שתף קטע נבחר

תסמונת ראיית המחשב: איך תזהו אם אתם סובלים?

אם אתם משתמשים במסכים מעל 3 שעות ביום כדאי שתדעו שהתופעה שהולכת ונפוצה יותר ויותר, גורמת לבעיות ראייה, יובש בעיניים, עייפות מוגזמת וכאבי ראש. איך לזהות את התסמונת ומהם הטיפולים היעילים?

בעיות עיניים בעקבות חשיפה למסכים נעשות נפוצות יותר ויותר ככול שהשימוש במכשור דיגיטלי עולה. זה תופס אותנו במקומות העבודה, בלימודים, בשעות הפנאי. התופעה חוצה גילאים, אוכלוסיות, מגזרים שונים ואינה פוסחת על אף אחד, כל משתמש קבוע במסכים נמצא בקבוצת הסיכון.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו 

 

מהערכה שבוצעה לאחרונה במדינות שונות בעולם בנוגע לגלישה באינטרנט במהלך היום נמצא כי 42.3% מאוכלוסיית העולם גולשים באינטרנט בממוצע. 87.7% עומד ממוצע לאדם בצפון אמריקה ו- 26.5% באפריקה.

 

קיראו עוד

ראייה בעידן הדיגיטלי: איך לשמור על העיניים?

העיניים עייפות? אולי זאת תסמונת ראיית מחשב

שימוש ממושך במחשב עלול לגרום לגלאוקומה

 

מהי תסמונת ראיית המחשב?

הנזקים שלנו מהשימוש בטלפונים חכמים והטאבלטים נובע מכך שהכתב קטן מאוד המקשה על הראיה. העומס על מערכת הראייה עלול לגרום לבעיות עיניים וראייה שנקראים CVS –computer vision syndrome, או בעברית תסמונת ראיית המחשב. 

 

התסמונת נגרמת מחוסר יכולת מספקת של מערכת הראייה לבצע באופן נוח עבודה מול מסכים. מעל 90% מהאנשים העובדים מול מסכים מפתחים סימפטומים של טשטוש או כפל ראייה, כאבי ראש ויובש בעיניים. תלונות אלו נפוצות יותר בקרב אנשים המשתמשים במסכים מעל 3 שעות ביום.

 

אחת הסיבות המרכזיות שבגללן נגרמת תסמונת ראיית המחשב היא עין יבשה. היא נצפתה ב- 10% מהגברים וב-21.5% מהנשים ביפן העוסקים בעבודה משרדית. עבודה ממושכת יותר הייתה קשורה לשכיחות גבוהה יותר של עין יבשה.

 

עובדים מול מסכים מתלוננים לעתים קרובות על תחושת יובש, צריבה ותחושה של "חול בעיניים" לאחר עבודה ממושכת.

 

מה קורה עם הילדים שלנו?

כבר השלמנו עם השינויים העוברים על הנוער של ימינו, זה בלתי נמנע שהם לא יכלו את זמנם בבהייה במסכים, במיוחד כשהסביבה מציירת להם עולם דיגיטלי כל כך. את מרבית הזמן הפנוי ושעות אחר הצהריים עם החברים בני הנוער מבלים בשימוש במסכים.

 

ממחקר שנעשה בקרב 2000 ילדים אמריקאים בגילאי 8-18 נמצא כי הממוצע עומד על 4.5 שעות צפייה בטלוויזיה ביום אחד, כ- 1.5 שעות שימושים שונים במחשב ומעל שעה במשחקי מחשב.

 

הבעיה המרכזית אצל ילדנו נגרמת בגלל חוסר מודעות. בעיות לדוגמה של עין יבשה בילדים ובני נוער לא מאובחנות כיוון שהם לא שמים לב שנוצרת בעיה, או כי מייחסים סיבות אחרות לגירוי העיניים, כמו אלרגיה.

  

במחקר שנעשה לאחרונה בקוריאה נמצא כי השימוש בטלפונים חכמים ומשך השימוש במסכים מהווים גורמי סיכון לעין יבשה בילדים. 52.1% מהילדים השתמשו בטלפונים חכמים, ואלה שהשתמשו גם בטלפונים החכמים וגם במחשב התלוננו יותר על בעיות עיניים כולל עייפות, יובש וכאבי ראש.

 

10% מהילדים אובחנו כסובלים מעין יבשה. בקרב כל הילדים שאובחנו עם עין יבשה נמצאו שפשופים נקודתיים שטחיים בקרנית. מצב המחייב טיפול ועלול לגרום לטשטוש ראייה.

 

לא מודעים לסכנה של שעות מול המחשב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא מודעים לסכנה של שעות מול המחשב(צילום: shutterstock)

 

מה גורם לתופעה?

1. קצב מצמוץ מופחת בזמן שימוש במסכים פוגע בפיזור אחיד של שכבת הדמעות. בנוסף, קריאת כתב קטן בטלפונים החכמים מאמצת את העיניים.

 

2. מצמוץ לא מלא של העפעף העליון בעקבות החשיפה למסכים מביא לכך ששכבת הדמעות לא נמרחת על כל פני שטח העין, ועקב כך נגרם יובש באזור התחתון של פני העין.

 

3. מסך המחשב הביתי מותאם בדרך כלל לגובה של מבוגר. ילד המתיישב מול המחשב הביתי לעיתים קרובות מביט למעלה ולכן נמצא במצב של חשיפה מוגברת של הקרנית לאוויר החדר, לעומת מצבים בהם מביט קדימה באופן טבעי או כלפי מטה בעת קריאת ספר.

 

חשיפה מוגברת של הקרנית לאוויר החדר גורמת לאידוי מוגבר של שכבת הדמעות ועלולה לגרום ליובש בעיניים.

 

4. הרכבת עדשות מגע גורמת לשכבת הדמעות על העין להיות חסרת יציבות, ובכך מגבירה את קצב המצמוץ. שכבת דמעות לא יציבה איננה יעילה בסיכוך פני העין וגורמת לאיוד מהיר וליובש.

 

כמו כן, עדשות המגע עלולות לגרום בעטין, או בשל חומרי ההשריה והניקוי שעקבות שלהם נותרות בעדשות, לדלקת אלרגית של פני העין ולגירוי נוסף המגביר את תחושת היובש.

 

5. ישנם ילדים הסובלים מרוחק ראיה או אסטיגמציה אשר עלולים לגרום לטשטוש ראייה. לעיתים קרובות ילדים אלו לא מודעים לכך שהם יכולים לפתור בקלות את הבעיה ולראות טוב יותר על ידי הרכבת משקפי ראייה מתאימים.

 

6. התעלמות מבעיות המקשות על הראייה, כמו למשל סינוור ממסך המחשב עקב תאורת רקע שאמורה להיות מחצית מהתאורה הרגילה בכיתה.

 

7. אקומודציה (התמקדות) וקונברגנציה (התכנסות גלגל העין לכיוון האף) ממושכים בעת שימוש בטלפונים חכמים או טאבלטים.

 

כאשר מסתכלים מקרוב על אובייקט, העיניים מתרכזות ומתכנסות פנימה לכיוון האף, והעדשה הטבעית הנמצאת בתוך העין מתקמרת יותר עקב כיווץ שרירים פנימיים. כאשר הם מתעייפים התמונה מקרוב נראית מטושטשת, אינה ברורה ואינה חדה.

 

8. ילדים יכולים לשחק משחקי מחשב שעות רבות עד שהם מתעייפים. חשיפה ממושכת למסכים גורמת למצמוץ מופחת של העפעפיים ועלולה לגרום ליובש בעיניים.

 

9. בנוסף, מסך מחשב, מקלדת ועכבר המונחים גבוה מדי, ישיבה על כיסא ללא משענות לידיים או משענת גב תומכת והעדר הדום לרגליים עלולים לגרום לכאבי גב, צוואר וכתפיים עקב ישיבה לא נוחה הגורמת למאמץ ממושך.

 

לא רק מחשבים. גם סמארטפונים וטאבלטים מסוכנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק מחשבים. גם סמארטפונים וטאבלטים מסוכנים(צילום: shutterstock)

 

מהו הטיפול היעיל?

פנו לרופא לשלילת מחלות. אם אתם מתחילים לחוש חוסר נוחות בעין או תחושת התאמצות, פנו לרופא עיניים לילדים על מנת שישלול מחלות עיניים, דלקות, הפרעות בתשבורת (רפרקציה, קוצר ראיה) עקב צורך בהרחבת משקפי ראייה וחוסר איזון של העיניים כמו חולשת התמקדות לראייה מקרוב.

 

היו ערניים גם עם ילדכם. הזכירו להם לצאת להפסקה מדי חצי שעה עד שעה למספר דקות, ולא לעבור 2-3 שעות ביום של חשיפה למסכים.

 

טפלו ביובש בעיניים. הטיפול הנפוץ והיעיל כיום הוא שימוש בתחליפי דמעות בצורת טיפות או ג'ל, טיפות עיניים מקלות על תסמיני היובש ומעניקות תחושת נוחות והקלה לאורך זמן.

 

הקפידו על שתייה מרובה והימנעות ממשקאות עם קפאין וסוכר. אלה גורמים למתן מוגבר של שתן יפחית התייבשות בכלל ובפרט את היובש של העיניים.

 

אווררו את החללים בהם אתם יושבים. הפניית אוויר המזגנים והמאוורר כך שלא יופנה ישירות לפנים ולא יגרום לאיוד מוגבר של שכבת הדמעות מפני השטח של העין.

 

מומלץ להניח את המחשב בגובה המתאים. המרפקים צריכים להיות ב-90 מעלות עם כתפיים לא מורמות כך שכף היד תהיה בגובה המקלדת והעכבר. חלקו העליון של המסך צריך להיות בגובה העיניים.

 

תאורה בריאה לעיניים. זכרו כי ניגודיות (קונטרסט) גבוה, הצבת המחשב כך שתאורה מלאכותית ותאורה מחלונות ודלתות לא תשתקף במסך וגודל כתב גדול יעזרו כולם בהפחתת המאמץ הראייתי.

 

עשו הפסקות מהמסכים במהלך היום. בחשיפה ממושכת למסכים מומלץ לבצע את חוק 20-20-20: כל 20 דקות להתרחק משולחן המחשב, להביט למשך 20 שניות למרחק ולמצמץ 20 פעם או להביט למרחק גדול מ-20 רגל (6 מטר).

 

עודדו את הילדים להתנתק מהמסך. חשוב לעודד את ילדכם לפעילות חברתית פנים אל פנים עם חברים הכולל פעילות ספורטיבית מרובה ככל שניתן. על תהססו להזכיר להם כי תמיד יש להעדיף קשר ישיר אל קבוצת הייחוס החברתית שלהם מאשר דרך מסכים.

 

 יושב-ראש החוג הישראלי לרפואת עיניים בילדים ופזילה - ראש שירות עיניים לילדים ופזילה בקריה הרפואית רמב"ם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
מה השפעת המסכים על הראייה שלכם?
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים