שתף קטע נבחר

טרשת נפוצה והריון: הסיכונים והטיפולים

בשנים האחרונות ידוע כי ההריון בקרב נשים עם טרשת נפוצה לא מסכן אותן. עיקר הבעייתיות והסיכון טמון בתקופה שלאחר הלידה, במהלכה ישנה לעתים עלייה במספר ההתקפים. מהם הסיכונים ואיזה פתרונות יעזרו להתמודד?

טרשת נפוצה הינה מחלה אוטואימונית כרונית של מערכת העצבים, בה נפגעת ההולכה התקינה של תאי העצב במערכת העצבים המרכזית. תפקוד תאי העצב נפגם כתוצאה מפגיעה במיאלין, חומר שומני שתפקידו לבודד את סיבי העצבים ולאפשר את ההולכה העצבית. הפגיעה בהולכה העצבית מקשה על תפקוד תקין של המוח ועלולה לגרום לנזק ולנכות מצטברת.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בישראל כ- 5000 חולים בטרשת נפוצה ומדי שנה מאובחנים מעל 150 חולים חדשים, כאשר המחלה בדרך כלל מאובחנת בין גילאי 20-40. המחלה מתאפיינת לרוב בהתקפים, שיכולים לבוא לידי ביטוי בצורות שונות בכל חולה ובכל התקף.

 

עוד על טרשת נפוצה

טרשת נפוצה: הקשר של המצב הנפשי לגופני

ה- FDA אישר: טיפול בהזרקה כל שבועיים - לטרשת נפוצה

תסמונת הצחוק והבכי: התרופה שמפחיתה ההתקפים

 

אופייה ומהלכה של המחלה משתנה מחולה לחולה, ולמעשה קשה לצפות מראש בעת האבחנה, כמה סוערת תהיה התנהלות המחלה, רמת חומרתה ובאילו תפקודים היא צפויה לפגוע.

 

כ-85% מהחולים יסבלו ממחלה התקפית - הפוגתית בשנים הראשונות למחלתם. סוג זה של טרשת נפוצה מתבטא בתקופות התקף, בהן יש התפרצות של הסימפטומים, ואחריהן תקופת הפוגה, בה יש רגיעה והיעלמות מוחלטת של הסימפטומים, או בחלק מהמקרים העלמות חלקית – בהתאם לנזקים שהותיר ההתקף.

 

אצל מיעוט החולים המחלה מתחילה ללא התקפים והפוגות ויש מלכתחילה התדרדרות תפקודית הדרגתית (PRIMARY PROGRESSIVE COURSE), שעלולה להוביל למוגבלות ואף לנכות בקרב החולים.

 

כיצד משפיע ההריון על החולה בטרשת נפוצה?

במשך שנים רבות הרופאים המטפלים בחולות הסובלות מטרשת נפוצה המליצו לחולות להמנע מלהיכנס להריון. בשנים האחרונות הדבר השתנה לחלוטין וכיום ידוע כי ההריון הינו בטוח בקרב נשים עם טרשת נפוצה.

 

זאת ועוד, רוב המטופלות חוות ירידה של עד 70% בתדירות ההתקפים בשליש השלישי להריון, בהשוואה לתקופה שלפני ההריון. עיקר הבעייתיות והסיכון לחולות אלו טמון בתקופה שלאחר הלידה, במהלכה ישנה לעתים עלייה במספר ההתקפים.

 

האם ישנו זמן 'אידיאלי' להיכנס להריון?

על מנת למזער סיכונים בתקופה שלאחר הלידה, ישנם רופאים הממליצים לחולות להיכנס להריון כשהמחלה יציבה ומאוזנת.

 

הוכח כי הגורמים המנבאים התקף והחמרה בטרשת נפוצה אחרי הלידה הינם: תדירות התקפים גבוהה לפני ההיריון, התקפים במהלך ההריון והפרעה תפקודית קבועה לפני ההריון.

 

מכאן חשיבותה הגדולה של איזון המחלה ושליטה עליה, עם טיפול תרופתי או בלעדיו. התאמת הטיפול התרופתי למטופלות חשוב גם הוא, מכיוון שטיפול נכון, המסייע בשמירה על איזון המחלה, יאפשר לחזור לטיפול זה כמה שיותר מוקדם לאחר הלידה ובכך להפחית ואף למנוע התקפים בתקופה בעייתית זו.

 

האם מותר לקבל טיפולים תרופתיים למחלה בתקופת ההיריון?

כיום אין טיפול תרופתי לטרשת נפוצה שהוכח כבטוח לשימוש במהלך הריון. לפיכך, קיימת המלצה להפסיק טיפולים תרופתיים מניעתיים לפני כניסה להריון.

 

במידה שחולת טרשת נפוצה נכנסה להריון כאשר היא עדיין נוטלת טיפול תרופתי למחלה, מומלץ לפנות לייעוץ עם הרופא הנוירולוג המטפל, שיסייע לחולה להחליט האם קיימת סכנה מוגברת לאם לעובר.

 

ברוב המקרים, אין צורך לבצע הפסקת הריון במידה והמטופלת טופלה בקופקסון או בטיפולים ממשפחת האינטרפרון. המידע הקיים על הריון לצד טיפולים בתרופות חדשות יותר לטרשת נפוצה, מועט מאד .

 

למה צריך לשים לב במהלך ההריון

כאמור, רוב הסובלות מטרשת נפוצה חוות ירידה משמעותית ואף הפוגה בפעילות המחלה ומרגישות טוב במהלך תקופת ההיריון. מנגד, מומלץ להגיע לבדיקה נוירולוגית לפחות פעמיים במהלך ההיריון על מנת להעריך את פעילות המחלה והצורך בהתחלת טיפול מיד לאחר הלידה.

 

במקרה של התקף במהלך ההיריון, ניתן לטפל בסטרואידים דרך הוריד לאחר הטרימסטר הראשון של ההריון, כאשר הדבר אינו כרוך בסיכון לעובר או למטופלת. יש הנוהגים לטפל בהתקף בהריון באימונוגלובולינים או החלפת פלסמה.

 

התקופה שלאחר הלידה

התקופה שלאחר הלידה הינה מאתגרת, זאת בשל הסיכון לעלייה האפשרית בתדירות התקפי המחלה. מכאן נובעת חשיבותו של חזרה לטיפול התרופתי המניעתי, מוקדם ככל הניתן לאחר הלידה.

 

הנקה מאד מומלצת לאם ולתינוק וקיימת נטייה לירידה בהתקפים בנשים שהניקו. לא ניתן לדעת ממחקרים קיימים האם ממצא זה משני לאפקט מיטיב של ההנקה או נובע מהעובדה שנשים עם טרשת נפוצה קלה יותר נוטות להניק בשכיחות רבה יותר. ההנקה איננה מומלצת עם טיפול באימורן, גילניה, קופקסון, אינטרפרון וטיסברי.

 

כיום אין עדות שמטופלות עם טרשת נפוצה סובלות יותר מסיבוכים הקשורים להריון או ללידה כמו הריון מחוץ לרחם, רעלת הריון סכרת הריונית, הפלות, פגות משקל ילוד נמוך, עיוותים מולדים וכדומה.

 

הכותבת היא נוירולוגית בכירה, המרכז לטרשת נפוצה, מרכז רפואי הדסה עין כרם

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על ההריון עם טרשת נפוצה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים