שתף קטע נבחר

בגלל החום והזיעה: הטיפול הנכון באקנה בקיץ

החום, הלחות והשמש משפיעים על העור שלנו ודורשים טיפול מיוחד. האם גם האקנה מושפע מהעונה החמה ואיך לשמור על העור כדי שמצב הפצעים לא יחמיר?

בשיתוף סופר-פארם

 

האם יש קשר בין אקנה ומזג האוויר הקייצי? להנחה שאקנה משתפרת בקיץ אין יסוד מדעי, כך מסביר ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת עור. לדבריו, במחקרים שנערכו במספר מקומות בעולם התגלתה תמונה כמעט זהה: כשליש מהנחקרים ציינו הטבה בעונת הקיץ, אך שליש אחר טען שהאקנה דווקא החמירה.

 

"ההשפעה המטיבה יוחסה לקרינה אולטרה-סגולה (שמש), והמחמירה יוחסה לחום, לחות, זיעה מרובה. ניסיונות טיפול באקנה בקרינה אולטרה-סגולה במחקרים שונים נתנו תוצאות שונות, לעתים סותרות", מסביר ד"ר אלטס. 

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

מה זה אקנה?

ד"ר אלטס מפרט: אקנה - פצעי בגרות (חטטן נפוצה, Acne vulgaris) - היא מחלת עור השכיחה ביותר בגיל הנעורים. מקורה באזור החיבור של בלוטות החלב לתעלות השיער שבתוך העור. עקב השינויים ההורמונאליים האופייניים לגיל ההתבגרות חל ייצור מוגבר של חלב (השומן העורי) על ידי הבלוטות.

 

במקביל תעלות הבלוטות שאמורות לפנות את השומן, נחסמות על ידי חומר הקרן, שגם הוא נוצר בכמות מוגברת. הביטוי הנראה לעין בשלב זה של אקנה הנם הקומדונים - אותם "שחורים" שכולם מכירים וגם "הלבנים". השומן הלכוד בבלוטות ללא חמצן מהווה קרקע פורייה לחיידקים הנמצאים במקום ואלה מפעילים את הדלקת.

 

שלב זה מתאפיין בהופעת "חצ'קונים" אדומים, מוגלתיים, לעתים עמוקים. אזורי גוף, בהם מופיעה האקנה הנם פנים, אפרכסות אוזניים, כתפיים, גב ונדיר יותר בקרקפת, עכוזים, זרועות. אקנה אינה מסכנת חיים, אך ההשלכות האסתטיות שלה עלולות להיות די חמורות, לכן חשוב להתייחס למחלה ברצינות.

 

לא כדאי לפוצץ את החצ'קונים. טיפול באקנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא כדאי לפוצץ את החצ'קונים. טיפול באקנה(צילום: shutterstock)

 

מה הם הגורמים שמחמירים את האקנה?

ד"ר אלטס אומר כי חלק מהגורמים הידועים אינם בשליטתנו, כמו למשל המחזור החודשי בבנות. כאן יש מקום לשקול טיפול תרופתי. הטיפול התרופתי הן מקומי (מריחה) והן מערכתי (כדורים) הוא הכרחי גם במקרים של אקנה שנוטה להשאיר סימנים - כתמים וצלקות.

  

ובכל זאת, ישנם דברים לעשייה עצמית. כך, במחקרים שנערכו בשנים אחרונות, הודגם קשר מובהק בין צריכת מאכלים מתוקים, מוצרים עם אינדקס גליקמי גבוה. כדאי להגביל את הצריכה ללא כל חשש ועל ידי כך לשפר את מצב העור.

 

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מוסיף כי גם שתיית אלכוהול עלולה להחמיר את מצב האקנה. "חלק מהסובלים מאקנה מדווחים שמצב הפצעונים מחמיר לאחר שתייה מוגברת של משקאות אלכוהוליים, שצריכתו בדרך כלל בחודשי הקיץ", הוא אומר ומסביר כי מי שאכן מושפע ממנו בעניין זה – מומלץ לצמצם את צריכתו.

 

כך תטפלו באקנה במיוחד בקיץ?

רז מסביר כ בקיץ, ככלל, מומלץ להשתמש במוצרים במקרם קליל, כדי לא להכביד על העור, והדבר נכון במיוחד בקרב הסובלים מפצעונים, שתכשירים שמנוניים וכבדים מחמירים מלכתחילה את המצב.

 

"העדיפו תכשירי לחות או קרמי הגנה מהשמש במרקם ג'ל או תחליב על פני קרמים. מי שמתמשת במייקאפ, גם כאן, כדאי לבחור בתכשיר דל-שומן, המתאים ללחות הגבוהה, ושאינו סותם את הנקבוביות".

 

רז ממליץ על שגרת הטיפוח האידיאלית המומלצת מורכבת משלושה שלבים:

1. ניקוי סבון ייעודי

2. מי פנים/תמיסה ייעודית להשלמת הניקוי/חיטוי.

3. קרם טיפולי.

 

לדבריו, ישנם תכשירים רבים וטובים בשוק. הבחירה תלויה במצב הפצעונים, בגיל המטופל, ובהעדפה האישית לגבי חברה, מרקם התכשיר ונוחות השימוש בו.

 

בכל מקרה, חשוב מאוד להתמיד לפחות 3 שבועות ברצף, כדי להעריך את תועלת הטיפול.

 

את שיגרת הטיפול מומלץ להתחיל מפעם ביממה, ואם אין הטבה ניכרת לאחר 3-4 שבועות, ניתן לעלות לפעמיים ביממה. אם לאחר פרק זמן זה עדיין לא ניכר שיפור, מומלץ להחליף חלק מהתכשירים או את כולם. אם המצב עדיין לא משתפר, מומלץ לגשת לרופא עור, למתן טיפול תרופתי חיצוני או פנימי.

 

לגבי הסבון - חפשו סבון ייעודי לעור שומני ובעייתי, רצוי שיהיה אנטי-בקטריאלי. מבחינת מי הפנים – במצבים דלקתיים מומלץ להשתמש בספירט סליציל 3% (הנמכר בבתי המרקחת ללא מרשם רופא).

 

למקרים קלים יותר, ניתן להשתמש במי פנים ייעודיים לעניין, של חברות הקוסמטיקה/דרמו-קוסמטיקה השונים.

 

במקרים קלים מאוד – אפשר להסתפק במריחת ג'ל לחות דל-שומן, כדי לא להעמיס ולהכביד על העור. במקרים קשים יותר, יש למרוח ג'ל/משחה טיפולית שתפקידם לחטא, לייבש ולקלף את הפצעונים.

 

רצוי לא "להתעסק" עם הפצעונים או לנסות "לפוצץ" אותם. טיפול לא נכון בהם עלול להחמיר את הזיהום, להגביר את הדלקת במקום, ואף לגרום לצלקות.

 

 בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא עור.

 

באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?  





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אקנה. הגורמים המחמירים את המצב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים