צפו: מדריך עזרה ראשונה - החייאת מבוגרים
מה הם הכללים הבסיסיים לביצוע החייאה יעילה, שעשויה להציל חיים ולמנוע נזק מוחי לנפגע? מדריך לשעת חירום מסביר את שלבי עיסוי הלב, פתיחת נתיבי האוויר וביצוע הנשמה
מרבית מקרי ההחייאה במבוגרים נדרשים בשל מחלות לב, כשהשכיחה שבהן היא אוטם שריר הלב, מה שמוכר יותר כהתקף לב. כמו כל איבר בגופנו, זקוק גם הלב לאספקת חמצן שוטפת, המועברת לו באמצעות כלי דם קטנים, כלי הדם הכליליים (קורונריים).
חסימה באחד מכלי הדם גורמת נזק בלתי הפיך לשריר הלב, הוא התקף הלב. אלא שפעמים רבות מביא התקף הלב גם להפרעות בקצב הלב, עד כדי התמוטטות הנפגע.
כאמור, פגיעות רבות עלולות להסתיים בצורך בהחייאה, אך תהיה הסיבה אשר תהיה, מחקרים מוכיחים שוב ושוב כי החייאה מיומנת בדקות הראשונות מצילה חיים, מפחיתה נזקים לטווח הארוך ומגדילה את הסיכוי לצאת מבית החולים על הרגליים.
אבל בטרם פוצחים בהחייאה, יש להשיב על שתי שאלות קריטיות:
- האם הנפגע בהכרה?
- האם הוא נושם?
נסו ליצור קשר עם הנפגע, ושאלו אותו: "אתה בסדר?". אם הנפגע אינו מגיב, נסו לנער את כתפיו או לצבוט אותן. אם הוא עדיין לא מגיב, ייתכן שהוא מחוסר הכרה אך נושם.
פתחו את פיו של הנפגע והסתכלו פנימה: בדקו אם יש שם שאריות אוכל, שיניים שנפלו או גשר דנטלי שהתמוטט. הטו את גופו ואת ראשו של הנפגע הצדה, ובתנועת גריפה נסו להוציא את השיירים שעלולים לחסום את נתיבי האוויר שלו.
אם הנפגע עדיין אינו מגיב, הזעיקו את צוות מד"א בטלפון 101. אם אינכם לבד, הטילו את ההתקשרות על אדם אחר כדי שתוכלו לגשת מיד להחייאה. בשיחה עם מד"א מסרו את מספר הטלפון שלכם וכתובת מדויקת, והתחילו בשלבי ההחייאה.
החייאת לב ריאות כוללת שלושה צעדים: עיסוי לב, פתיחת נתיב אוויר והנשמה, על פי הנחיות איגוד הלב האמריקני משנת 2010.
1. עיסוי לב ראשוני
אם הנפגע מחוסר הכרה, אינו מגיב לגירויים ואין כל תנועה של בית החזה המעידה על נשימה, יש לבצע 30 עיסויי לב ראשוניים. כך מבצעים עיסוי לב: החליקו את ידיכם מהטבור כלפי מעלה עד לנקודת החיבור בין הצלעות. הניחו שורש של כף יד אחת קצת מעל הנקודה הזאת, על חלקה התחתון של עצם החזה, ואת כף היד השנייה הניחו על כף היד הראשונה. לאחר מכן ישרו מרפקים והפעילו לחץ כלפי מטה לעומק של לפחות 5-4 ס"מ.
כאמור, יש לבצע 30 עיסויי לב ראשוניים. אם הנפגע חוזר לנשום במהלכם, יש להפסיק את העיסויים ולשמור על נתיב האוויר של הנפגע פתוח.
2. פתיחת נתיב אוויר
אם הנפגע אינו נושם, יש לפתוח את נתיב האוויר שלו כדי לאפשר בהמשך הנשמה יעילה, או כדי לסלק גוף זר המקשה על נשימתו.
הניחו יד אחת על מצחו, יד שנייה מתחת ללסת התחתונה, והטו אותו מעט אחורנית. הפעולה הזאת תפתח את נתיב האוויר.
אסור לבצע את הפעולה אצל נפגע שיש חשד שנחבל בגבו, שכן הטיית הראש אחורנית עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לחוט השדרה שלו.
3. הנשמה
אם הנפגע עדיין אינו נושם, יש לבצע שתי הנשמות ראשוניות. ההנשמה מתבצעת מפה לפה או מפה לאף - אם אתם מוכנים לכך. רוב האנשים אינם ששים לבצע הנשמה ישירה כזאת על אדם זר.
גם איגוד הלב האמריקאי אינו ממליץ היום על הנשמה ישירה לפה או לאף, מחשש להעברת מחלות זיהומיות. הפתרון: הנשמה דרך מסכת כיס המגינה מפני מגע ישיר עם פיו או עם אפו של החולה. אם אין ברשותכם מסכה תוכלו לבצע לחיצות חזה הגורמות לתהליך נשימה. אף שהן אינן יעילות כמו הנשמה, הן מסייעות לייצוב החולה עד להגעת צוות מד"א.
כך מבצעים הנשמה מפה לפה: כשראשו של הנפגע מוטה אחורנית, סגרו את נחיריו, הצמידו את פיכם אל פיו והנשימו אותו שתי הנשמות ראשוניות, שגורמות להתרוממות ראשונית של בית החזה.
כעת יש לבדוק דופק בעורקי הצוואר. אם אין דופק – יש להמשיך בעיסויים והנשמות במחזור של שתי הנשמות לכל 30 עיסויי לב.
החייאת ילדים בני שנה עד שמונה דומה להחייאת מבוגרים, אלא שעיסוי הלב נעשה בעזרת שורש כף יד אחת בלבד לעומק של כ-2 ס"מ, בקצב של 100 עיסויים בדקה וביחס של שתי הנשמות לכל 30 עיסויים.
הנחיות אלו מבוססות על פרוטוקול החייאת מבוגר בינלאומיים ואינן מהוות תחליף או תוסף לקורס החייאה. המידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של ynet הינו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא