שתף קטע נבחר

לראשונה: הוכרה תובענה ייצוגית נגד הדרת נשים

בית המשפט הכיר בתובענה בסך 104 מיליון ש"ח נגד רדיו "קול ברמה", חייב לפרסם זאת בעיתונות החרדית ומתח ביקורת על הנתבעת: "הפגיעה היא גם בגברים ובציבור בכללותו". קול ברמה: התובעים רפורמים ואינם מייצגים את רצון מאזינות התחנה

בית המשפט המחוזי בירושלים אישר היום (ג') ניהול תביעה ייצוגית נגד תחנת הרדיו החרדית "קול ברמה", שבה נדרשת התחנה להפסיק את הדרת הנשים בשידוריה, ולשלם פיצוי בסך 104 מיליון ש"ח למאזינות – ואף למאזינות פוטנציאליות.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

השופטת גילה כנפי-שטייניץ החליטה לאשר כתביעה ייצוגית את הבקשה שהגישה עמותת "קולך", באמצעות עו"ד אסף פינק ונעמי מה נעים, וכן עו"ד אורלי ארז-לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה. כנפי-שטייניץ ציינה כי "קול ברמה" קיבלה לידיה משאב ציבורי בדמות זיכיון לשידורי רדיו, ונקטה בו אפליה מגדרית בוטה, כדבריה, האוסרת על נשים להתבטא ולהישמע רק בשל היותן נשים, תוך פגיעה בזכותן לכבוד, לשוויון ולחופש ביטוי.

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

השופטת קבעה כי מדובר באפליה הפוגעת בציבור הנשים בכללותו, בכך שהיא מעבירה מסר שלילי באשר למעמד הנשים בחברה - ובאשר לדמות החברה כולה. השופטת ציינה כי יש פגיעה ביכולת של נשים לקחת חלק בשיח הציבורי המתנהל בכלי תקשורת ציבורי, ולמנוע ממאזיני לתחנה להיחשף לדעות של נשים.

 

"אישה המאזינה לתחנה לא רואה את עצמה משתקפת באמצעי תקשורת מרכזי של המגזר שאליו היא שייכת, וקולה נאלם", ציינה השופטת. "הפגיעה היא לא רק במאזינות התחנה, אלא גם במאזינים הגברים ובציבור בכללותו".

 

השופטת: אין הלכה כזאת

כנפי-שטייניץ ציינה כי מהקמתה בשנת 2009 ועד נובמבר 2011, נקטה התחנה במדיניות מוצהרת של הדרת נשים "המהווה הפליה

פסולה בניגוד לחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ומקומות ציבוריים". החוק האוסר אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ומקומות ציבוריים, ולפי החלטת בית המשפט דבר אישור התביעה יפורסם בשני עיתונים נפוצים, האחד מהם למגזר החרדי.

 

השופטת הוסיפה כי לתחנה קיימת הגנה מתביעת נזיקין בתקופה שבה הייתה תחת רגולציה של הרשות השנייה, החל מחודש נובמבר 2011, ועד למועד הגשת הבקשה לאישור התביעה כייצוגית באוגוסט 2012, למעט שני מקרים שבהם נקטה התחנה אפליה ברורה נגד נשים, כאשר סירבה להעלות נשים לשידור, בניגוד להנחיות הרשות השנייה.

 

אותה הגנה עומדת לרשות תחנת הרדיו למעשה עד סוף שנת 2014, אז הסתיים הליך הרגולציה, אך מכיוון שהתביעה הוגשה באוגוסט 2012 תתייחס התביעה לתקופה שעד למועד זה.

 

השופטת דחתה את טענות התחנה כי המדיניות נוגעת לכך שהציבור החרדי לא היה מאזין לתחנה לולא נמנעה השמעת הנשים, והוא היה נותר ללא תחנת רדיו המתאימה לצרכיו, וציינה כי אין איסור הלכתי על שמיעת נשים, וכי לא ניתן השתמש בטיעון של "הידור מצווה" והחמרה הלכתית כדי לפגוע בזכותן של נשים לשוויון וכבוד. כן ציינה השופטת כי לא מדובר בזכותה של קהילה לנהוג כלפי חבריה באופן מפלה, אלא בפרקטיקה "מפלה במרחב הציבורי, בשידורי רדיו הפתוחים לציבור הרחב".

 

מ"קול ברמה" נמסר בתגובה: "התביעה הוגשה על ידי עמותה מהתנועה רפורמית אשר מתנגדת מהיסוד לזרם האורתודוקסי ומכאן שאינה יכולה לייצג את רצונן של מאזינות ומאזיני התחנה. תחנת 'קול ברמה' קיבלה זיכיונה ממדינת ישראל בכלל ומהרשות השנייה בפרט ופועלת אך ורק על פי חוקיה וכלליה של הרשות.

 

"'קול ברמה' הוקמה על מנת לשרת ולפעול על פי אורחות חייו של המגזר החרדי ותעשה כל שביכולתה על מנת למנוע פגיעה ברגשותיו. התחנה הפכה תוך ארבע שנים בלבד לתחנה החרדית המואזנת ביותר בישראל, זאת על פי סקר TGI, עובדה המוכיחה כי התנהלות התחנה משקפת נאמנה את רצונו של קהל היעד תוך התאמה לתהליכים החברתיים ההדרגתיים שעובר המגזר. בימים אלה שוקלת התחנה, באמצעות באי כוחה, את המשך התנהלותה המשפטית בנושא".

 

גם כיום - נשים נשמעות פחות מגברים

תחנת "קול ברמה" הוקמה בשנת 2009. בשנת 2011 לאחר תלונות על הדרת הנשים בתחנה החלה הרשות השנייה להפעיל הליך רגולציה, ונשים החלו להיות מושמעות בתחנה בהליך מדורג של מספר שעות בשבוע. בשנת 2012 הושמעו נשים 5 שעות בשבוע, ובשנת 2013 - 8 שעות שבועיות, עד אשר בתחילת 2014 הורתה הרשות לתחנה להשמיע נשים ללא כל מגבלה, למעט שעה אחת ביום. הרשות השנייה עוקבת אחר יישום ההנחיות.

 

העותרים טוענים כי למרות שמדובר על תקופה שאינה נכללת בתביעה, גם כיום עדיין משמיעים נשים באחוזים נמוכים מאוד בתחנה

לעומת גברים, כאשר ישנן שעות שבהן בפועל נשים אינן נשמעות כלל, ובהן שעות שידור מוזיקאליות. העותרים אומרים כי גם בשעות הפתוחות, לכאורה - ממעטות נשים להתקשר ולהופיע, והתחנה אינה מפעילה אפלייה מתקנת.

 

בתובענה שהוגשה באוגוסט 2012, נטען כי מאז שזכתה בזיכיון לשידורי רדיו, נוקטת התחנה במדיניות בלתי חוקית בעליל, שעל-פיה קולן של נשים נעלם ונאלם כליל משידורי התחנה. "קול ברמה" סירבה להעלות נשים לשידור כמראיינות ואף כמרואיינות. התחנה סירבה להעלות נשים לשידור בכל נושא, בין אם מדובר בעניין חדשותי, ובין אם בהבעת דעה; בין אם מדובר בבעלת מקצוע - ובין אם במאזינה המבקשת להביע עמדה, או להגיב על דברים שנאמרו בשידור הנוגעים לה. נשים הרוצות להגיב לשידורים, נאלצו להסתפק במערכת מענה קולי שבה השאירו הודעה, אך לא מעל גלי האתר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניר קפטן
הדרה זה עסק יקר?
צילום: ניר קפטן
מומלצים