שתף קטע נבחר

 

יובש בעיניים ונטילת תרופות: מתי זה עלול להיות מסוכן?

ישנן לא מעט תרופות העלולות לגרום או להחמיר יובש בעיניים, בעיקר בעקבות נטילה כרונית. איזה תרופות עלולות להשפיע ולאיזה תופעות לוואי חשוב לשים לב כדי לא לגרום לנזק בריאותי?

הדמעות המצפות את העיניים שלנו מיוצרות כל העת, והן נועדות לשמור על העין במצב בריא ונוח. תכולת הדמעות הטבעיות עשירה מאוד.

 

הן בנויות מכמה שכבות:

שכבה רירית (המצמידה את הדמעות לעין החיצונית)

שכבה מימית (המהווה את המרכיב העיקרי של הדמעות, ומכילה בנוסף למים גם חומרי הזנה לעין החיצונית, נוגדנים, ומולקולות נוספות המגנות מפני זיהומים)

שכבה שומנית (השכבה החיצונית אשר מונעת את אידוי הדמעות).

 

הדמעות מופרשות כל העת והן מתנקזות עם כל עפעוף דרך פתחים קטנים הנמצאים בקצה של העפעפיים הסמוך לאף. כך מתבצע שחלוף מתמיד של דמעות והגנה מתמדת על העין.

 

קראו עוד במדור בריאות העין

להתאים עדשות מולטיפוקליות: שלב אחר שלב

מרכיבים עדשות? המדריך לבחירת התמיסה הנכונה

שלב אחר שלב: כך מתבצע ניתוח קטרקט

 

כל עוד המנגנון עובד היטב יש תחושת נוחות בעיניים, כאשר לא נוצרות דמעות בכמות מספקת, או שהדמעות מתאדות מהר מדי (כאשר ההרכב שלהן לא תקין), הן לא מצליחות למלא את תפקידן.

 

הסובלים והסובלות מעין יבשה מרגישים תחושת צריבה, גירוי, או יובש בעין, "חול" או "גרגירים", רגישות לאור, תחושה של עיניים דומעות, וכן תנודות באיכות הראייה, תחושת עייפות, ורצון לעצום עיניים.

 

כך, תסמונת העין היבשה עלולה לגרום לא רק לתחושות מציקות אלא שהסבל המתמשך פוגע לא אחת גם באיכות הראייה וכן מזיק לתחושת איכות החיים הכוללת.

 

השפעת תרופות על יובש בעיניים

ישנן הרבה גורמי סיכון להתפתחות של יובש בעיניים. ביניהם: גיל מבוגר יותר, מחלות אוטואימוניות, וההפרעות יותר שכחות אצל נשים בעיקר בגיל המעבר. יחד עם זאת ישנן לא מעט תרופות העלולות לגרום או להחמיר יובש בעיקר בעקבות נטילה כרונית.

 

כמובן שכשאר מדובר במחלות כרוניות אין מנוס מנטילת טיפול אשר משמר את הבריאות ומציל חיים. במקביל חשובה המודעות לתופעות הלוואי, כיוון שאם מתפתח יובש בעיניים ניתן לשקול החלפה של תרופה חשודה בתרופה אחרת על מנת להקל על הופעת היובש בעיניים.

 

תרופות למחלות שונות נספות בכל הגוף ועלולות להשפיע על ייצור הדמעות. ישנן הרבה תרופות שייתכן שיש קשר להופעה או החמרה שי יובש בעיניים. ריבוי תרופות עלול להחמיר עוד יותר את היובש בעיניים

 

תרופות לטיפול ביתר לחץ דם: חוסמי בטא מקטינים ייתור החלק המימי בדמעות, וכן עלולים להקטין תחושת קרנית ושלשות את הרכב הדמעות ואף לגרום לגירוי בעיניים. תרופות משתנות מקטינות את ייצור החלק המימי של הדמעות

 

אנטי-היסטמינים ומקטיני גודש: מקטינים את ייצור המוקוס והחלק המימי של הדמעות. התרופות מהדורות החדשים גורמים במידה פחותה יותר ליובש בעיניים. תרופות מקטינות גודש שמכילות חומרים אנטי-כולינרגיים יכולות לגרום אף הן יובש בעיניים.

 

תחליפי הורמונים בגיל המעבר: נשים שטופלו בתרופות שמכילות אסטרוגנים אף דיווחו על עלייה של 69% בתחושות יובש בעיניים לעומת קבות ביקורת. חומרת היובש נקשרה גם למשך זמן הטיפול באסטרוגנים.

 

נוגדי דכאון: תרופות מגד חרדה ונגד דכאון עלולות לגרום ליובש

 

משככי כאבים

 

תרופות לטיפול באקנה: כגון איזורטינואין מקטינות את כמות השומן שמופרש מבלוטות וכך עלולות לגום לפגיעה בייצור החלק השומני של הדמעות, דבר שמוביל לאידוי מוגבר שת הדמעות וליובש. אנשים מתלוננים על הופעת יובש ו/או אי סבילות לעדשות מגע בשל יובש.

 

כימותרפיה: תרופה כגון ציקלופוספמיד עלולה לגרום ליובש העיניים במעל מחצית מהמטופלים.

 

תרופות אנטי- פסיכוטיות: עלולות להקטין את ייצור החלק המימי של דמעות והתלונות חופפים ותלויים במינון.

 

לא להתעלם מתופעות לוואי

חשוב שתהיה מודעות לתופעות לוואי של יובש בעיניים, בין אם הופעה חדש או החמרה של מצב קיים – חשוב ביותר על מנת למנוע סבל ואף סכנה לבריאות העיניים. טיפול מותאם, לרוב באמצעות תחליפי דמעות ללא חומר משמר והחלפת התרופה עשויים להקל ולמנוע נזקים לעין החיצונית.

 

הכותבת היא מומחית לרפואת עיניים ומנתחת, קטרקט, ניתוחי לייזר וקרנית, רופאה בכירה ואחראית תחום קרנית במכון העיניים ע״ש גולדלשגר, מרכז רפואי שיבא, תל השומר





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם תרופות מגבירות את היובש בעיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים