולדו בשנת 2008 היה גם הגבוה ביותר

מאז שמשרד הבריאות החל לאסוף את הנתונים. המומים השכיחים ביותר באותה שנה היו מומי לב, אחריהם מומים בדרכי השתן, במערכת העיכול ובמערכת העצבים המרכזית. נתון נוסף שהיה גבוה לעומת שנים קודמות היה מספר הפגים שנולדו לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית. לפי הדו"ח, חמישית מהפגים במשקל נמוך נולדו לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית.

 

"הירידה בתמותת הפגים במשקל נמוך מאוד בישראל היא הישג אדיר לרפואה הישראלית‭,"‬ אמר אתמול יו"ר איגוד רופאי הפגים, פרופ' שאול דולברג. "עם זאת, אותם פגים שבעבר היו נפטרים והיום שורדים הם פגים חולים מאוד, שהטיפול בהם מחייב טיפול יותר אינטנסיבי. בגלל המחסור במיטות טיפול נמרץ, בפגיות ובתקני רופאים, אנחנו נאלצים לשחרר הביתה פגים חולים פחות, שהיה עדיף להשאיר אותם באשפוז תקופה נוספת‭."‬

 

יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' מתי ברקוביץ‭,'‬ הוסיף: "אנחנו עומדים בפני קטסטרופה כי בשנים הקרובות עומד לפרוש דור של מנהלי פגיות ורופאים ותיקים, ואין מי שימלא את מקומם. הרופאים הצעירים לא רוצים לבוא למקצוע שיש בו שעות עבודה רבות, שכר נמוך ואין בו אפשרות להרוויח כסף בעבודה פרטית. הפתרון היחיד הוא לתמרץ את הרופאים כדי שנוכל לשמור על הישגינו בתחום רפואת הפגים‭." ‬


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיעור המומים המולדים בפגים עלה ב-33%
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים