קרע ברחוב החרדי: אברכים התקיפו עורך 'הפלס'
עליית מדרגה בסכסוך ברחוב החרדי: נתי גרוסמן, מקורבו של הרב אויערבך, הותקף הלילה על ידי אברכים - ופונה לבית החולים. חבילות של עיתוני "הפלס" בעריכתו הוצתו. בכך נרשם שיא נוסף - בפעם השנייה השבוע
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - בפייסבוק של ynet, וכל מה שיהודי - כאן
התקיפה אירעה בסמוך לשעה 1:00, אז שב גרוסמן מפגישה בבית הרב שמואל אויערבך, מנהיג הפלג הירושלמי. לטענת אנשיו, שני בעלי חזות חרדית – ככל הנראה תלמידי ישיבה צעירים – הם שהפתיעו אותו בפתח ביתו בשכונת בית וגן, תקפו אותו ונמלטו. עוד הוסיפו ה"ירושלמים" כי מדובר בפעולה משולבת של מתנגדיהם, שבאותה שעה ממש הציתו חבילות של עיתוני "הפלס" שהמתינו במרכז ההפצה.
מ"הפוטש" ביתד - ועד ל"פגישה ההיסטורית"
נתי גרוסמן נחשב לאחד האנשים החזקים והמשפיעים בחצרו של הרב אוירבך. עד לפני כמה חודשים ערך את עיתון "יתד נאמן",
שהיה מזוהה עם רבני ירושלים ובראשם "פוסק הדור" המנוח, הרב יוסף שלום אלישיב, וככזה היה בעמדת כוח אדירה בציבור החרדי. השתלטות אנשי בני-ברק, הנאמנים לרב אהרון לייב שטיינמן וסיעתו, על הביטאון הליטאי הרשמי - הביאה לפיטוריו של גרוסמן ממנו, ולייסוד עיתון "הפלס".
התקיפה הלילה התרחשה בסמיכות למפגש הפסגה בין שני מנהיגי הפלגים היריבים בציבור החרדי-ליטאי, שנערכה בראשית השבוע - והסתיימה בקרע. מדובר בפגישה ראשונה מאז פטירתו של "גדול הדור", הרב אלישיב לפני כחמישה חודשים, בין הרב שטיינמן לרב אויערבך, והיא הוגדרה כ"היסטורית" - אך הסתיימה במה שכינה אחד הצדדים: "השפלה".
בתחילה עוד האמינו ברחוב החרדי, כי הפגישה בין שני מנהיגי הפלגים היריבים בזרם הליטאי, שיחסיהם בתקופה האחרונה היו מתוחים מתמיד - מבשרת על שינוי, ואולי אף על השגת פשרה שתמנע את ריצת "נצח" בבחירות, ואת אובדן הקולות ל"יהדות התורה". ואולם מקורבי
הרב אויערבך טענו, עד מהרה, כי הדרך שבא נהגו אנשי חצרו של הרב שטיינמן ברבם, הייתה מבישה ובלתי ראויה.
"במקום לעשות כבוד לרב, שבא לשדר מסרים של פיוס ואחווה - משדרים אנשי הרב שטיינמן כאילו הרב אויערבך הגיע 'לבקש עצה וברכה', כלשונם, כמו כל אזרח אחר", אמר ל-ynet יענקי פרידמן, מקורבו של הרב אויערבך. "כמו שהדברים נראים כרגע, אנחנו ציבור שלם שדוחקים את רגליו. גורמים לנו שלא תהיה ברירה, אלא לרוץ בנפרד - ובעזרת השם בהרבה עבודה טובה, אנחנו גם נצליח. אמרתי ואומר זאת שוב: חבל מאוד שלכאן זה הגיע, יהיה פה דם ובני ברק תבער".
היסטוריה של יריבות
הרב אהרון לייב שטיינמן נחשב למנהיג הזרם המרכזי ביהדות הליטאית, והרב שמואל אויערבך, נחשב למתחרהו על הנהגת הציבור. תחילתה של מערכת היחסים הסבוכה בין השניים, עוד במאבקי ההנהגה על העולם החרדי עם פטירתו של הרב אלישיב. הרב שטיינמן (98) הוכתר כבר לפני כעשור כיורש-משותף לרב אליעזר מנחם שך. אז הוא "זז הצידה", ויתר לרב אלישיב על הבכורה, והפך ל"מספר 2". עוד לפני שאושפז "פוסק הדור" המנוח - כבר מילא שטיינמן את מקומו.
הרב שמואל אויערבך (בן הרב שלמה זלמן, מגדולי פוסקי ההלכה בדור האחרון), הנחשב לראש הפלג ה"ירושלמי" והקנאי יותר,
הוא ראש ישיבת "מעלות התורה", ועומד בראש המחנה הנגדי לרב שטיינמן במחלוקות פנים-ליטאיות שונות. השקפת עולמו שמרנית ונוקשה, ותייגה אותו כ"ממשיך דרכו של הרב שך", בעוד שביריבו דבקה תדמית של "פשרן".
היריבות הנתמכת במידה רבה בסיועם של אנשי החצר, התדרדרה אף יותר בעקבות מאבק השליטה סביב "יתד נאמן", שופרו של הציבור הליטאי, עם פיטוריהם של נאמני הרב אוירבך - וגרוסמן בראשם.