שתף קטע נבחר

איך להעלים תפרחת חיתולים?

כל תינוק כמעט חווה את זה - תפרחת החיתולים גורמת סבל רב וכאבים ואחראית ללא מעט לילות לבנים בבתים רבים. איך למנוע את התופעה, מה הקשר לתזונה של התינוק, אילו תכשירים יעלימו את התפרחת במהירות ולמה עדיף לוותר על מגבונים לחים

תפרחת חיתולים היא אחת התופעות הנפוצות ביותר בקרב תינוקות. כשליש מהילדים עד גיל שנה סובלים ממנה. למעשה, מדובר בתגובה אלרגית המופיעה באזורים אותם מכסה החיתול רוב שעות היום. הפריחה האדומה שמתגלה מתחת לחיתול מתמקמת לה בדרך-כלל באיזור הקפלים במפשעה וסביב החריץ בעכוז.

  

קיראו עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

 

הסיבות להופעת התפרחת

ד"ר יעקב משיח, רופא עור מביה"ח "דנה" לילדים מסביר: "בין הסיבות העיקריות ניתן למנות את ההפרשות השונות של התינוק עם ההזעה המוגברת בשל החיתול אשר גורמים ללחות מוגברת ולעלייה ב PH של העור.

 

"העור עובר מצרציה, התרככות, של השכבה הקרנית ובעקבות כך נוצרת פגיעה בתפקיד העור כחיץ בין הגוף והעולם החיצון. העור הופך בשל כך לפגיע יותר לכוחות החיכוך למשל עם החיתול, ולגורמים מגרים כגון ההפרשות הבאות במגע הדוק וממושך עם העור. גורמים נוספים העלולים להחמיר את המצב הם חומרים איריטנטיים או אלרגניים חיצוניים כמגבונים לחים או סבונים למיניהם".  

 

הוא מוסיף כי לגורמים אלו מתווספים גם המזהמים, פטריות וחיידקים הנמצאים באופן קבוע על פני העור אך בדרך-כלל במצב התקין אינם גורמים להפרעה. "במצב של תפרחת חיתולים המזהמים יכולים לחדור את העור אשר תפקודו כחסם ומגן נפגמה ובכך ליצור זיהום של העור. אל המזהמים הרגילים הנמצאים על פני העור נוספים אלו הנמצאים בהפרשות התינוק אשר צמודות לעור בעזרת החיתול ובכך הסיכון לזיהום גדל בצורה משמעותית".

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם מסבירה כי גם החלפת חיתולים בתדירות לא מספיקה יכולה לגרום להופעת תפרחת החיתולים. "ברור שאי אפשר להחליף באופן מיידי אבל כדאי להשתדל להחליף כמה שיותר או אפילו טוב יותר להחזיק את התינוק ללא חיתול, אם זה מתאפשר".

 

גורם נוסף שיכול לגרום להופעת הגירוי היא פטריה עורית בשם "קנדידה אלביקנס", הקיימת באופן טבעי בגוף. שילוב של זיעה, רטיבות והפרשות עלול לגרום לה להתלקח ולגרום לזיהום ולהופעת הגירוי.

 

גם הניקוי הנפוץ במגבונים עלול להיות מסוכן. לדברי קטרון, המגבונים מכילים חומרים העלולים להחמיר את הפריחה. "כשיש פריחה, הדרך הטובה ביותר לנקות היא מים פושרים מתחת לברז זורם עם סבון עדין ככל הניתן", היא אומרת.  ד"ר משיח מוסיף כי במקרה שאין ברירה אלא להשתמש במגבונים לחים, יש להימנע מאותם מגבונים המכילים אלכוהול או אלו המבושמים.

 

אוורור של האזורים הסגורים בחיתול יכולים למנוע את תפרחת החיתולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוורור של האזורים הסגורים בחיתול יכולים למנוע את תפרחת החיתולים(צילום: shutterstock)

 

תפרחת חיתולים - מניעה וטיפול

 

שמירה על היגיינה

מומלץ להשתדל להשאיר את הילד לעיתים קרובות ללא חיתול, להקפיד על החלפת חיתול מיד לאחר עשיית הצרכים ולשטוף במים ככל שניתן לפני החיתול הבא.

 

שינוי תזונתי

ישנם מזונות (בעיקר מזונות חומציים) שעלולים לגרום להפרשות שורפות וגורמות לגירוי חריף. בין השאר, כדאי להימנע מפירות הדר, מזונות חומציים, וחמוצים למיניהם. לעתים, תזונה לא מתאימה יכולה לגרום להפרשות נוזליות יותר מהרגיל, והשילוב שלהן עם חיתול סגור במשך זמן רב גורם אף הוא להתפתחות התפרחת.

 

גם מעבר למזון מוצק יכול להשפיע על הרכב היציאות של התינוק, ולגרום לתפרחת. גם בתקופות של בקיעת השיניים, מופיעה פעמים רבות תפרחת חיתולים, בגלל שינוי ותכיפות היציאות של התינוקות.

 

תכשירי מניעה

קטרון: "ישנם תכשירים שמסייעים למנוע את התפרחת עוד לפני שהיא מופיעה. טיפול משולב שלהם ושמירה על היגיינה יכולים לעזור".

 

  • משחה טיפולית של לייף: מרגיעה ומקררת את האזור. מומלצת בכל החתלה.

 

  • און בייבי קלנדולה: משחה של מאמי קר המבוססת כל צמח הקלנדולה, יעילה ביותר במצבי גירוי לעור.

 

  • אורה קרם: קרם המכיל שמנים ויעיל להפחתת גירויים מסוגים שונים.

 

  • בייבי פסטה: קרם מניעתי עדין למגע.

 

  • קרם של וולדה: קרם על בסיס צמח הקלנדולה, תמצית קמומיל ושמנים נוספים. יעיל גם לטיפול בתופעה.

 

  • דיילי קר: קרם מבית דזיטין למניעת התפרחת. - על בסיס צמחים שונים.

 

  • עדינול : משחה נעימה למגע שמרגיעה את העור.

 

  • בייבי סקין של מורז: משחה המבוססת  על בסיס הצמח הפוליגונום וצמחים נוספים. יכולה להועיל גם כמשחה טיפולית.

 

  • אוליב אויל של ד"ר פישר: משחה המבוססת על שמן זית, יעילה למניעת גירויים שונים.

 

  • קמילוטרקט בייבי: משחה המבוססת על  תמציות צמחים מעלי מרווה וקמומיל ושמנים טבעיים.

 

  • מוסטלה: משחה למניעה מכילה ויטמין  B5 וחמאת שיאה.

   

תכשירים טיפוליים

קטרון מסבירה כי רוב התכשירים הטיפוליים הם בעלי מרקם "פסטה", שיוצר את השכבה הלבנה על העור. "בדרך זו נוצרת שכבה מבודדת מול החיתול, מייבשת את העור, מונעת רטיבות מיותרת ומסייעת לעור להחלים".

 

  • לייף פרופשונאל: משחה המכילה שמן זית ושמן סומסום., היא מוסיפה שכבה מבודדת בשל חומר שנקרא כולסטרין – סופח נוזלים ומרגיע גירוי, הנמצא בה.

 

  • דזיטין: קרם המכיל חונר בשם זינק אוקסיד - מכווץ ויוצר שכבה מגנה ומרגיע את העור. מכיל  Cod liver oil – שמן המופק מדג הבקלה שמחיש ריפוי פצעים, התחדשות רקמות וגם ויטמינים A וגם D.

 

  • ביפנטן: קרם המכיל דקספנטול – עוזר לחידוש הרקמות ולטיפול ומניעה של התפרחת.

 

  • טריפלדרם לייף: קרם טיפולי המכיל דקספנטול וגם ויטמין איי וגם אלוורה.

 

  • לקטופיל: תחליב סבון טיפולי, היחיד בעל רמת 3.5 pH, שומר על השכבה השומנית הדקה של העור ומנטרל את החומרים המופרשים בשתן ובצואה אשר מגרים את עור התינוק.

  

  • בייבי אגיסטן: קרם המתאים לטיפול במצב פטרייתי. מכיל חומר אנטי פטרייתי. מתאים גם לשפשפות במבוגרים.

 

  • קרם תפוח:  מכיל שמנים טהורים, שעוות דבורים, לנולין וזינק אוקסיד. תמצית פרחי קמומיל ואלוורה.

  

טיפולים טבעיים

ניתן להשתמש גם בתכשירים טבעיים כדי להקל על התפרחת. למשל, רחצת התינוק באמבט עם שמנים למינהם כמו לבנדר או שמן עץ התה, יכולים להרגיע את העור ולהעלים את התפרחת, או לפחות להקל על הסבל שהגירוי יוצר.

 

גם שינוי סוג החיתולים יכול לעזור. שימוש בחיתולים אורגניים במקום החיתולים הרגילים יכולים לעזור גם הם. לפעמים כדאי לשנות את סוג אבקת הכביסה או המרכך שהמרכיבים בהם יכולים לגרום לתינוקות לתגובה אלרגית הדומה מאוד לתפרחת חיתולים.

 

ד"ר משיח מסכם ואומר כי אמנם תפרחת החיתולים הינה מצב אשר בדרך כלל חולף בין אם עצמונית או בעזרת טיפול מתאים. "יחד עם זאת יש לזכור כי קיימים מצבים אחרים הגורמים לתופעות דומות לדלקת עור מחיתולים אולם הסיבה להם היא שונה לחלוטין כמו גם הטיפול בהם. בין מצבים אלו ניתן למנות את דלקת העור ממגע, סבוראיק דרמטיטיס, פסוריאזיס, ומצבים רבים נוספים המופיעים בשכיחות נמוכה".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להעלים תפרחת חיתולים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים