שתף קטע נבחר

 

יש לכם הרפס: איך נדבקים - ומה הטיפול היעיל

הוא אחד הווירוסים הנפוצים שיש, ואם חליתם בו פעם - הוא יישאר רדום בגוף. איך תדעו שיש לכם הרפס ומה הטיפול שיעזור?

הוא אחד הנגיפים השכיחים ביותר אצל בני האדם. אתם לא תבחינו בו, שעה שהוא מסתתר בתוככי הגוף וממתין לשעת האמת, אז הוא פורץ החוצה וגורם לשלפוחיות באיברים שונים בגוף.

 

ישנם שני זנים עיקריים של נגיף ההרפס הפוגעים באדם. לרוב, נותר הנגיף רדום בעור ואינו מותיר סימנים, אולם עם ההתפרצות מופיעות שלפוחיות, בדרך כלל בקבוצה, על רקע עור אדום. השלפוחיות מכאיבות וחולפות לאחר כשבוע.

 

לאחר ההדבקה הראשונית, נודד הווירוס לתאי העצב בעור, שם הוא נשאר במצב רדום עד להתפרצות הבאה, הנגרמת בעקבות חום, לחץ, מחזור חודשי, וחשיפה לשמש. ההתקף עלול לחזור אחת לכמה שבועות, חודשים או שנים.

 

עוד כתבות במדור פארם נט

 

איפה הווירוס תוקף?

אליעז רז רוקח סופר-פארם, מסביר כי הוא נוטה להתפרץ לאחר חשיפה לקור עז או דווקא לחום.

 

הוא מסביר כי רוב האוכלוסיה נושאת את נגיף ההרפס, כשדרך ההידבקות אינה לגמרי ברורה. בנוסף, לא אצל כולם הנגיף בוחר להתפרץ, ויהיו כאלה אשר בבדיקות מעבדה יימצא אצלם הנגיף, מבלי שהתפרץ מעולם.

 

ההרפס יכול  "להתיישב" על איברים שונים כמו העין, חלל הפה, הגרון והוושט, וגם ישירות על עצבים בגוף, כשהמקום הנפוץ הוא בפנים, על העצב הטריג'ימינלי - דבר העלול לגרום לשיתוק של חצי פנים, קושי בעפעוף, בלעיסה ובדיבור. במקרה כזה חייבים לגשת לקבלת עזרה רפואית כדי למנוע הידרדרות המצב וגרימת נזק קבוע.

 

הווירוס מידבק מאדם לאדם רק בשלב ההתפרצות, ולכן, אם התפרץ הווירוס, כדאי להימנע ממגע באיזור עם אנשים אחרים, ומומלץ להשתמש בכלים חד פעמיים.

 

לאנשים הסובלים מהתפרצויות בתדירות גבוהה, יש כבר את היכולת לזהות את ההתפרצות עוד לפני שמופיעה ע"פ העור - תחושת "עיקצוץ", כאבים "מושכים" או תחושת "שריפה" במקום. זה בדיוק הזמן להתחיל בטיפול.

 

סימנים מוקדמים לפני ההתפרצות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סימנים מוקדמים לפני ההתפרצות(צילום: shutterstock)

 

הטיפול היעיל

ככלל, מסביר רז כי ככל שמתחילים לטפל בהרפס מוקדם יותר - כך גדלה יעילות הטיפול. קיימים בשוק כמה סוגים של משחות ותוספי מזון אשר עשויים לעזור לטפל ולקצר את משך ההתפרצות. ישנם תוספים אשר ניתנים לנטילה לתקופות ארוכות במידה שההרפס מופיע לעתים תכופות מאוד (פעם בכמה שבועות).

 

במקרים של הרפס באיזורים קריטיים כמו: העיניים, עצבי-הפנים - יש לגשת מיד לקבלת טיפול רפואי שכולל תרופה אנטי-הרפטית (ZOVIRAX/ACYCLOVIR או VALTREX) ובמקרים חמורים גם תרופות אנטיביוטיות וסטוריאידליות מקומיות (טיפות עיניים) וסיסטמיות - דרך הפה, כדי למנוע זיהום משני, ונזק לרקמת העצב.

  

במקרה של הרפס מקומי על השפתיים או בסביבות האף קיימים מספר תכשירים, שאינם מצריכים מרשם רופא:

 

1. ZOVIRAX - התכשיר הראשון בעולם לטיפול בהרפס. מדובר בקרם אשר הופך להיות פעיל רק במגע עם הווירוס, מה שאומר שניתן למרוח אותו גם אם לא בטוחים שמדובר בהרפס.

 

את הקרם יש למרוח ולהספיג בתנועות עדינות לפצע. אין צורך לכסות עם הקרם את הפצע - הכמות הדרושה, לאחר הספגה טובה, לא אמורה להשאיר שום צבע על העור. יש למרוח 5 פעמים ביממה, למשך 5 ימים לפחות.

 

2. FENLIPS - קרם חדשני, שהוא שכלול כימי של ה-ZOVIRAX. נמצא יעיל יותר גם כשהשלפוחיות יצאו. גם כאן, כדאי להתחיל בשימוש מיד עם הופעת הסימנים הראשונים (עקצוצים, שריפה) למרוח כמות קטנה על הפצע ולהספיג היטב. יש לחזור 5 פעמים ביממה, למשך 5 ימים לפחות.

 

3. COMPEED - ציקלופאטץ' (לייף) - מדבקות עגולות שקופות, אשר מכסות את הפצע. המדבקות אינן מכילות חומר רפואי, אך מספקות לפצע סביבה תומכת להחלמה. כמו כן, מונעות מגע ישיר איתו, ובכך מפחיתות סיכויי הדבקה.

 

לא ניתן להשתמש במדבקות בו-זמנית עם אחד הקרמים, כי הקרם לא יאפשר למדבקה להידבק, ואילו המדבקה לא תאפשר לקרם לחדור להגיע לעור. כן ניתן להשתמש לסרוגין.

 

4. סיליצאה ג'ל - ג'ל המבוסס על מינרל הצורן. התכשיר מייבש, סופח אליו את נוזל השלפוחיות ומקשה על הווירוס לפעול. יש למרוח 4-5 פעמים ביממה.

 

5. הרפסין - קרם על בסיס טבעי, המקשה על הוירוס באמצעות יצירת לחץ-אוסמוטי.

 

6. שמן עץ התה האוסטרלי - שמן ארומתרפי הידוע בפעולתו האנטי-ויראלית. אפשר להצמיד קיסם אוזניים הספוג בשמן ולהתמיד, תוך הפעלת לחץ קל על הפצע, למשך כמה שניות, ולחזור כמה וכמה פעמים ביממה.

 

לייעול הטיפול או למניעה (למי שמתפרץ אצלו בתדירות גבוהה מאוד), ישנם תוספי מזון אשר ידועים בהשפעתם ההגנתית נגד התפרצויות:

 

1. חומצת אמינו L-LYSINE 500mg - בזמן התפרצות יש ליטול עד 2 כמוסות, 3 פעמים ביממה. למניעה, כמוסה אחת ליממה.

 

3. שמן אורגנו פראי - מגיע בכמוסות. למניעה, ניתן לצרוך ע"פ המלצת היצרן באופו יומיומי. בזמן ההתפרצות - ניתן לרוקן ולמרוח ישירות על הפצע, או לבלוע את הכמוסות עם האוכל.

 

 באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרפס. יכול לתקוף בכל מיני אזורים בגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים