שתף קטע נבחר

 

לדמיין נשים, לטפל בקשישים: שיטות טיפולי המרה לדתיים

"רוב המטפלים הם רבנים שעברו הסמכה לא ברורה", אומר נדב שוורץ, הומו דתי ופעיל בולט בקהילה הגאה, שעבר על בשרו טיפול המרה שנכשל. "המטפל קבע שאבא שלי הפך אותי להומו, וערער את יחסיי עם אבי", הוא מספר. "וכשאדם לא מצליח להשתנות, אז מאשימים אותו: לא ניסית מספיק"

 

 

כשנדב שוורץ היה בן 18, הוא פנה במצוקתו לארגון "עצת נפש" המתמחה בטיפולי המרה. לאחר שניסה להדחיק את נטייתו המינית במשך שנות נערותו, נשלח הבחור הדתי לטיפול נפשי. כיום, בגיל 34, כשמאחוריו שנות הסתרה ארוכות, נישואים קצרים שכשלו והרבה סבל, שוורץ הוא פעיל בולט בסצנת הלהט"ב הדתיים, ובמיוחד ב"בית הפתוח" בירושלים - ופועל למען הסברה ושינוי השיח בחברה הדתית.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

אבל את טיפולי ההמרה שניסו להפוך אותו מהומוסקסואל להטרוסקסואל, הוא לא יכול לשים מאחור. "לצערי ידועים סיפורים על חבר'ה שהתאבדו בעקבות טיפולי המרה כאלה", הוא אומר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

שוורץ קיבל את "החבילה המלאה": "הטיפול שאני עברתי היה שילוב של טיפול פרוידיאני עם טיפול ביהייביוריסטי", הוא מספר, ומוסיף כי "המטפל גם צירף אותי לקבוצת תמיכה שהוא הוביל".

 

"המטפל האשים את אבא שלי"

הוא מספר כי המטפל ניסה לתלות את "האשם" בנטייה מינית באביו, "דבר שלא היה הגיוני

לי בעליל", כדבריו. "כשיצאתי מהארון, אבא שלי שאל אותי על טיפולי המרה, ואמרתי לו: כן, והם מאשימים אותך, אז הוא אמר: טוב, אז לא צריך ללכת. אבל זו הייתה באמת נקודת המוצא של הפסיכולוג: שאבא שלי הפך אותי להומו, והוא ניסה לחפור באותו הכיוון, דבר שערער את היחסים הטובים שלי עם אבא שלי".

 

"בצד הביהייביוריסטי, למזלי, לא התקדמתי מספיק בטיפול". וכאן הוא פורש שיטות שהוצאו בלא מעט מדינות בעולם אל מחוץ לחוק: "ביקשו ממני לרשום על דף מתי אני חושב על גברים, ולסמן מתי אני מצליח להתגבר על המשיכה הזאת. לחברים שלי אמרו ללכת לבית אבות ולעבוד עם זקנים, כדי שהם ילמדו להיגעל מהגוף הגברי. לאחרים לעקוב אחרי נשים, וגם לאונן על נשים שהם רואים. אלו דברים מזעזעים".

 

כמה זמן טיפול כזה נמשך בממוצע?

 

"אין ממוצע. אחת הבעיות הגדולות עם טיפולים שכאלה, זה שהם מאשימים את הקורבן. וכשאדם לא מצליח להשתנות, אז אומרים לו: תנסה עוד, לא ניסית מספיק. יש לי חברים שהם כבר עשרים-ומשהו שנה בטיפולים כאלה, ועדיין מחכים ליום שבו הם יצליחו להשתנות".

 

נערים דתיים במצוקה

עד מהרה הבין שוורץ כי הטיפול לא ממש מצליח, וכי המטפל שלו חסר הכשרה בסיסית. "לצערנו, בישראל ברגע שאתה מכריז על עצמך כרב או כמטפל, אז די מותר לך לעשות הכל", הוא קובע. "האנשים האלה עוברים השתלמויות בינם לבין עצמם. רוב המטפלים שלהם הם רבנים שעברו איזושהי הסמכה של מי יודע כמה זמן, או אנשים שבעצמם טוענים לשיפור, ואז אנחנו שומעים אחת לכמה זמן על כל מיני פרשיות של הטרדות מיניות".

 

  (מתוך
(מתוך "הפנים שלנו" של הקהילה הדתית הגאה, "חברותא" ו"בת קול")

 

שוורץ מוסיף כי "בארץ לצערנו יש שלושה ארגונים שעושים טיפולי המרה, כולל אחד שנסגר בארה"ב, ומרגע שזה הפך שם ללא-חוקי, אז המטפלים עברו לארץ, כי בארץ זה חוקי. יש גם ארגון אחד לנשים".

 

כשאתה שומע את ההתבטאויות השונות של הרבנים , איך זה גורם לך להרגיש?

 

"בעיקר עצוב. מצד אחד, אני עצוב על אותם חבר'ה צעירים שהתקשרו אליי בוכים: 'אנחנו לא יודעים מה לעשות, אנחנו לא יודעים איך להתקדם, איך אתה רוצה שנדבר עם ההורים שלנו עכשיו? איך אתה רוצה שנמשיך ללמוד בישיבה? איך נמשיך לחיות כדתיים, עם כאלה התבטאויות של רבנים?' מצד שני, אני גם עצוב על אותם רבנים שאומרים דברים כל כך חסרי טעם וחסרי היגיון. אני בטוח שאותם הרבנים אף פעם לא ישבו עם להט"בים דתיים, שיסבירו להם את המציאות כמו שהיא".

 

"הקהילות הדתיות דווקא מחבקות"

לתלמידים שנשלחים לטיפולי המרה, אומר שוורץ: "חכו, תיאזרו עוד טיפה בסבלנות,

והמצב יהיה יותר טוב. אתם תוכלו לבחור את הקהילה שמתאימה לכם, שמחבקת אתכם, וממש יהיה לכם יותר טוב. אני רואה את זה לגבי עצמי".

 

שוורץ אופטימי: "הרבנים שיושבים למעלה, הם בעייתיים", הוא קובע, "אבל דווקא הקהילות עצמן מאוד מקבלות ומחבקות, ולא דורשות טיפולי המרה. אני אומר את זה בגדול. כשאני הולך לבתי ספר שאני מרצה בהם, אני רואה שהבעיה היא לא התלמידים, הם מקבלים ומחבקים את החברים שלהם. הצוות הוא זה שצריך את העזרה. ואת זה אנחנו מנסים לתת להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נדב שוורץ
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים