שתף קטע נבחר

מה קורה לגוף בגיל המעבר ואיך לטפל ללא תרופה

הרפואה הסינית מגדירה את גיל המעבר כתקופה בה גופה של האישה נחלש הן נפשית והן פיזית. איזה טיפולים יכולים לעזור להחזיר את הגוף לאיזון הנדרש לו, ולהסתגל לתקופת החיים החדשה המחכה לו?

גיל המעבר בראי הרפואה הסינית. הרפואה הסינית מגדירה את גיל המעבר כתקופה בה גופה של האישה נותן את אותותיו על היעדר והיחלשות תמציות חיים שליוו אותה במהלך חייה.

 

"לא ידעתי על מה מדובר עד שחשתי את גל החום הראשון ששטף את גופי ללא הודעה מוקדמת ונתן לי להבין שהאחיזה בגופי מתרופפת ושחוקי המשחק מתחילים להשתנות",  כך מעידות נשים רבות את השלב בו הן מבינות כי גיל המעבר מתדפק על גופן, ומעתה הן צריכות להיות קשובות יותר לגופן.

 

קיראו עוד על רפואה סינית

 

הפיסיולוגיה הנשית בשונה מן הפיסיולוגיה הגברית מאפשרת לאישה עם הופעת הווסת החודשית תהליך של התחדשות חודשית. אותה התחדשות שמאופיינת על ידי הדימום החודשי ובניית רקמת הרחם מחדש.

 

תהליך זה במהלך כל השנים מאפשר לאישה ליצור בכל חודש מחדש את החומרים והתמציות החיוניים לגופה ולחייה.

אולם, שלב גיל המעבר מצביע לנו על העדר אותן תמציות והיחלשותן ובהתאמה אותות השינוי.

 

תסמינים פיזיולוגיים ונפשיים

קשת התסמינים השכיחים של גיל המעבר הנה רחבה והיא נוגעת הן בגופה והן בנפשה של האישה, אמנם עוצמתם של התסמינים ואופיים משתנה בין אישה לאישה, אך עדיין קיים הצורך לתת את המענה הטיפולי לאישה בשלב זה של חייה.

 

עד לפני מאה אחת אורך החיים של האישה היה קצר יותר, ואילו במאה הנוכחית בעידן בו תוחלת החיים ארוכה יותר, נשים חשות את גיל המעבר על פני שני עשורים ויותר, ובהתאמה הדיון וההתעסקות בשלב זה של חייהן.

 

בשנים עברו התייחסו אל גיל המעבר כאל תהליך טבעי של התבגרות שאין מענה טיפולי עבורו, אולם עם השנים התפתחו מספר אפיקי טיפול רלוונטיים, וביניהם נמצא כי הרפואה הסינית אשר עושה שימוש בדיקור וצמחי מרפא יכולה לסייע רבות לאישה לצלוח גיל זה ולהיטיב את עוצמת התסמינים המלווים אותה.

 

כדי להבין את הגישה הטיפולית של הרפואה הסינית לנושא עלינו להציג ראשית את שני מושגי היסוד יין ויאנג, כאשר הראשון מציג בגופינו את נוזלי הגוף (דם), והשני את האנרגיה והחום.

 

במצב של הרמוניה ואיזון אנו נבחין כי קיים איזון בין שני כוחות אלו בגוף, ואילו במצב שבו הגוף מתחיל ל"החסיר פעימה" באיזון הפנימי כמו בגיל המעבר אנו מבינים שמתחיל תהליך של "מבנה פנימי מחודש" בגוף האישה. זה הוא השלב בו הכוח הפנימי מסוג יין נחלש, והכוח מסוג יאנג מקבל נוכחות גבוהה יותר.

 

כתוצאה מתהליך זה צצים התסמינים הבאים - ייבוש נוזלי הגוף והידלדלות תמציות החיים אשר מובילים את גופה של האישה לחוש במצבי רוח משתנים, בגלי חום, בהזעות ספונטניות ובאוסטופורוזיס, יובש באזורים הריריים ועוד.

 

יש צמחי מרפא שיכולי לסייע לאישה להתמודד עם גיל המעבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש צמחי מרפא שיכולי לסייע לאישה להתמודד עם גיל המעבר(צילום: shutterstock)

 

הטיפולים המומלצים

דיקור: יכולת הוויסות והריפוי הפנימי קיימת בגופנו, ואנו יכולים לעודד אותה באמצעות דיקור. דיקור נקודות ייחודיות בגוף יהוו טיפול עיקרי בהפגת תחושות החום והבערה, הפרעות שינה וכאבים שונים.

 

על ידי חיזוק הנקודות הנכונות ופיזור הנקודות האחראיות על החום הפנימי המשתלט ניתן יהיה להשיב לגופה של האישה שקט יחסי. "השתוללות" החום הפנימי בגופה של האישה הוא האחראי העיקרי גם לתנודות במצב הרוח. לכן הדרך הטיפולית העיקרית הנה דיקור.

 

צמחי מרפא סיניים: ישנם מספר רחב מאוד של צמחים היכולים לסייע במצבה של האישה בגיל המעבר. אלו בעיקר צמחים אשר ידועים ביכולתם לקרר ולמתן את החום הפנימי המתפרץ, ובמקביל לחזק את רמת נוזלי הגוף. תרכובת הצמחים צריכה להכיל צמחים המתאים לשלב שבו האישה נמצאת, ובוודאי נטולת צמחים בעלי אופי מחמם ומניע יתר על המידה.

 

 ישנו צמח סיני ידוע המכונה sheng di huang שהתרגום של שמו הנו – "ארץ פורייה ויוצרת". תפקידו לחזק בגופה של האישה את היכולת להמשיך להיות חיוני בדיוק כמו אדמה פורייה.

 

טווינא – עיסוי: שיטות טיפול במגע אלו חשובות מאוד, והן מעודדות את אנרגית הגוף לזרום ולא לשקוע. אחד הסממנים המאפיינים שלב זה בחייה של האישה הוא האטת הקצב, ושקיעת האנרגיה ברבדים העמוקים של הגוף.

 

העיסוי, והטווינא מונעים מאותה אנרגיה לצלול, ומשמרים אותה גם ברבדים החיצוניים של הגוף. מה שמחזק את המערכת החיסונית בגופה של האישה. אולם, חשוב לזכור כי בשל האוסטאופורוזיס יש לבצע טכניקות אלו בעדינות, ולא לבצע מניפולציות גופניות שיכולות להסב נזק. עצמות גופה של האישה נחלשות, וכן המפרקים. לכן מגע מתון חשוב מאוד בשלב זה.

 

תזונה: התזונה הנה מרכיב חשוב בשמירת האיזון הפנימי בגופה של האישה. המזונות אותם האישה צורכת הן חומרי הגלם המרכיבים והמזינים את גופה. איכות חיים נרכשת גם על ידי תזונה, וזה המקום שעל האישה לקחת אחריות נוספת על גופה ולשלב בתפריט היומי שלה מזונות חיוניים. קטניות, שעועית מכל סוג, קינואה, שומשום, טחינה, זרעי פשתן, שעורה, סרדינים, אגוזי מלך ושקדים.

 

במקביל אכילה עשירה של פירות, ירקות, וירק מכל הסוגים. מומלצת הימנעות ממזונות מתועשים העשירים בחומרים לא טבעיים והידועים בהשפעתם המחממת על המערכת העיכול, וכן מזונות מתובלים או מטוגנים יתר על המידה. אישה משולה לאדמה על פי המסורת הסינית, ואחד הירקות העיקריים הניחנים באיכות של אדמה הנה הבטטה. מומלץ לאכול בטטות, ובכלל ירקות שורש.

 

פעילות גופנית: בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה במודעות בנושא הפעילות הגופנית. חשיבות זו אינה רק פיזית אלא גם רגשית ומנטאלית.

 

חשוב שהפעילות תהיה מותאמת לכל אישה ואישה בהתאם למצבה, ויתרה מכך חשוב להכיר בעובדה כי פעילות גופנית קבועה מעודדת את זרימת הדם בגוף, וכך מאפשרת לתחושת חיות והתחדשות של תאי הגוף והאברים החיוניים בגוף.

 

נשים רבות בגיל המעבר מתלוננות על תופעת העצירות שמחריפה בשלב זה של חייהן. אחת הסיבות לכך יכולה להיות "עצלות מעיים" הנובעות מחוסר פעילות גופנית אשר משפיעה על הגוף.

 

 

קרן בית און היא מטפלת ברפואה סינית, מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ב"מזרח מערב " -מקבוצת עמל סיעודית

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיקור. יכול לעזור בטיפול בהפרעות שינה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים