שתף קטע נבחר

חייבים תרופות? כל הדרכים לנצח הכולסטרול

מדי שנה מתים בישראל כתשעת אלפים איש ממחלות לב וכלי דם. הסיבה העיקרית למחלות אלו היא טרשת עורקים, הנגרמת בעיקר בשל רמות גבוהות של כולסטרול "רע". מה גורם לעליית רמות הכולסטרול וכיצד ניתן להוריד אותן? מדריך

מחלות לב וכלי דם הן גורם התמותה והתחלואה העיקרי בעולם המערבי. על פי נתונים שפורסמו לאחרונה בארצות הברית מתים מדי יום -2,200 איש ממחלות לב. כמיליון איש נוספים עוברים צנתור מדי שנה. גם בישראל, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחראיות מחלות אלה לכתשעת אלפים מקרי מוות בשנה.

 

כבר ביקרתם בערוץ כולסטרול החדש שלנו?

 

עוד על כולסטרול :

נמצא: סוג חדש של כולסטרול; לא מגיב לתרופות  

המצעד: 20 המזונות שמונעים כולסטרול והתקף לב

על סידן וכולסטרול: לכולם טוב לאכול מוצרי חלב?

 

הסיבה העיקרית למחלות לב וכלי דם הנה טרשת העורקים, הגורמת להיצרות של כלי הדם באיברים השונים: בלב, במוח, ברגליים, בכליות, במעי ועוד. התהליך הטרשתי, המביא להיצרות העורקים וכתוצאה מכך להתקפי לב ואירועים מוחיים, מתחיל שנים רבות לפני הגיעו של החולה ליחידה לטיפול נמרץ. אמנם קיימת נטייה גנטית לפתח טרשת עורקים, אך גורמים הפיכים רבים מאיצים תהליך זה. גורמים אלה כוללים רמה גבוהה של כולסטרול "רע" (LDL), רמה נמוכה של כולסטרול "טוב" (HDL), סוכרת, יתר לחץ דם, עישון, עודף משקל ומיעוט פעילות גופנית.

 

בשנים האחרונות חלו התפתחויות רבות שהביאו לירידה מרשימה בתחלואה ובתמותה ממחלות לב וכלי דם. מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת ירדו שיעורי התמותה ממחלות לב בכמחצית. מחקרים שנעשו במדינות רבות בעולם מצאו כי הסיבה העיקרית לירידה בתמותה הנה השיפור העצום שחל באיתור של גורמי הסיכון ובטיפול בהם. מבין גורמי הסיכון ההפיכים, הגורם העיקרי שטיפול בו מביא לירידה בתחלואה ובתמותה הנו רמה גבוהה של כולסטרול.

 

מהי רמה תקינה של כולסטרול?

בניגוד לערכי בדיקות אחרים, אין רמה אחת של כולסטרול הנחשבת תקינה לכולם. הערך הרצוי נקבע על פי הערכת הסיכון למחלת לב. הערכת סיכון זו מתבססת על מכלול הנתונים הכוללים גיל, מין, עישון, לחץ הדם, סוכרת, ערכי שומני הדם השונים, סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר ועוד. לעתים, כאשר המצב "גבולי", אנו נעזרים גם בבדיקות נוספות, המאפשרות לאתר גורמי סיכון נוספים או לאבחן בעזרת בדיקות הדמיה את טרשת העורקים בשלביה הראשוניים, לפני שהיא גורמת לתסמינים.

 

ככלל, אצל אלה הנמצאים בסיכון גבוה (כאשר יש כבר מחלת לב, סוכרת או מספר רב של גורמי סיכון) יעד הטיפול הוא רמת LDL של פחות מ-70. אצל אלה הנמצאים בסיכון בינוני (שני גורמי סיכון ללא מחלת לב או סוכרת), יעד הטיפול הוא רמת LDL של פחות מ- 130, ולעתים פחות מ-100. אצל אלה הנמצאים בסיכון נמוך (גורם סיכון אחד לכל היותר), יעד הטיפול הוא רמת LDL של פחות מ-160.

 

כיצד מורידים את רמת הכולסטרול?

הבסיס לטיפול הוא שמירה על אורח חיים בריא: תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון. המלצות אלה תקפות לכלל האוכלוסייה, וביתר שאת לאלה הנמצאים בסיכון לפתח טרשת עורקים.

 

תזונה

מבחינת התזונה, לכל אדם צרכים תזונתיים אחרים, המתבססים על מחלות הרקע שלו, משקל גופו ואורח חייו. לכן יש חשיבות רבה לקבל יעוץ תזונאי אישי, המותאם לגורמי הסיכון. עם זאת, כמה עקרונות משותפים לכל ההמלצות התזונתיות:

 

1. משקל תקין: הצריכה הקלורית צריכה להיות כזו שתאפשר הגעה למשקל גוף תקין. משקל גוף תקין מוגדר כערך BMI (המשקל חלקי ריבוע הגובה) של 18.5-25.

 

2. תזונה עשירה: התזונה צריכה להיות עשירה בפירות וירקות ובמזונות עתירי סיבים ודגנים מלאים.

 

3. הגבלת סוכרים ומלח: יש להגביל את צריכת סוכרים פשוטים ולהקטין את צריכת המלח.

 

4. הגבלת השומן הרווי: רצוי להגביל את צריכת השומן הרווי לפחות מ-7% מסך הקלוריות, ואת צריכת הכולסטרול לפחות מ-300 מ"ג ביום. חשוב במיוחד להקטין עד למינימום את צריכת שומני הטראנס (שומנים מוקשים).

 

פיטוסטרולים

באותם אנשים בהם רמת הכולסטרול גבוהה מעט מהרצוי ניתן להיעזר בתוספי תזונה מסוג פיטוסטרולים. פיטוסטרולים הם חומרים המצויים באופן טבעי בשמנים שונים ממקור צמחי, ואינם מיוצרים בגוף האדם. הם מונעים ספיגה של כולסטרול מהמעי ועל ידי כך מביאים לירידה של רמת הכולסטרול בדם. צריכה של שני גרם ליום מביאה לירידה של כ-10% ברמת הכולסטרול.

 

דיאטה מערבית ממוצעת כוללת כחצי גרם של פיטוסטרולים ליום, ולכן אם יש צורך בהורדת רמת הכולסטרול יש להשתמש בתוספים. ניתן גם להעשיר את התזונה על ידי שימוש במוצרים כגון יוגורט מועשר בפיטוסטרולים. פיטוסטרולים יכולים לסייע בהורדת רמת הכולסטרול גם באנשים הזקוקים לטיפול תרופתי, אך חשוב להדגיש שבאנשים בסיכון גבוה למחלות לב אין הם יכולים להחליף את הטיפול התרופתי.

 

פעילות גופנית

פעילות גופנית סדירה, מבוקרת ומובנית תורמת לשיפור הכושר הגופני והבריאות. הפעילות הגופנית מקטינה את התחלואה במחלות לב וכלי דם ומשפרת את איכות ותוחלת החיים. היא גם תורמת להפחתה ושמירה על משקל הגוף ולאיזון רמת הכולסטרול.

 

מומלץ לכלל האוכלוסייה, בכל קבוצות הגיל, בריאים וחולים כאחד, לעסוק בפעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית עד גבוהה (כגון ריצה ,הליכה מהירה רכיבה על אופניים או משחקי כדור הגורמים לעליה

ניכרת בדופק ולנשימה מהירה) במשך 150 דקות בשבוע לפחות (30-60 דקות, 2-3 פעמים בשבוע). בנוסף, מומלץ לבצע פעילות שמחזקת קבוצות שרירים עיקריות כגון הרמת משקולות ותרגילים נגד התנגדות לפחות פעמיים בשבוע.

 

חשוב להתחיל את הפעילות הגופנית בהדרגה ולהקפיד לשלב תרגילי חימום והרפיה בתחילת ובסוף הפעילות. לפני תחילת פעילות גופנית יש להיבדק על ידי הרופא המטפל ולקבל את אישורו.

 

טיפול תרופתי

כאשר שינויים באורח החיים אינם מספיקים, יש לעתים צורך בטיפול תרופתי.

אצל אלו המצויים ברמת סיכון גבוהה, מקובל להתחיל בטיפול תרופתי מיד ובמקביל לשינוי אורח החיים.

 

הטיפול התרופתי מתבסס בראש ובראשונה על תרופות ממשפחת הסטטינים. תרופות אלו הוכחו במחקרים רבים כמפחיתות את התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם. בעבודה שבדקה כ-170 אלף איש ב-26 מחקרים שונים, נמצא כי השימוש בתרופות הללו באנשים הנמצאים בסיכון למחלות לב וכלי דם הביאה לירידה של כ-25% בתחלואה ושל כ- 10% בתמותה.

 

התרופות נחשבות בטוחות ביותר. תופעת הלוואי העיקרית, המופיעה בכ-10% מהמטופלים, היא כאבי שרירים, החולפים עם הפסקת הטיפול. כאשר טיפול זה אינו מספיק או אינו נסבל בשום אופן, ניתן לטפל בתרופות אחרות.

 

הכותב הוא ראש המכון לחקר ליפידים וטרשת עורקים במרכז רפואי שיבא תל- השומר ויו"ר האגודה הישראלית לחקר וטיפול של טרשת עורקים





פורסם לראשונה 09/01/2012 13:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כולסטרול. גורם לטרשת עורקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים