שתף קטע נבחר

סרטן שד גרורתי: איך להתמודד עם הכאב?

חולות בסרטן שד גרורתי נאלצות להתמודד עם כאבים הנובעים גם מהמחלה וגם לעתים מהטיפולים. איך הכאבים עלולים להשפיע על איכות חיי החולות ומה ניתן לעשות כדי להקל?

בשיתוף פייזר

 

נשים החולות בסרטן שד גרורתי נאלצות לנהל את המאבק במחלה בכמה חזיתות במקביל. המאבק בקושי הנפשי והרגשי וההתמודדות הפיזית שכרוכה בלא מעט כאבים, גם בגלל המחלה והגרורות וגם כאבים הנובעים מהטיפולים.

 

ד"ר סילביו בריל, מנהל מכון לטיפול בכאב, מרכז רפואי תל אביב, מסביר כי 25-80%  מהנשים סובלות מכאב משמעותי. הוא מפרט איזה סוגי כאבים קיימים  סובלות ואיזה טיפולים קונבנציונליים ומשלימים כאחד, יכולים לעזור.

 

קיראו עוד במדור סרטן שד גרורתי

 

ד"ר בריל מסביר כי ישנם גורמים רבים לכאבים. "החל מהמחלה עצמה בגלל הגידול כמו למשל כאבים שנובעים מלחץ הגרורות על איברים שונים בגוף וכלה בכאבים שנגרמים מהטיפולים עצמם.

 

ישנם כאבים פוסט ניתוחיים שנגרמים בגלל פגיעה ברקמות וחוסר הנוחות שלאחר הניתוח. "נשים רבות עוברות ניתוח גם בבית השחי, מה שמותיר אותן עם כאבים במקום הניתוח וגם בידיים, שכן עלול להיווצר חוסר ניקוז נוזלים מהידיים ועלולה להיווצר לימפדמה שמקשה גם על התפקוד היומיומי".

 

סוג כאבים אחרים, הם כאבים נוירופתיים שעלולים להיגרם בגלל טיפולים כמו כימותרפיה למשל.

 

הוא מסביר כי עוצמת הכאב עשויה להשתנות מחולה לחולה עד כדי אובדן תחושה לחלוטין.

 

השפעת הכאב על חיי החולות

ללא ספק כאב גורם לקשיים פיזיים כמובן, אך גם נפשיים. "הכאב מעצים את הסבל הממחלה ואת התגובה הדכאונית לחיים איתה", אומר ד"ר בריל. "לחולות יש התמודדויות ברבדים שונים, והכאב גורם לקושי בהתמודדות.

 

"אשה שמספרת לילדיה כי היא חולה ומספרת על מאבקה במחלה, עצם העובדה שהיא סובלת מכאבים, גורמת לה כאמור גם לקשיים פיזיים אך גם לקשיים נפשיים מהותיים".

 

להקל על הכאב: "חליפה טיפולית לכל אחת"

ד"ר בריל מסביר כי ישנם טיפולים מתקדמים רבים, אך הם לא נותנים פתרון לכל מצב. "כ-20% מהמקרים הם קשים מאוד והטיפול בהם הוא מורכב מאוד. כמובן שבקצה השני, ב-80% מהמקרים ניתן לטפל ולהקל על הכאב, כמובן שתלוי מאוד בעוצמת הכאב.

 

הוא אומר כי הטיפול נגד כאבים מתחיל בהוצאת הגידולים, ממשיך בהקרנות ממוקדמות ושיכוך כאבים בהליך של שילוב בין נוגדי דלקת ותרופות נגד כאב נוירופתי.

 

לרוב החולות יש צורך לתפור "חליפה טיפולית" לפי אופי הכאב. "אין אפשרות לתת טיפול זהה לכולן. הכל תלוי במקרה עצמו. בנוסף, במקרים קשים יש אופציה להזרקות לאיזורי הגידול המכאיבים עצמם".

 

ד"ר בריל לא פוסל גם שימוש ברפואה משלימה. "למרות שהדברים לא הוכחו באופן מדעי, יש נשים שזה עוזר להן. השילוב של כל השיטות הוא כפי הנראה אופטימלי. יחד עם תמיכה משפחתית, שזה אחד הדברים המהותיים בהתמודדות עם המחלה וגם נוגדי דיכאון לפי הצורך.

 

"השילוב של כל אלה יחד ייתן אפשרות לאיכות חיים טובה יותר ולהתמודדות עם המחלה והטיפולים הנדרשים".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להתמודד עם הכאבים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים