שתף קטע נבחר

צילום: AP

מהרעש ועד הקרינה. גלגולו של משבר גרעיני ביפן

רעידת האדמה זעזעה את צפון-מזרח מדינת האיים, הצונאמי שטף כל דבר שנקרה בדרכו, הפיצוץ בכורים הגרעיניים הטיל אימה - והתפשטות הקרינה הרדיואקטיבית העלתה זכרונות רעים ממלחמת העולם ה-2. כך הגיעה יפן למצב של סכנה אטומית

בזמן שהמשבר הגרעיני במתחם האטומי בפוקושימה מחריף מרגע לרגע, זה הזמן להיזכר כיצד הכל התחיל: מרעידת האדמה בעוצמה 8.9 שזעזעה את יפן ביום שישי האחרון, דרך הצונאמי הקטלני ששטף ערים שלמות, אנשים וכל הבא ליד ועד הפיצוץ בכורים הגרעיניים בצפון-מזרח המדינה והחשש הגדול מכל - התפשטות קרינה רדיואקטיבית ברמות גבוהות. ynet מציג: כך התגלגל המשבר הגרעיני - יום אחר יום.

 

על סף אסון גרעיני ביפן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

  • הישרדות ביפן: "נאבקתי בזרם, בתי נסחפה"
  • אחמדינג'אד מרגיע: "הכורים אצלנו טובים מביפן"
  • התושבים אוגרים מזון: "לא מספרים לנו אמת"
  • ר"מ יפן שלח SMS לאזרחים: "חיסכו בחשמל"

     

    יום שישי, 11 במרס

    14:46 (7:46 שעון ישראל): רעש אדמה אדיר בעוצמה של 8.9 דרגות בסולם ריכטר מזעזע את יפן. אחרי רעידת האדמה שטפו גלי צונאמי אדירים בגובה של 10 מטרים בעוצמה את היבשה בצפון מזרח המדינה וסחפו אנשים, מכוניות, סירות וכל כל דבר שנקרה בדרכם. הרשויות דיווחו על עשרות הרוגים, אך מסרו כי המספרים צפויים לעלות.

     

    בעיר הבירה טוקיו, הנמצאת מרחק מאות קילומטרים מאזור הרעש, אפילו הבניינים הגדולים רעדו בעוצמה. אנשים רבים יצאו לרחובות מחשש לקריסת המבנים עליהם.

     

    בעיר סנדאי, שדה התעופה נשטף במכוניות, משאיות ואוטובוסים ומסלולי הנחיתה וההמראה כוסו בבוץ סמיך. בעקבות רעידת האדמה פקדו את יפן מעל 50 רעשי משנה - שבעה מהם בעוצמה של 6.3 דרגות בסולם ריכטר, הזהה לרעש בניו זילנד ב-22 בפברואר.

     

    יום שבת, 12 במרס

    ממשלת יפן פתחה בפעולת חילוץ מסיבית, תוך סיוע באלפי חיילים, 300 מטוסים ו-40 ספינות, על רקע הדיווחים על למעלה מ-1,000 הרוגים.

     

    ארה"ב שולחת לאזור יפן כוחות צבא כדי לסייע במאמצי החילוץ וההצלה. אוסטרליה, ניו זילנד ודרום קוריאה שולחות גם כן צוותים משלהן. במקביל, יפן מבקשת עזרה מבריטניה, ששלחה כוחות חילוץ וצוותים רפואיים.

     

    פיצוץ אירע בכור מספר 1 במתחם הגרעיני במחוז פוקושימה. שני עובדים נהרגו בפיצוץ וארבעה נפצעו. מפעילי הכור הגרעיני: "רמת הקרינה הרדיואקטיבית מחוץ למבנה - פי שמונה מהרמה הנורמלית, ובתוך המבנה - פי 1,000 מהרמה הנורמלית". דובר ממשלת יפן הרגיע: "ליבת הכור לא ניזוקה בפיצוץ".

     

    מניין ההרוגים הגיע לכ-1,300 איש, אולם אלפי בני אדם עדיין נעדרים, בהם עשרת אלפים איש רק מהעיר מינמיסנריקו שנמחקה כמעט כליל בעקבות רעש והצונאמי.

     

    מעל 215 אלף בני אדם חיים ב-1,350 מקלטים זמניים בחמישה מחוזות, מסרה משטרת יפן.

    מעל מיליון בתי אב נותרו ללא מים, ובארבעה מיליון מבנים אין זרם חשמל.

     

    יום ראשון, 13 במרס

    הסוכנות לבטיחות גרעינית ביפן מסרה כי מערכת הקירור של כור מספר 3 בפוקושימה התקלקלה, וכי מומחים שנמצאים במקום מפקחים מקרוב על רמות הקרינה הרדיואקטיבית באזור.

     

    170 אלף בני אדם, הגרים ברדיוס של 20 קילומטרים מכור מספר 1 בפוקושימה, פונו מבתיהם. לאחר פינויים הם עברו בדיקות רפואיות מחשש שנחשפו לקרינה רדיואקטיבית. החשש ביפן: "עשרות נחשפו לקרינה".

     

    הממשלה היפנית הכפילה את מספר הכוחות החילוץ וההצלה באזורי הרעש ל-100 אלף איש, רובם חיילים.

    ראש ממשלת יפן נאוטו קאן קרא לאזרחי המדינה להתאחד כדי להתגבר על המשבר הקשה עמו הם מתמודדים. לדברי ראש הממשלה היפני, הרעש שהיכה במדינה הוא האסון הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

    במקביל, מפעילי המתחם הגרעיני בפוקושימה ניסו לשמור על טמפרטורות נמוכות בכמה כורים שנפגעו ברעש.

     

    השר יוקיו אדנו מזהיר מפני פיצוץ מימן שעשוי לקרות בכור מספר 3 במתחם הגרעיני בפוקושימה. השר היפני אמר כי נפלטה קרינה לאוויר אך לא ברמה שמציבה איום על בריאות התושבים הגרים בסמוך.

     

    צילום: AP

     

    הסוכנות הגרעינית של יפן מסרה כי 160 איש נלקחו לבתי חולים לאחר שככל הנראה נחשפו לקרינה רדיואקטיבית בזמן שהמתינו לפינויים מאזור הכורים שנפגעו ברעש בפוקושימה. במקביל, המכון הססמולוגי ביפן "שדרג" את דרגת הרעש ביפן מ-8.9 ל-9.0 - הרביעי בעוצמתו בהיסטוריה.

      

    יום שני, 14 במרס

    פיצוץ נוסף אירע בבניין המאכלס את כור מספר 3 בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה. מדובר בפיצוץ של גז מימן שהצטבר בתוך הבניין. חברת "טפקו" המפעילה את התחנה מסרה כי 11 עובדים נפצעו, אך לא נגרם נזק לליבת הכור. הדי הפיצוץ הורגשו ברדיוס של לפחות 40 קילומטרים.

     

    צילום :AP

     

    נושאת המטוסים האמריקנית "רונלד רייגן", ששטה באוקיינוס השקט, עברה בתוך ענן רדיואקטיבי שהגיע מאזור הכורים הגרעיניים שנפגעו ברעידת האדמה.אנשי צוות שהיו על סיפון נושאת המטוסים בזמן שעברו דרך הענן הרדיואקטיבי, נחשפו בתוך שעתיים לקרינה רדיואקטיבית, שאדם ממוצע סופג במהלך חודש.

     

    המניות היפניות בבורסה צנחו בגלל החשש מהעלות הגבוהה של האסון והשפעתו על כלכלת המדינה. חברות הענק "טויוטה" ו"טושיבה" השביתו את פעילות המפעלים שלהן ביפן.

     

    יום שלישי, 15 במרס

    החשש מאסון גרעיני לא חלף לאחר שפיצוץ אירע בכור מספר 2 במתחם האטומי בפוקושימה. יפן דיווחה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כי יפן בכור שעלה באש היתה דליפה של דלק וקרינה רדיואקטיבית נפלטה לאוויר. על פי יפן, רמת הקרינה שנפלטה היא של כ-400 מיליזיוורט לשעה (יחידה שמודדת את ההשפעה הביולוגית של קרינה רדיואקטיבית). 


    אספה בשקית את מה שנותר מהבית שקרס ברעש (צילום: גטי אימג'ס)

     

    הקרינה הרדיואקטיבית מאזורי הכורים שנפגעו בפוקושימה הגיעה לאזור טוקיו - 100 קילומטרים צפונית מהעיר - והיא נמדדת ברמה של פי עשרה מהרגיל. כך דיווחה מסרו בכירים העומדים בראשות עיר הבירה היפנית לסוכנות הידיעות "קיודו".

     

    ראש ממשלת יפן קאן כינס מסיבת עיתונאים ומסר כי ליבת כור מספר 2 לא ניזוקה בפיצוץ. הוא הורה לתושבים ברדיוס של עד 30 קילומטרים להישאר במקומות סגורים. קאן גם פנה לאזרחי המדינה ב-SMS ומבקש מהם: "חסכו בחשמל לנוכח המצב הקשה". דבריו של קאן באו ארבעה ימים לאחר שרעידת האדמה פגעה בכחמישית מיכולת הפקת החשמל במדינה, שכ-30 אחוזים מהחשמל בה מיוצר באמצעות אנרגיה גרעינית.  


    פנה ב-SMS לאזרחים: "חיסכו בחשמל". ראש הממשלה קאן (צילום: AP)

     

    ובים כל הצער הגדול, גם נסים משמחים קרו ביפן מוכת אסון הטבע. באוסאקה הצליחו כוחות ההצלה הצליחו לחלץ בחיים אשה בת 70, שהיתה קבורה מתחת להריסות ביתה במשך ארבעה ימים, מאז התרחש רעש האדמה. במחוז מיאגי חולץ בחיים אדם מתוך הריסות ביתו, אך לא נמסר גילו.

     

    צבא ארה"ב השיב את ספינות הצי שלו לאזור החוף הצפון-מזרחי של יפן, יממה לאחר שהרחיק אותן מחשש שנחשפו לקרינה רדיואקטיבית. "תנאי מזג אוויר מעודדים אפשרו לנו לשוב לסייע במאמצי החילוץ של נפגעי הרעש", מסר הצבא. גם הארגון המטאורולוגי העולמי הרגיע: "רוחות השמיים נשאו את החומרים הגרעיניים המסוכנים לאוקיינוס השקט ומחוץ ליפן".

     

    יום רביעי, 16 במרס

    הצרות לא מפסיקות לרדוף אחר יפן. שריפה חדשה פרצה בכור מספר 4 במתחם הגרעיני בפוקושימה.

    בעקבות השריפה, השעתה הממשלה את המבצע שמטרתו למנוע את התכת הכורים במתחם, אחרי שעלייה פתאומית ברמת הקרינה באזור הפכה את שהותם של העובדים במתקן למסוכנת מדי.

     

    דובר הממשלה, יוקיו אדנו, אמר כי הניסיונות לצנן את הכורים הגרעיניים בעזרת מים הושעו, וכי כל העובדים הוצאו מהמקום.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    חוששים מרמות קרינה גבוהות
    צילום: AP
    התבשרה על מות קרובה ברעש
    צילום: AP
    מרתיחים מים במטבח מאולתר במינמיסנריקו
    צילום: AP
    רעש, צונאמי - וכורים מתפוצצים. פוקושימה
    צילום: רויטרס
    מפקח מקרוב על פעולות החילוץ. רה"מ קאן
    צילום: AP
    מומלצים