שתף קטע נבחר

צילום: AP, נועם מושקוביץ

"ההחלטה על פלסטין תתעכב כדי לסייע לקוורטט"

אחרי עוד דיון בבקשה הפלסטינית להצטרף לאו"ם, אמרו מקורות דיפלומטיים כי הוועדה במועצת הביטחון האחראית על קבלת חברות חדשות לאו"ם לא תקבל החלטה בשבועות הקרובים - כדי לאפשר לקוורטט להמשיך במאמצים לחדש את השיחות הישירות

מועצת הביטחון תיתן צ'אנס למשא ומתן? מקורות דיפלומטיים אמרו אמש (יום ו') אחרי דיון נוסף בבקשה הפלסטינית להצטרף לשורות האו"ם, כי הוועדה האחראית על קבלת חברות חדשות לארגון לא תקבל החלטה בשבועות הקרובים.

 

קיפאון מדיני - הכתבות האחרונות:

מרקל נזפה ברה"מ: הבנייה בי-ם מעלה ספקות

האו"ם: הבקשה הפלסטינית תיבחן על-ידי מומחים

מסע שכנועים: אבו מאזן ייצא לקולומביה ופורטוגל

אירופה: הדרישה למדינה פלסטינית - לגיטימית

הפלסטינים: יש דברים מעודדים בהצעת הקוורטט

 

לדברי המקורות, המעצמות הבינלאומיות מעוניינות לעכב את ההחלטה הסופית כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של המאמצים להביא לחידוש המשא ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים. "כל התהליך יימשך כמה שבועות ויש כמובן קשר למאמצים של הקוורטט", אמר דיפלומט מערבי.

 

הוועדה במועצת הביטחון האחראית על קבלת חברות חדשות לשורות האו"ם דנה אמש בבקשה הפלסטינית והחליטה כי צוות מומחים יבדוק אם היא עומדת בקריטריונים הנדרשים. בשבוע הבא יתקיים דיון נוסף.

 

עוד בערוץ החדשות:

130 אלף ישראלים יצאו לטייל: "מזג אוויר מושלם"

נאבק לבד בחוטפים: הגיבור הישראלי ב-11/9

 

שגריר בריטניה באו"ם, מרק ליאל גרנט, אמר כי הדיון היה משמעותי, אבל הוועדה מתמקדת כעת בשאלה כיצד להתמודד עם הבקשה והסכימה רק על קיומו של עוד דיון בשבוע הקרוב. השגריר הצרפתי, ז'ראר אראו, אמר כי יתקיימו עוד כמה פגישות לפני שהוועדה תגיש את המלצותיה למועצת הביטחון.

 

הישיבה אמש הייתה האחרונה שנוהלה על-ידי לבנון, הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, שהאיצה את התהליך. בחודש אוקטובר תמונה ניגריה לנשיאה התורנית, והקצב יואט. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ויקטוריה נולנד, אמרה בעקבות הפגישה כי האמריקנים ממשיכים להתמקד במאמצים להחזיר את הצדדים לשולחן המשא ומתן והבהירה כי מדינה פלסטינית לא תוקם ממטה האו"ם בניו יורק.

 

מי שמסרב ליישר קו עם העיכוב הוא שגריר הודו, הרדיפ סינג פורי, שאמר כי על הוועדה להמליץ למועצת הביטחון לאשר את הבקשה הפלסטינית. פורי התגאה בכך שהודו היא המדינה הראשונה שאינה ערבית שהכירה במדינה פלסטינית כבר ב-1988. עם זאת, הוא הדגיש כי אישור הבקשה לא סותר את הצורך במשא ומתן ישיר.

 

תקדימים של הוועדה מאז שלהי שנות השישים מלמדים כי לא ניתן לדעת כמה זמן התהליך ייארך. ההצבעה בוועדה היא חשאית ומחייבת הסכמה של כל חברות מועצת הביטחון על החזרת הנושא הפלסטיני למליאה.

 

התקדים של כוויית

בדרך כלל עבודת הוועדה נמשכת כמה שבועות, אולם במקרה של דרום סודן התהליך נמשך ימים אחדים. תהליך קבלת כוויית כחברה באו"ם, לעומת זאת, נמשך שנים. הפלסטינים יודעים כי אין למועצת הביטחון כל מחוייבות ספציפית לפעול תוך פרק זמן מוגבל ותיאורטית התהליך הזה עשוי להימשך בלא הגבלת זמן.

 

הנשיא הפלסטיני הגיש לפני שבוע למזכ"ל האו"ם באופן רשמי את הבקשה הפלסטינית להצטרף לאו"ם כמדינה ה-194. בעקבות זאת פרסם הקוורטט (ארה"ב, רוסיה, האו"ם והאיחוד האירופי) הודעה הקוראת לפלסטינים ולישראל לחדש את המשא ומתן באופן מיידי, במטרה להגיע להסכם תוך שנה.

 

אמש נזפה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות אישור התוכנית לבנות 1,100 יחידות דיור חדשות בשכונת גילה שמעבר לקו הירוק בירושלים. בשיחה עם נתניהו אמרה מרקל כי היא אינה מבינה את ההחלטה, שבאה ימים ספורים אחרי הודעת הקוורטט, והביעה ספק בנכונות של ישראל לחדש את המשא ומתן.

 

אבו מאזן. ייצא למסע שכנועים בעולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן. ייצא למסע שכנועים בעולם(צילום: AFP)

 

נכון לעכשיו, לא ברור אם יוזמת הקוורטט אכן תוביל לחידוש השיחות הישירות, שכן הפלסטינים דורשים את הפסקת הבנייה בהתנחלויות כתנאי מקדים. עם זאת, דיפלומטים אמרו כי הפלסטינים לא לוחצים על מועצת הביטחון לקבל החלטה בהקדם, כדי לראות אם מאמצי הקוורטט יישאו פרי.

 

לפי דיפלומטים באו"ם, לאישור הבקשה הפלסטינית בוועדה במועצת הביטחון נדרש רוב של שמונה מדינות בלבד ולא ניתן להטיל על ההחלטה וטו. במועצת הביטחון, הגוף שיקבל את ההחלטה הסופית, נדרש לעומת זאת רוב של תשע מדינות - ובכל מקרה ארה"ב צפויה להטיל וטו על ההחלטה. 

 

בינתיים, למרות זכות הווטו האמריקנית, נמשך המאבק הדיפלומטי בין ארה"ב וישראל לבין

הפלסטינים על הרוב במועצה. לדברי דיפלומטים מערביים, נכון לעכשיו שש מדינות תומכות בבקשה הפלסטינית - ברזיל, רוסיה, הודו, סין, דרום אפריקה ולבנון. הפלסטינים טוענים כי גם ניגריה וגבון תומכות בבקשתם.

 

בחודש הבא צפויים הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ושר החוץ ריאד אל-מליכי לצאת למסע שכנועים במדינות החברות במועצה - ביניהן בוסניה, קולומביה ופורטוגל - כדי להשיג את תמיכתה של מדינה תשיעית.


פורסם לראשונה 30/09/2011 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. לא כל כך מהר
צילום: AP
מועצת הביטחון
צילום: רויטרס
מומלצים