שתף קטע נבחר

לקראת חג המדורות: איך מטפלים בכוויות?

ל"ג בעומר הוא אולי אחד החגים השמחים, אבל הוא יכול להיות מסוכן מאוד אם לא נוקטים באמצעי זהירת קפדניים. איך לנסות להימנע מכוויות ומה צריך לעשות אם נפגענו?

ל"ג בעומר כבר כמעט כאן והמשמעות היא שהמדורות, האש והעשן עומדים למלא כל חלקה טובה. אבל חשוב לזכור כי מדובר באחד החגים המסוכנים לילדים. שכן אמנם הילדים וההורים נהנים מכל  החגיגות ואפילו מההכנות כמו איסוף הקרשים, העברתם לאזור המדורה, הבערת האש ועוד, אבל הם עלולים להיפצע בגלל החשיפה לאש בדרגות שונות.

 

ד"ר שמואל גור, רופא ילדים, מסביר כי הגדרת כוויה, נעשית על פי עומק וחומרת הפגיעה בעור:

 

כוויה בדרגה ראשונה באה לידי ביטוי באודם וברגישות

כוויה בדרגה שנייה מתבטאת בהופעת שלפוחיות

כוויה בדרגה שלישית מתבטאת בפגיעה בשלמות העור עם נזק לחלקים העמוקים של העור ולרקמות שתחתיו.

 

אולם כוויות אינן הבעיה היחידה העלולה להתעורר. העיסוק באיסוף עצים וקרשים, המכילים לעתים מסמרים חלודים, יכולה לגרום לפגיעה בעור שבמידה ואינה מטופלת, יכולה לגרום לבעיות משמעותיות.

 

קראו עוד במדור פארם נט

מזיעים וסובלים? פתרונות שיעזרו להתמודד

טסים לחופש: איך זה עלול לגרום לבעיות בבטן?

הכירו: תרופות בהתאמה אישית - כך זה נעשה

 

אם יש שלפוחיות להגיע לטיפול רפואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם יש שלפוחיות להגיע לטיפול רפואי(צילום: shutterstock)

 

פעולות מניעה

ד"ר גור מסביר כי השמירה על הילדים צריכה להתחיל לפני שמתחילים בהבערת האש. "חשוב לספק לילדים אמצעים בטוחים לאיסוף ולשינוע הקרשים, כולל כפפות, חולצות עם שרוולים ארוכים ואמצעי נוח להעברת הקרשים שאינו עגלה של הסופרמרקט. זה לא ימנע כוויות, כמובן, אך ימנע פגיעות אחרות בעור".

 

בכל הקשור למדורה עצמה, מומלץ שלא להשתמש במאיצי בעירה. "חומרים נוזליים אלו מתלקחים בקלות והם מסוכנים ביותר, במיוחד בסביבת ילדים. המשמעות היא שייקח יותר זמן להבעיר את המדורה, אך כך אתם נמנעים מהסיכון שנוזל שנשפך על הגוף מתלקח בעוצמה גבוהה וגורם לנזק משמעותי.

 

למרכיבי עדשות מגע, רצוי להרכיב סביב המדורה משקפיים: החום הרב גורם להתייבשות העדשות בעין, ובתוך כך המשקפיים משמשות מגן טוב לעיניים.

 

"גם כאשר מגיע השלב להוציא גחלים לתפוחי האדמה, עשו זאת בעצמכם ואל תתנו זאת לילדים".

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי כדאי להדליק מדורה קטנה. "גם מטעמי איכות הסביבה, וגם מטעמי זהירות".

 

הטיפול היעיל במקרה של פגיעה

קטרון מסבירה כי הטיפול היעיל תלוי בעוצמת הפציעה. "אם מדובר בפגיעה קלה בלבד, ישנם תכשירים ומשחות שיכולים לסייע בהחלמה של העור, כגון בפנטן פלוס של חברת באייר, ויטה-מרפן, מרפן ספריי, טריפלדרם פלוס של לייף, gel skin save, אלוורה ג'ל, ביאפין, ניאוקוטן סילבר, ברנשילד, קלו קוט  ועוד.

 

"גם במקרה של חבלות קלות, פציעות או שריטות קלות, חשוב לחטא את העור בפולידין או סביעור לשמור עליו נקי. התכשירים הללו גם מחטאים וגם תורמים לנחלמת העור בטווח הרחוק", היא אומרת.

 

אין להשתמש במשחות כלשהן, לרבות לבן, ביצים, משחות שיניים או מרכיבים אחרים שעלולים לזהם את אזור הכוויה, במידה והתרחשה. כמו כן, אסור להסיר או לתלוש בגדים שנדבקו באזור הכוויה. .

 

קטרון מוסיפה כי אם נוצרות שלפוחיות על הכוויות, חשוב מאוד לגשת לבדיקה רפואית כד למנוע נזקים חמורים יותר ולהתאים את הטיפול המתאים ביותר".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
חג המדורות. להיזהר מפני הכוויות
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים