שתף קטע נבחר

למה מאבדים חשק לסקס - ואיך להחזיר אותו?

השגרה השוחקת, שינויים הורמונליים, בעיות אישיות ומערכות יחסים רעועות - כל אלה יכולים לגרום לכך שיום אחד החשק המיני פשוט נעלם. האם יש מה לעשות כדי לפתור את הבעיה? המומחים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מייעצים

היא תמיד אהבה סקס. נהנתה מההכנות שלפני, מההתרגשות שלקראת, התענגה על מעשה האהבה עצמו ולא התביישה ליזום כשרצתה בו. היא הסתובבה בעולם בתחושה, אפילו בידיעה, שהיא סקסית ועשתה הכל כדי להצדיק את הדימוי (גם) בעיני עצמה. העקבים הגבוהים, החוטיני והמבט המפתה היו כלי המשחק המקדים שלה. הפתיחות והסקרנות הובילו אותה להתנסויות מגוונות ומהנות, תחילה עם פרטנרים מזדמנים, בהמשך עם מי שהפך לבן זוגה הקבוע.

 

ואמנם, במשך שנים היה הסקס שלהם מצוין. תכוף, אינטנסיבי ומלא להט. עד שנמאס לה. מהמשחק, מהעמדת הפנים, מהתדמית, מהסקס. "החשק המיני מוגדר כתחושה שגורמת לנו לרצות לקיים יחסי מין ולהגיע לפורקן מיני‭,"‬ מסביר המטפל הזוגי והמיני עידן מיליצ'ר. "לירידה בחשק המיני או להיעדר חשק יכולות להיות סיבות גופניות, כמו גם נפשיות.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

איך לעבוד על הזוגיות?

  

"הקריטריונים לאבחנה הם היעדר פנטזיות מיניות ואי-חשק לקיום יחסי מין, באופן קבוע או חוזר. הבעיה גורמת למצוקה נפשית קשה ולקשיים בקשרים הזוגיים. בעת האבחון יש לבצע הערכה קלינית של היעדר החשק, שתיקח בחשבון גורמים שיכולים להשפיע על תפקוד מיני כמו גיל ומרכיבים שונים בחיי הפרט. יש לוודא שחוסר החשק המיני אינו נגרם עקב הפרעות נפשיות אחרות, אינו קשור ישירות להשפעות פיזיולוגיות של חומרים כמו תרופות או סמים ואינו נגרם על ידי מחלה גופנית‭."‬

 

הורמונים ותרופות

כשזה קורה פעם אחת או פעמיים, קל לתלות את חוסר החשק במצב רוח רע, למשל. כשחוסר החשק מלווה את היומיום, הוא נעשה מעיק. כך או כך, חשוב להבין מה גורם לו. מיליצ'ר: "כדי לשלול מרכיב גופני יש לבצע בדיקות הורמונליות לשלילת חוסר הורמונלי או עודף הורמונלי. לדוגמה, עודף הורמון הפרולקטין (בעיקר אצל נשים מיניקות) יכול לגרום לפגיעה בחשק המיני.

 

"הורמון נוסף חשוב הוא הטסטוסטרון - הורמון המין הגברי המופרש אצל נשים בשחלות. הירידה ברמת הטסטוסטרון הדרגתית ומתחילה כבר בשנות ‭30-ה‬ או ‭40-ה‬ של האישה. לקראת גיל המעבר הירידה ברמתו יכולה להגיע עד ‭50%‬ לעומת נשים בשנות ‭20-ה‬ לחייהן, וזו יכולה להתבטא בירידה בחשק המיני. בנוסף יש לבחון האם קיימת פגיעה במערכת העצבים או ברצפת האגן, אם יש עדות לסוכרת או לירידה בלחץ הדם. ישנן גם תרופות שונות שיכולות לגרום לירידה בחשק המיני, ביניהן תרופות נוגדות חרדה ודיכאון, גלולות למניעת היריון ותרופות הורמונליות‭."‬

 

דימוי גוף שלילי

מנגד מתקיימות כמובן הסיבות הנפשיות האפשריות לירידה בחשק המיני. בעניין זה מציין המומחה בראש ובראשונה את דימוי הגוף. "בימינו, כשהמודל הנשי המוצג באמצעי המדיה השונים הוא מסוג מסוים מאוד ואין מקום לשונה ולאחר, הדבר מציב בפני נשים וגברים מודלים בלתי-אפשריים. אם האישה משווה עצמה לדוגמניות שדופות ואיננה מרגישה בנוח עם מראה גופה ועם מה שהשיגה בחייה, אם היא תופסת את עצמה כמי שגופה איננו מגרה וחושני - הדבר יכול לגרום לירידה בחשק המיני", אומר מיליצ'ר.

 

טראומה מינית

נשים שחוו בעברן טראומה מינית עלולות לפתח תסמינים פוסט-טראומטיים שונים שבעקבותיהם יתפתח חוסר חשק מיני. תגובה זו, הוא מסביר, תסייע להן להימנע מלחוות שוב את האירועים הטראומטיים שחוו בעבר.

 

דיכאון

במצבי דיכאון, כשהאנרגיה הכללית ירודה והאדם חש חוסר אונים, לרוב תהיה גם פגיעה בחשק ובתשוקה למין. לפעמים הדכדוך האופייני לחיים בזוגיות שאינה מספקת מוביל גם הוא לאותה תוצאה עגומה ומתסכלת. 

 

בעיות בזוגיות

מיליצ'ר: "מערכת זוגית שמתפתחת ובנויה על תחושות של כעס, תסכול, אכזבה, פחד מבן הזוג, קונפליקטים לא פתורים - כל אלה יכולים לקבל ביטוי בירידה בחשק או בהיעדרו המוחלט. הכעס או האכזבה מרחיקים, מעוררים דחייה כלפי בן הזוג, והירידה בחשק היא הפועל היוצא של כל זה‭."‬

 

שגרה שוחקת 

במקרים אחרים נסיבות חיים נורמטיביות אך מתישות יובילו למבוי הסתום שבחוסר החשק המיני. זה יכול לקרות אחרי לידה, מסיבות גופניות ונפשיות כאחד, או עקב מחלה של בן הזוג, המעוררת דאגה רבה והזדהות ולעיתים גם כעס סמוי. קריירה תובענית תורמת אף היא את חלקה, וכמובן - השגרה בכבודה ובעצמה.

 

"שגרה בתוך מערכת היחסים, ולאו דווקא בחדר המיטות, היא האויב הגדול ביותר של המערכת הזוגית. ההתמסרות לכל הגורמים שסובבים את הקשר הזוגי, תוך ויתור על גיוון ועל יצירתיות בין בני הזוג עצמם, יכולה להביא לירידה בחשק המיני‭,"‬ מוסיף מיליצ'ר.

 

מציאת האושר בזוגיות אינה תלויה רק במציאת בן הזוג המתאים, אלא גם במידה שבה כל אחד מבני הזוג מוכן להשקיע למען הפרטנר שאיתו. לכל אחד, הרי, צרכים שונים, ורק מרכיבים חיוניים כמו הקשבה, תשומת לב, משא ומתן ובעיקר גמישות יביאו לצמיחה, להתפתחות הדדית ולמיניות טובה ומספקת.

 

מיליצ'ר: "אם יש אהבה ותקשורת בריאה, שיחה פתוחה על הצרכים ועל הרצונות של כל אחד תביא בסופו של עניין לתדירות יחסי מין ששני בני הזוג יהיו מסופקים ממנה. כולנו נעים בין הצורך בקרבה ובביטחון לבין הדחף לריגוש ולכיבוש. שבירת השגרה עשויה בהחלט לשפר את המצב". 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
הקריטריונים לאבחנה הם היעדר פנטזיות מיניות ואי-חשק לקיום יחסי מין
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים