שתף קטע נבחר

סטרס זה משמין: 10 כללים שיעזרו לכם להירגע

אורח החיים המודרני משאיר אותנו בלחץ תמידי, עם יותר מדי כוסות קפה ופחות מדי שינה. בתגובה, הגוף מפריש הורמונים שמובילים לאכילת יתר ולהשמנה. איך יוצאים ממעגל הקסמים?

מנגנון הלחץ מושרש בגופנו מאז ומעולם, והציל פעמים רבות את חייו של האדם הקדמון בעת שנתקל בחיות טורפות ואיומים אחרים. המנגנון fight or flight מופעל כתגובה למצבי לחץ נפשיים ופיזיולוגיים כאחד.

 

בחיים המודרניים הגורמים המעוררים לחץ רבים ומגוונים, כגון מצב כלכלי, בעיות בעבודה, קשיים ביחסים אישיים, נהיגה, שינויי טמפרטורה בסביבה ממוזגת, חוסר שינה, מחלות ועוד.

 

  • כל הכתבות בנושא דיאטה - בערוץ הבריאות ב-ynet

 

קראו עוד על לחץ נפשי :

 

מנגנון הלחץ מכין את הגוף להתמודדות עם האיום ומעודד הפרשת את הורמוני הסטרס אדרנלין וקורטיזול, כדי לספק את מרב המשאבים אל השרירים, על חשבון תהליכים אחרים. ישנה ירידה בפעילות מערכת העיכול ומערכת החיסון, פגיעה בהתחדשות ובתחזוקה של תאים (הזדקנות מוגברת של הגוף) וכן רעב גדול ותשוקה למתוקים המובילים לעודף משקל.

 

בעקבות הלחץ המתמשך ישנה תחושת עייפות, וכשזה קורה אנו נוטים לזנוח את הרגלי האכילה הבריאים והפעילות הגופנית ולבחור במאכלים עתירי סוכרים פשוטים, שומנים וקפאין כדי להישאר ערניים. מדובר במעגל קסמים: הלחץ המתמשך מוביל לתשוקה למאכלים אלו, ואלו מפעילים את מנגנון הלחץ ומעודדים הפרשת הורמוני הסטרס.

 

בנוסף, נמצא שקורטיזול ברמות גבוהות לאורך זמן גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם ובכך מגביר את הסיכון לחלות בסוכרת ולהצטברות שומן באזור הבטן, שומן מסוכן הקשור במחלות לב וכלי דם.

 

אז איך מתמודדים עם לחץ נפשי והשמנה?

 

1. למצוא תחביבים מרגיעים

בראש ובראשונה, עוד לפני שאוכלים, כדי לאמץ פעילויות מרגיעות שמעוררות בכם נחת, כמו קריאת ספרים ומגזינים, האזנה למוזיקה, ישיבה שקטה בחיק הטבע ועל חוף הים, אמבטיה או סאונה, יוגה, מדיטציה וכן הלאה.

 

2. לאכול בזמנים קבועים

ישנה חשיבות עליונה לארוחות מסודרות בפרקי זמן קבועים מדי כשלוש שעות, כדי לספק אנרגיה זמינה לגוף ולמנוע רעב. רעב הוא איום בפני עצמו המוסיף "אש למדורה" מבחינת הלחץ הפיזי והנפשי.

  

3. להצטייד באגוזים ובשקדים

לשעת חירום החזיקו תמיד אגוזים ושקדים, כדי שלא תתפסו לא מוכנים. כך, גם במקרים שבהם סדר היום משתנה והארוחה הבאה נדחית, תוכלו למנוע רעב קיצוני עד שתשבו לארוחה מסודרת.

 

רעב הוא איום בפני עצמו המוסיף ללחץ הפיזי והנפשי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רעב הוא איום בפני עצמו המוסיף ללחץ הפיזי והנפשי(צילום: shutterstock)

 

4. לא לוותר על ארוחת בוקר

דילוג על ארוחת הבוקר עלול לפגוע באיזון הסוכר למשך כל היום, בחילוף החומרים, בערנות ובריכוז שלכם. כמו כן, הסתפקות בקפה בלבד במקום ארוחה מגבירה את הפרשת האדרנלין ומעצימה את תחושת הלחץ.

  

5. לצרוך פחמימות מורכבות

חשוב לצרוך פחמימות מורכבות ולהימנע ככל האפשר מלחם לבן וסוכרים פשוטים, אשר מעודדים הפרשת אינסולין. האינסולין נמצא כמעורר הפרשת אדרנלין בגוף, מה שתורם למצבי הלחץ.

 

6. להרבות באכילת ירקות

ירקות מספקים לגופנו ויטמינים ומינרלים החיוניים לשמירה ולהגנה על הגוף ותאיו בכלל וכנגד נזקי הלחץ בפרט.

 

7. לאכול מזונות עתירי אשלגן

רצוי להרבות באכילת מזונות עתירי אשלגן כמו אבוקדו, אגס, בננה, עוף וסלמון, כדי לפצות על איבוד מוגבר שלו במצבי לחץ.

  

8. לאכול מזונות עתירי ויטמין C

כדאי להרבות באכילת מזונות המכילים ויטמין C, כמו גמבה, קיווי, תפוזים ולימונים, ואף לצרוך תוסף תזונה של הוויטמין. השפעתו חיונית במצבי לחץ ונמצאה כמגינה מפניו נזקיו.

 

9. להשתמש בצמחי מרפא

צמחי מרפא מומלצים בעלי השפעה מרגיעה הם מליסה, פסיפלורה, ולריאן וקמומיל. השתמשו בהם בחליטה או במיצוי. 

  

10. לבצע פעילות גופנית

פעילות גופנית מאומצת כמו הליכה נמרצת, עלייה במדרגות או ריצה במשך 13 דקות ביום לפחות נמצאה כיעילה במניעת נזק לתאי הגוף בתגובה למצבי לחץ.

 

מודעות לנזק המצטבר של תחושת לחץ מתמשך תעודד אותנו לפעול להגנה על גופנו. בעזרת תכנון מראש והטמעת הרגלים בריאים חדשים ניתן לשפר את יכולת הגוף להתמודדות עם הלחץ ולמנוע את נזקיו. ובכל מקרה זכרו תמיד - עדיף מעט על פני לא בכלל.

 

הכותבת היא ד"ר לנטורופתיה וצמחי מרפא, מאמנת כושר אישית, יוגה וספינינג.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצרוך פחמימות מורכבות ולהימנע מלחם לבן וסוכריםפשוטות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים