שתף קטע נבחר

בחילות והקאות בהריון: מה יעזור להקל על התופעה?

כמעט כל אישה שהייתה בהריון חוותה את התופעה הכל כך לא נעימה הזו - בחילות והקאות שמתלוות אליהן. נשים רבות חוות את זה אמנם בצורה קלה, אבל ישנן גם כאלה שסובלות מהתופעה במשך כל ההריון. מה ניתן לעשות כדי להקל על התופעה?

ממחקרים עולה כי למעלה מ-80% מהנשים ההרות חוות בחילות והקאות במהלך תקופת ההריון, כ-170,000 מהן בישראל בלבד. התופעה מתחילה ברוב במקרים בין השבועות 4-9 ומגיעה לשיאה בין השבועות 7-12.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

רוב הנשים חוות הקלה בתסמינים החל מהשבוע ה-12 ואילך. למרות הסבל הרב שהן חוות, נשים רבות חוששות ליטול תרופות, כדי שלא לפגוע בעובר וזאת למרות שישנן תרופות שהוכחו מעל לכל ספק כבטוחות במהלך הריון.

 

אצל כ-20% מהנשים יימשכו הבחילות ו/או ההקאות גם מעבר לטרימסטר הראשון. אצל כ-2% מהנשים מופיעה התופעה בצורתה החמורה יותר, הנקראת Hyperemesis Gravidarum.

  

קיראו עוד בערוץ פארם נט

בחורף חולים יותר? 8 מיתוסים על העונה הקרה

בעקבות הסערה: איך לשמור על חום הגוף?
דיאטה דווקא בחורף: איך להצליח לרדת במשקל?

 

איך להקל על התופעה?

קשה מאוד להעריך את הסיבות שגורמות לכך, וההשערה היא שכנראה זה קשור לשינויים ההורמונליים שחלים במהלך ההריון. בכל מקרה, נשים רבות

מצליחות להקל על התופעה באופן אינטואיטיבי, שותות יותר, מתרחקות ממאכלים שגורמים להם לבחילה ואוכלות מאכלים שמקלים עליהן.

 

בנוסף, לאחרונה הוקם במרכז הרפואי אסף הרופא מרכז Motherisk Israel, המהווה שלוחה של המרכז הנמצא בטורונטו The Motherrisk Program . במסגרת זאת נפתח "קו ישיר" המסייע לנשים ולצוות מקצועי להתמודד עם התופעה של בחילות והקאות בהריון.

 

Motherisk Israel, המפעילה את השירות, הינה שלוחה של Motherisk Canada, ארגון ללא מטרות רווח, המתקיים מתרומות ומהווה את קבוצת המחקר הגדולה בעולם לחקר השפעת תרופות בהריון על הילוד ועל האישה. הארגון פועל מזה כ-30 שנים, נוסד ומנוהל ע"י פרופ' גידי קורן ואף זיכה אותו בפרס על מפעל חיים.

 

שמחים על ההריון - סובלים מהבחילות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמחים על ההריון - סובלים מהבחילות(צילום: shutterstock)

  

רנה כהן, רוקחת ומרכזת התכנית מהיחידה לפרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי אסף הרופא, מסבירה כי במסגרת התכנית קיים שירות תמיכה וייעוץ טלפוני ("קו ישיר") לנשים הסובלות. השירות פועל מדי יום, בין השעות 09:00-14:00, במהלכן יכולות נשים להתקשר ולקבל תמיכה וייעוץ מקצועי בנושאים הקשורים לבחילות והקאות במהלך ההריון.

 

לדבריה, נשים שלא מצליחות להקל על תופעות הבחילות, עלולות לסבול גם מתופעות כמו מצב רוח ירוד, רגשות אשמה, בושה ובדידות גדולה בגלל ההקאות המלוות אותן כל יום, ותגובות הסביבה שעלולות להיות לא נעימות.

 

"השירות ניתן ללא עלות ומטרתו, בין השאר, לתת ייעוץ ותמיכה לנשים הסובלות מבחילות והקאות במהלך ההריון, ייעוץ כוללני, תזונתי ותרופתי, כמו גם להעלות את מודעות הנשים בהיריון לשימוש נכון בתרופות נוגדות בחילות והקאות בהתאם לצורך".

 

רוקחות שעברו הכשרה מקצועית מקיפה בטורונטו, קנדה עונות לפונות השונות. בנוסף לתמיכה וייעוץ לנשים בהריון הסובלות מבחילות והקאות, יציע השירות גם הדרכות בנושא בחילות והקאות בהריון לאנשי צוות רפואי, פארא רפואי וציבור הנשים.

 

תוספים ותרופות שיכולים לעזור

שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר-פארם, מוסיפה כי לפני הכל חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה, כדי לא להתייבש.

 

"ניתן לקחת תוספים המכילים ג'ינג'ר או ויטמין B6 היכולים לעזור על הקלת הסימפטומים. ניתן להשיג ג'ינג'ר בתוספים לבליעה או בסוכריות למציצה.

 

בכל מקרה, הרכבם של תוספי התזונה אינו נבדק, ולכן בהריון יש צורך להיזהר לפני נטילתם.

 

"בנוסף, חשוב לא לאכול ארוחות מלאות מדי ולהקפיד על אכילה של ארוחות קטנות, כדי לא להעמיס על מערכת העיכול".

 

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מוסיף כי ישנן תרופות במרשם שיכולות לעזור להקל על הבחילות. אחת התרופות היא שילוב של דוקסילאמין עם ויטמין B6 (פרידוקסין).

 

תרופה נוספת במרשם, שיכולה לעזור היא זופרן שניתנת במקרים קשים במיוחד, וכאמור רק במקרים קשים.

  

לפנייה לייעוץ או בטלפון -  089778351




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יותר מ-80% הנשים סובלות מבחילות בהריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים