שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

צפו: מדריך עזרה ראשונה - החייאת תינוקות

כדי שתהיו מוכנים ברגע האמת, הנה השלבים המרכזיים בהחייאת תינוקות. זכרו תמיד שצלעות התינוק רגישות יותר ושהנשמה עוצמתית עלולה להזיק לריאותיו. כך תעשו זאת נכון

אמבולנס מד"א מגיע לזירת האירוע בתוך שמונה-עשר דקות בממוצע, הרבה אחרי ארבע הדקות הקריטיות: ארבע דקות ללא אספקת חמצן המספיקות כדי לגרום נזק בלתי הפיך לרקמת המוח. דקות קריטיות אלה הן הסיבה לחשיבות העצומה של הגשת עזרה ראשונה לנפגע, וסיכויי ההחלמה האמיתיים תלויים בכך.

 

אף שפעולות ההחייאה פשוטות מאוד ומצילות חיים, נגזר דינם של רוב הנפגעים משום שלא קיבלו בו במקום החייאה ראשונית.

 

  • איך מבצעים החייאת מבוגרים?

 

בעוד שגורם התמותה העיקרי בקרב מבוגרים הוא דום נשימה ודום לב, אצל תינוקות רוב המקרים של אובדן הכרה נובעים מחנק או מקוצר נשימה.

 

הסיבה: קוטרן של דרכי האוויר העליונות והתחתונות אצל תינוקות קטן, וכתוצאה מכך הן נוטות להיחסם בשל הפרשות או גופים זרים. אלה עלולים להקטין עוד יותר את קוטר דרכי הנשימה ולגרום לחנק של התינוק.

 

יתר על כן, אצל תינוקות הלשון גדולה יחסית לחלל הפה. כתוצאה מכך, צניחת הלשון מתרחשת ביתר קלות ועלולה לגרום לחסימה מסוכנת של דרכי האוויר. בעת ביצוע החייאה חשוב לזכור שצלעותיו של התינוק רגישות יותר ועלולות להינזק מלחיצות בעוצמה חזקה בבית החזה.

 

באדיבות "אלישע הדרכות רפואה - קורס החייאה"  

 

הערה חשובה: בעוד שבהחייאת מבוגרים יש להזעיק את צוות מד"א ברגע שמזהים אובדן הכרה, אצל תינוקות יש להתחיל קודם בפעולות ההחייאה ורק אחרי דקה להזעיק את מד"א.

 

לפניכם עקרונות ההחייאה בתינוקות. עם זאת, יש לזכור שכדי לבצע את הפעולות בצורה נכונה מומלץ לעבור קורס החייאת תינוקות, שלאחריו תרגישו בטוחים יותר ביכולתכם להציל את חיי התינוק.

 

1. בטיחות

בדקו שהתינוק ואתם במקום בטוח.

  

2. בדקו הכרה

מחאו כף ובדקו אם התינוק מגיב. אם אינו מגיב - צבטו את כף רגלו. אם עדיין אינו מגיב - קראו למד"א בטלפון 101.

 

3. הביטו על עליית בית החזה

אם בית החזה אינו עולה, הניחו והחלו ב-30 עיסויים מהירים.

 

4. פתיחת נתיב אוויר

סלקו הפרשות מפי התינוק, אם יש כאלה, באמצעות הטיית הגוף וגריפת תוכן ההפרשות מפיו.

 

השכיבו את התינוק על גבו על מקום מוגבה. הטו בעדינות את ראשו לאחור, כשיד אחת על מצח התינוק והשנייה מתחת ללסת התחתונה.

 

5. הנשמות

הניחו את פיכם מסביב לפיו ולאפו של התינוק, ובצעו באיטיות שתי נשיפות בנפח שמספיק לגרום להתרוממות בית החזה של התינוק.

 

חשוב לזכור שנשיפות בעוצמה רבה מדי עלולות לגרום נזק ישיר לריאות ולהביא לדחיסת אוויר מיותר לקיבתו של התינוק. לכן, מומלץ לנשוף באיטיות ולא בחוזקה.

 

6. עיסויים

אם התינוק אינו מגיב, לא מזיז איברים וצבעו משתנה, התחילו בעיסוי הלב. את העיסוי יש לבצע כשהתינוק שוכב על גבו על משטח קשה, ולא על מיטה קפיצית. עסו את לבו של התינוק בעזרת שתי אצבעות.

 

מקמו את האצבעות בקו האמצע של בית החזה, על עצם החזה בין שתי הפטמות. בעת העיסוי יש ללחוץ על עצם החזה בקצב של 100 לחיצות בדקה, במקביל להנשמות. היחס אצל תינוק הוא 2 הנשמות לכל 30 עיסויים.

 

יש להמשיך בביצוע 30 עיסויים ו-2 הנשמות עד להגעת כוחות ההצלה או עד שהתינוק חוזר לנשום בעצמו. אם בית החזה של התינוק מתרומם מעצמו בכל שלב יש להפסיק בעיסויים, להטות את ראש התינוק בעדינות מעט לאחור ולהמתין למד"א.

 

אם לא מנסים - לא זוכרים

כלל ברזל ברפואה גורס שאם לא תתאמנו, לא תזכרו את השלבים. גם ההסברים הברורים ביותר אינם מספיקים כדי לשלוט ברזי ההחייאה. הקדישו ארבע שעות מזמנכם לקורס עזרה ראשונה קצר, כי בכפות ידיכם תוכלו להציל חיים.

  

הנחיות אלו מבוססות על פרוטוקולי החייאה בינלאומיים ואינן מהוות תחליף או תוסף לקורס החייאה. המידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של ynet הנו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צלעותיו של התינוק רגישות יותר ועלולות להינזק מלחיצות בעוצמה חזקה
צילום: צביקה טישלר
צילום: shutterstock
קורס עזרה ראשונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים