שתף קטע נבחר

 

רצים? 6 הפגיעות הנפוצות בעור והטיפול

עיסוק בספורט הוא ללא ספק אחד הדברים הבריאים והרצויים, אבל מה עושים כשהעיסוק גורם לפציעות ולבעיות בעור - איזה פגיעות הכי נפוצות ואיך אפשר לטפל ולהעלים?

העיסוק בספורט מוביל לעיתים קרובות לבעיות עור הנובעות מהתנאים הפנימיים והחיצוניים בהם מתקיימת הפעילות הגופנית. בעיות אלו יכולות להופיע אצל כל אחד, אך בעבור אלו העוסקים בספורט אותן הבעיות עלולות להחמיר ולהתבטא בתדירות גבוה יותר ובעוצמה משמעותית יותר.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

אילו בעיות עור נפוצות בקרב ספורטאים?

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

עיניים יבשות: הטיפולים שיקלו על הכאבים

לא רק תרופות: הטיפול היעיל במעי רגיז

סובלים ממיגרנה: הסיבות והטיפולים שיעזרו

 

1. פטריות

פעילות גופנית מחייבת נעילה של נעל ספורט, אשר תפקידה הוא לשמור על הגידים והשרירים שלא יפגעו במהלך אותה פעילות. בתוך הנעל נוצרת סביבה לחה, חמה וחשוכה שמהווה תנאים מיטביים להתפתחות פטריות וחיידקים ובמיוחד חיידקים שנקראים חיידקים אנאירוביים - חיידקים המתרבים ופעילים בתנאים נטולי חמצן.

 

לכן, קיימת ברפואת העור הבחנה של מה שנקרא "אטלטספוט" (רגל של אטלט) המתאפיינת בזיהום פטרייתי ניכר ובמקרים רבים גם זיהומים משולבים של פטריות וחיידקים כאחד.

 

בריצות ארוכות, כגון מרתון, העור מתחמם עוד יותר, והסביבה הלחה גורמת לפטריות להתווסף. נוכחות הפטרייה, שגורמת לעיתים גם לסדקים באצבעות הרגליים, אינה מטיבה לא לריצה עצמה ובוודאי שלא לתהליך ההתאוששות שלאחר המרתון.

 

חשוב לזכור שאם לא מטפלים בפטרייה היא לא עוברת מעצמה היות והיא ניזונה מחלקיקים זעירים של חומר הקרן (שכבה של העור). הפטרייה ממש מכרסמת את העור וכך ניתן לראות את הקשקש. הסימנים הקליניים יכולים לנוע בטווח שבין גרד טורדני בעיקר בכפות הרגליים ובין האצבעות, הרס הציפורניים ועד לסיבוכים רציניים וזיהומים משניים כגון שושנה, צלוליטיס וכדומה.

 

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי אם המצב מתפתח לידי פטרת ציפורניים, הטיפול ארוך מאוד, ויכול לקחת החל מכמה חודשים עד שנה שלמה. הטיפול ההתחלתי שיקל על הכאבים הוא קרם אנטי פטרייתי כמו פטריון, פונגי דרם, למיסיל, דרמסיל אגיסטן. יש גם קרמים שניתנים על פי מרשם רופא בלבד לדוגמא: קרם אגיספור, ערכת אגיספור אוניקוסט וקרם קרטוספור.

 

2. פטריית שמש

פטריית שמש מתקיימת תחת תנאים של חום, חושך ולחות- תנאים אידיאליים המתקיימים בקרב ספורטאים. אך להבדיל מפטריות הרגליים, אלו מופיעות בפלג הגוף העליון כגון כתפיים, גב, צוואר, חזה, ולעיתים גם בפנים.

 

הפטרייה בתחילתה מתבטאת בכתמים ורודים וחומים מכוסים בקשקש עדין ולאחר חשיפה לשמש היא משאירה כתמים בהירים על רקע עור רגיל, ולכן זכתה לשמה "פטריית שמש" למרות שהיא לא קשורה סיבתית לחשיפה לשמש, היא פשוט משנה את צבעה בחשיפה אליה. פטרייה זאת אופיינית לצעירים בכלל ולאלה שמזיעים יותר כגון ספורטאים.

 

להקפיד ע כל כללי הזהירות כדי להימנע מבעיות בעור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקפיד ע כל כללי הזהירות כדי להימנע מבעיות בעור(צילום: shutterstock)

 

3. שפשפות

"שפשפת" היא מושג עממי שאינו קיים בשיח הרפואי המהווה סוג של זיהום פטרייתי באזורי חיכוך. במהלך פעילות גופנית, ישנם אזורים בגוף אשר הופכים להיות לחים עקב הזעה מוגברת כגון מפשעות ובתי שחי.

 

אזורים אלו מהווים גם אזורים בהם ההזעה היא מוגברת אך גם אזורי חיכוך. מצב זה מהווה תנאים אופטימליים להיווצרות של זיהום פטרייתי הזוכה למושג הנפוץ "שפשפת".

 

4. פצעונים

בעיות נוספות מתקיימות באזורי הגוף המכונים "אזורי אידוי" האחראים, בין היתר, על ויסות החום בגוף. ויסות זה נעשה באזורים בעלי שטח גדול יחסית המאפשר אידוי (הזעה) באופן איכותי כמו למשל הגב, הכתפיים, החזה והפנים.

 

לעיתים זיעה זו לא מספיקה להתנקז במלואה וחלקה מצטבר בתעלות הניקוז. במצב זה עשויים להיווצר תנאים לזיהום משני אשר נקרא פוליקוליטיס – דלקת בזקיקי השערות שמתבטאת בפצעונים אדומים ומוגלתיים לפעמים בפיזור רחב מאוד.

 

5. יובש בעור

ספורטאים מרבים להתקלח וחלקם בא במגע ממשוך עם המים, בעיקר בבריכות מלאכותיות המכילות כלור. הרחצה התדירה והשהייה בבריכות מלאכותיות מיבשות את העור ועלולות לגרום לגירויים, עור יבש וסדוק המגורה לעיתים קרובות.

 

6. פגיעות חיצוניות

פגיעות אפשריות נוספות עשויות לנבוע כתוצאה מחיכוך וחבלות כגון נפילות המלוות בשפשופים הפוגעות בשלמות העור ומעלות את הסיכון לזיהומי יתר של גורמים משניים והפרעה בתפקוד העור התקין.

 

לרוב, בגדי הספורט המודרניים בנויים כך שהם מפחיתים עד כמה שניתן את הפגיעה בעור, אך עצם החיכוך של הבגד בעור הוא תנאי אפשרי לפגיעתו.

 

כיצד מטפלים?

בראש ובראשונה חשוב לטפל בזיהומים הקיימים. קילופי עור ברגליים, או במפשעות יכולים להוות סימנים ראשוניים של הפטרת וטיפול נכון ימנע את הסיבוכים בזמן הפעילות הגופנית.

 

לאלו שנוטים לסבול מפטרת, מומלץ בסיום המקלחת למרוח כמות קטנה של קרם אנטי-פטרייתי. כמו כן, ספורטאים אשר נוטים לסבול משפשפות מומלץ להשתמש באופן קבוע, לפני תחילת אימון, בקרם יעודי למניעת שפשפת.

 

שירלי קטרון רוקחת סופר-פארם, מסבירה איזה קרמים יכולים להיות יעילים: למיסיל דרמג'ל, redskin של מורז, אקילן,  אגיספור ביפונזול (Bifonazole), מנטקס, אגיסטן, אלוורה, דקטרין, דרמוסיל של לייף, פטריון, טלק אנטי פטרייתי, ספירט וויט פילד.

 

מי שפעילות הספורט נעשית במקומות ציבוריים כגון חדרי כושר או בריכות ציבוריות, חשוב שיקפיד על היגיינה אישית: כפכפים לרחצה, מגבות אישיות וכו'. כמו כן, חשוב להקפיד על מקלחת כבר בסיום הפעילות וייבוש העור לחלוטין, בעיקר באיזורים כמו המפשעות ואצבעות הרגליים.

 

ספורטאים אשר הפעילות הגופנית שלהם קשורה למגע עם מים, כמו שחיינים, מצריכים שימוש בסבונים נכונים עם PH נמוך של 3.5 ותכשירי לחות היפואלרגניים, כמו סבון לקטופיל למשל וסבונים שלא מייבשים את העור.

 

בסיום הפעילות הגופנית חשוב להחליף את נעלי הספורט לנעליים נושמות ולמנוע שהייה ממושכת בנעליים האטומות, כך גם לגבי הביגוד אשר יש להחליפו בסיום הפעילות הספורטיבית ולעבור לבגדי כותנה מאווררים ונושמים.

 

לסובלים מריחות זיעה חריפים בכפות הרגליים, בעיקר לאחר פעילות ספורטיבית ממושכת, כדאי להתמש בדאודרנטים ייחודיים לרגליים. קטרון מפרטת:

דאודורנטים לרגליים. קטרון, מסבירה כי יש מבחר עצום של דאודורנטים לרגליים ותכשירים למניעת ריח לנעליים, בין השאר:

 

•קרם "רעננה" של המותג 'חלאבין' – נשאר על הרגליים למשך שבעה ימים (עמיד במים).

•אבקה בתרסיס של ד"ר פישר- מונעת זיעה ומונעת ריחות רעים

•תרסיס מונע ריח לרגל, קול אייס – של חברת שול - אנטי פרספירנט לרגליים וגם לנעליים.

•ג'ל מרענן ומונע ריחות - אייס מינט קולינג ג'ל - של חברת אריאל - מכיל צמחים ומיצוי עלי גפן להרגעה.

•תרסיס לנעליים המונע ריחות - של חברת המותג "אקילן" של חברת "כצט".

•טלק למניעה בתוך הנעל - מונע הזעה.

•טלק עם חומר אנטי פטרייתי (מומלץ להתייעץ עם הרוקח לפני הקנייה).

 

חשוב לזכור

האבחון של בעיות עור, כולל זיהומים פטרייתיים למיניהם, מחלות עור חיידקיות ורגישויות עור, הינן בתחום הסמכות של רופאי העור ולכן בכל שלב ובמיוחד לפני תחילת עונת הספורט יש להיבדק על ידי רופא עור ולקבל טיפול מתאים בטרם התפתחות הסיבוכים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה כללי זהירות לפני שמתחילים לרוץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים