שתף קטע נבחר

לא בגלל הקור: חולים יותר בחורף - איך תימנעו

עונת החורף בעיצומה, ואיתה גם מחלות החורף השונות. למה אנחנו חולים יותר בעונה הזו, מה ניתן לעשות כדי לצמצם הידבקות ואיך אפשר להימנע?

בשיתוף סופר-פארם

 

החורף הגיע בקול תרועה רמה, וזה הזמן להכין את הגוף כדי למזער את נזקי השפעת, ההצטננות ומחלות החורף. למה המחלות הללו נפוצות יותר דווקא בעונה הזו, אבל למה בעצם זה קורה?

 

אחת הסיבות המרכזיות להופעת מחלות יותר בחורף היא החללים הסגורים שאנו (וגם החיידקים והנגיפים) אוהבים ולא הטמפרטורות הצונחות בחוץ. הקפדה על אוורור החללים בהם אנחנו נמצאים תפחית את כמות הזיהומים ואת הסיכוי שלהם לתפוס אתכם.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

  

ממה כדאי להיזהר?

הדרך הטובה ביותר להימנע מהמחלות באופן עקרוני היא באמצעות הקפדה על חיסונים, אוורור נאות של הבית, היגיינה מקסימלית וטיפול הכולל הורדת חום והקלה על התסמינים. כמובן שכל זה לא מחליף את הצורך בהתייעצות עם רופא.

 

איזה מחלות הן הכי נפוצות דווקא עכשיו - ומה חשוב לעשות? ד"ר איתי גל מסביר:

 

דלקת ריאות

מדובר בזיהום של הריאות הנגרם על ידי חיידקים, נגיפים או פטריות. בחורף שכיחה במיוחד דלקת ריאות חיידקית.

 

איך למנוע? אוורור טוב של חדרי הבית והעבודה עד כמה שניתן. הקפדה על היגיינה, כולל שימוש בממחטות חד פעמיות ושטיפת ידיים, יסייעו להפחתת הסיכון להדבקה. התרחקו והרחיקו תינוקות וילדים מחולי שפעת או חולים שלקו בדלקת ריאות, וכמובן התייעצות עם רופא.

 

 

דלקת גרון. שכיחה מאוד בחורף בקרב ילדים ומבוגרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דלקת גרון. שכיחה מאוד בחורף בקרב ילדים ומבוגרים(צילום: shutterstock)

 

דלקת גרון

דלקת בשקדיים או באדנואידים. שכיחה מאוד אצל ילדים ומבוגרים בעיקר בעונות הסתיו והחורף.

 

איך למנוע?  אוורור נאות של הבית, היגיינה מקסימלית וטיפול שמרני הכולל הורדת חום והקלה על התסמינים.

 

נזלת והצטננות

רבים מוצאים עצמם מנוזלים בתקופה זו. ניתן להקל על נזלת אלרגית באמצעות תכשירים אנטיהיסטמיניים שונים. נזלת נגיפית חולפת בדרך כלל מעצמה ואין צורך בטיפול. כמובן שחשוב לציין שיש הבדל מהותי בין שפעת לבין הצטננות. 

 

ההבדלים בין סוגי הנזלת: נזלת שקופה ונוזלית היא נזלת אלרגית, המורכבת מנוזל בין תאי ועוד מרכיבים של מערכת החיסון האמורים לתקוף את האלרגנים. נזלת שקופה צמיגית היא לרוב נזלת נגיפית המכילה נוזל, מרכיבים של מערכת החיסון ואת הנגיפים עצמם. נזלת צמיגית ירוקה צהבהבה או חומה המלווה לרוב בריח רע היא נזלת חיידקית.

 

מה לעשות כדי לא להידבק?

אליעז רז, רוקח סופר-פארם מפרט:

 

חשוב להימנע ככל שניתן משהיה ממושכת בחללים סגורים הומי אדם. כשמפעילים חימום או איוורור ברכב, חשוב לבחור את האופציה להכנסת אוויר טרי מבחוץ (הסימן של הרכב והחץ שבא מבחוץ, ולא החץ שמעיד על מיחזור האוויר), ולהשאיר את החלונות מעט פתוחים, כדי שהאוויר הקיים יוכל לצאת החוצה.

 

גם בבית חשוב לדאוג שתהיה זרימה של אוויר באמצעות השארת חלונות מעט פתוחים, המאפשרים לאוויר הקיים לצאת החוצה.

 

בנוסף, ישנם מכשירים המסננים את האוויר כמו למשל:

 

LIFE PROTECT מכשיר לטיהור אוויר (לייף) - מכשיר אוורור, המצוייד בפילטר הניתן להחלפה, המסוגל לטהר את האוויר מאבק, חיידקים, ומזהמים שונים.

 

המכשיר מגיע עם שלט רחוק והוא בעל מהירויות פעולה שונות. מומלץ למקם במרכז החלל אותו רוצים לטהר, וכאמור, כדי ליצור זרימה של אוויר חדש, יש להשאיר חלונות או דלתות מעט פתוחים

  

מכשיר אדים קרים ייעודי  גם הוא יעיל מאוד לפיזור של שמנים ארומתיים. מדובר על מכשירי אדים קטני מימדים, אשר גם מעלים את הלחות היחסית בחדר, וגם מנדפים איתם שמנים אתריים המטהרים את האוויר כגון: שמן אקליפטוס, שמן הדס, שמן רבנסרה (בחירת השמנים תלויה בגיל המשתמש - יש להתייעץ אם רוקח לגבי בחירת השמן המתאים).

 

חובה להשתמש במים מורתחים וטריים בכל שימוש, ובתום השימוש לייבש היטב. גם כאן, יש צורך להשאיר חלון ודלת מעט פתוחים, כדי לאפשר לאוויר להתחדש.

 

אם לא ניתן לאוורר את המקום, כמו בזמן טיסה, כדאי להשתמש במסיכות פנים אשר מסננות מזהמים מסוימים ובכך מפחיתות את הסיכוי להידבק.

 

הקפדה על היגיינה 

הווירוסים השונים, הגורמים לצינון או לשפעת מועברים ברסיסי הרוק והנוזלים המופרשים בזמן שיעול/עיטוש. למרבה השמחה, הם רגישים מאוד לניקוי פשוט במים ובסבון.

 

מומלץ להקפיד על שטיפת ידיים תכופה, בעת כניסה לבית, לפני הארוחות, ובמגע עם חפצים שעברו ידיים רבות, כגון שטרות כסף, לחיצת יד וכו'. בזמן שיעול או עיטוש, יש לעשות זאת לחלק הפנימי של המרפק, כדי למנוע את התפרזות חלקיקי הרוק בחלל.

 

לבוש חם ויבש

בחורף יש להקפיד על לבוש חם ויבש. לא מומלץ לצאת החוצה עם שיער רטוב, ובמידה שנרטבתם מהגשם, מומלץ להחליף לבגד יבש בהזדמנות הראשונה, במיוחד גרביים ונעליים.

 

חשיפה ממושכת לקור ולרטיבות עשויה להחליש את מעכת החיסון, ובך להגביר סיכוי להידבק. דאגו לגרביים ונעליים להחלפה בהישג יד (ברכב, בתיק וכו'). לפעמים החלפה פשוטה לבגדים יבשים, יכולה למנוע התקררות.

 

תכשירים לחיזוק ומניעה

PREVENT PRO (לייף) :מיצוי צמחים המגיע בטיפות. 30 טיפות מדוללות במעט מים, פעם ביממה. מתאים לילדים מגיל 12. אינו מתאים לנשים בהריון או מניקות.

 

פרוטק (אלטמן): כמוסות או מיצוי בטיפות. 2-4 כמוסות ליממה, או 30 טיפות במעט מים פעם ביממה.מתאים לילדים מגיל 12. אינו מתאים לנשים בהריון או מניקות.

 

הומאו-פלו (לייף): מגיע ככדוריות למציצה. מנה (אמפולה שלמה) 3-4 פעמים ביממה למשך יומיים שלושה, או עד אשר חולפים התסמינים

 

ויטמין סי:  מומלץ ליטול מנה של 500 מ"ג ועד 1000 מ"ג ליממה.

 

תכשירים בזמן המחלה

במידה שנדבקתם, השתדלו לנוח בבית גם כדי להתחזק ולהבריא, אבל גם כדי לצמצם הדבקת אנשים אחרים. ישנם תוספי תזונה הידועים כמחזקי מע' החיסון ופעולתם האנטי-ויראלית. רב הפורמולות מבוססות על צמחי מרפא ומינרלים כגון: אכיניצאה, צפרני-חתול, אסטרגלוס ויטמין C, אבץ.

 

WINTER PRO (לייף): מיצוי צמחים המגיע בטיפות. השימוש: 30 טיפות במעט מים, 4-5 פעמים ביממה.. מתאים לגילאי 12 ומעלה. אינו מתאים לנשים בהריון/מניקות.

 

פרוטק (אלטמן): כמוסות או מיצוי בטיפות. כדורים - 4-8 כמוסות ביממה. מתאים לגילאי 12 ומעלה. אינו מתאים לנשים בהריון/מניקות.

 

ויטמין C: כמויות גדולות של ויטמין C, במיוחד בתחילת המחלה עשויים לחזק מאוד. המינון המומלץ למבוגרים הוא 3-4 גרם, במנה אחת, אחרי האוכל. לסובלים מבעיות של צרבות/כיב קיבה, מומלץ לרכוש גירסה לא חומצית של הוויטמין.

 

הומאו-פלו (לייף) - תכשיר הומיאופתי. מגיע ככדוריות למציצה. מנה (אמפולה שלמה) 3-4 פעמים ביממה למשך יומיים שלושה, או עד אשר חולפים התסמינים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להצליח למנוע את מחלות החורף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים