שתף קטע נבחר

צפי לכאוס בל"ג בעומר: "ביום ראשון המדינה תהיה פקוקה"

מאכערים שמוכרים כרטיסי אוטובוס במאה שקלים, עשרות-אלפי איש ללא פתרונות תחבורה, וצפי לעומסים בשל ניסיונות הגעה ברכבים פרטיים: במרחק של ימים ספורים מההילולה השנתית במירון, חוששים גורמים מכאוס מתהווה: "איך ייתכן שלכל התקהלות של 200 איש צריך להוציא רישיון, ולמגה אירוע של 400 אלף איש לא צריך רישיון ואין אחראי?"

אין רישיון, אין אוטובוסים: ימים ספורים להילולה השנתית במירון, הצפויה להתקיים בשעות הלילה המאוחרות של מוצאי השבת – והכאוס כבר חוגג. במשרד התחבורה הודו היום (ג') כי הורו להפסיק מכירה סיטונאית של כרטיסי אוטובוס להילולה בקבר הרשב"י, בעקבות תלונות על "מאכערים" שמוכרים כרטיסים במחירים מופקעים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

בתוך כך נערך בוועדת הפנים של הכנסת דיון בנושא ההיערכות להילולה, שאליה זורמים מאות-אלפים מדי שנה, ובמהלכו התברר שלכ-70 אלף איש ואישה לא יהיו סידורי הסעה בשל מחסור באוטובוסים. הדיבור כעת, אמרו חברים בוועדה, הוא על "צמצום נזקים".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

ח"כ דודי אמסלם, יו"ר הוועדה, מתח ביקורת חריפה על המחסור הצפוי שיגרום, לדבריו, לדוחק וצפיפות, וגם לכך שרבים יאחרו לאירוע ההדלקה המרכזי, למרות שנדחה לשעה 01:30 במוצאי השבת – במטרה להימנע ככל האפשר מחילול שבת.

 

"זה המגה-אירוע הכי גדול במדינה, ואין אחראי", אמר אמסלם. "איך ייתכן שלכל התקהלות של 200 איש צריך להוציא רישיון, ולמגה אירוע של 400 אלף איש לא צריך רישיון ואין אחראי?"

 

סנ"צ משה ברקוביץ, היועץ המשפטי של מחוז צפון במשטרה, הסביר כי ההילולה מוגדרת כ"אירוע ספונטני שלא מצריך רישיון", כדבריו, מאחר ואיש לא מבקש לקיימו, אלא אנשים מגיעים ספונטנית. "יש הדלקות ויש טריבונות שלהן יש תהליך רישוי", הוסיף שבתי גרברצ'יק, דובר המגזר הדתי-חרדי במשטרה, "אבל לא להגעה, כי עמך ישראל עולה למירון".

 

"השנה אין אוטובוסים בבוקר, כי הם יסיעו תלמידים"

בדיון בוועדה הפנו במשרד התחבורה אצבע מאשימה כלפי החלטת משרד החינוך לדחות את חופשת ל"ג בעומר מיום ראשון הקרוב ליום שני, לבקשת הרבנים הראשיים, וכתוצאה מכך כ-600 אוטובוסים - שליש מכלי התחבורה הנצרכים לאירוע במירון - יידרשו להסיע תלמידים למוסדות החינוך.

 

 (צילום: תיעוד מבצעי מד"א) (צילום: תיעוד מבצעי מד
(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

 

"אנחנו נערכים להילולה מדצמבר, בשיתוף פעולה הדוק עם המשטרה", אמרו במשרד. "בנינו אירוע שייתן מענה לגידול של 20%-30% במספר החוגגים, לעומת אשתקד. המדינה משקיעה 12 מיליון שקלים בסבסוד האוטובוסים. יש קווים מ-30 נקודות הסעה ברחבי הארץ, בהזמנת מקומות מראש. אנו מגייסים אוטובוסים ממפעילי התחבורה הציבורית ומהשוק הפרטי. אבל החלטת משרד החינוך להזיז את החופשה יצרה מצוקה, כי כל קווי התלמידים חייבים לנסוע".

 

"נוצר חוסר של 600 אוטובוסים, יותר משליש מהתכנון. אנו חוששים שאנשים יגיעו בכלי רכב פרטיים וייווצר עומס בכבישים. המדינה תהיה פקוקה ביום ראשון".

 

"חלק גדול מהחוגגים הם משפחות שיוצאות לעשות 'חלקה' לילדים (מנהג לספר את הילדים משהגיעו לגיל שלוש)", אמר ח"כ מנחם אליעזר מוזס ("יהדות התורה"). "מתי יוצאים עם ילדים? ב-1 בלילה? חוגגי חלאקה רוצים לצאת בבוקר. אז השנה אין אוטובוס בבוקר, כי מסיעים ילדים לבתי הספר.

 

"אלפי אנשים מגיעים מחו"ל. איך הם ייצאו למירון? הודיעו שבשתיים בלילה יוצא האוטובוס האחרון למירון, ואין אוטובוסים ביום ראשון. אין היום להשיג כרטיס לאוטובוס".

 

100 שקלים לכרטיס אוטובוס למירון

במשרד התחבורה הודו היום כי אם לא די במחסור באוטובוסים, הרי ש"מאכערים" החלו לקנות כרטיסים למירון בסיטונות, והם מוכרים אותם במחירים מופקעים. כך למשל, פרסמה חברת "אגד" כי השבוע ניתן יהיה לקנות כרטיסים במחיר מסובסד, בסניף "אגד" שברחוב חזון אי"ש בבני ברק. אלא שכבר ביום ראשון בצהרים אזלו הכרטיסים, ותושבי האזור נדהמו לגלות כי מחוץ למבנה מציעים אותם במחירים של עד 100 שקלים לכרטיס.

 

 (צילום: אברמי צמח - דוברות אור הרשב"י) (צילום: אברמי צמח - דוברות אור הרשב
(צילום: אברמי צמח - דוברות אור הרשב"י)

 

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "בעקבות מידע שהגיע לרשותנו על מכירת כמויות גדולות של כרטיסים באופן מרוכז לגורמים שאינם פרטיים, באופן שמנע מהנוסע הפרטי לרכוש כרטיס בתחבורה הציבורית במחיר עלות הכרטיס - אסר משרד התחבורה על מפעילי התחבורה הציבורית למכור כרטיסים לנסיעות לל"ג בעומר באופן מרוכז, או לגורמים שאינם פרטיים".

 

"השקה שקטה" לרכבת כרמיאל - כדי למנוע התנפלות

הפתרון צפוי להגיע אולי מצד רכבת ישראל. שם מתכוונים לבצע "השקה שקטה" של קו הרכבת לכרמיאל, במטרה לסייע לנוסעים למירון. הרכבת תצא מתחנת בית שמש, תעצור בתחנת סבידור מרכז (ארלוזורוב) - ומשם תמשיך ישירות עד לתחנת אחיהוד. מתחנת אחיהוד ימשיכו הנוסעים ישירות לקבר הרשב"י באמצעות הסעות מיוחדות (שאטלים) שיועמדו לרשותם.

 

ראוי לציין, כי על פי התוכנית המקורית, הרכבת הייתה אמורה להגיע לכרמיאל, אולם מאחר והקמתה של תחנת הרכבת בעיר טרם הושלמה, הרכבת תגיע רק עד לתחנת אחיהוד. בנוסף, ברכבת ובמשרד התחבורה נמנעו מלתת פומבי לאירוע, כדי למנוע מצב שבו ינסו אלפי אנשים לעלות לרכבת, אך יידחו מחוסר מקום.

 

אבנר עובדיה, דובר משרד התחבורה, אמר כי "כפי שהבטיח שר התחבורה והמודיעין, ישראל כץ, במוצאי שבת, ל"ג בעומר, תצא לראשונה רכבת מיוחדת לכיוון מירון להילולת הרשב"י. לנסיעת הבכורה של הרכבת יצטרפו השר כץ ומאות נוסעים נוספים. בין נוסעי הרכבת עשרות עיתונאים, רבנים ונכבדים נוספים".

 

"ההחלטה לדחות את חופשת התלמידים ביום ראשון על ידי משרד החינוך, התקבלה בהפתעה במשרד התחבורה, ויש לה משמעויות דרמטיות על היקף השירות שתוכנן להינתן ביום זה לטובת העולים למירון", נמסר מהמשרד ל-ynet. "הרשות הארצית לתחבורה ציבורית שיגרה מכתב למנכ"ל משרד החינוך ולמנכ"ל המשרד לשירותי דת, ומכתב נוסף למפקדי מחוז הצפון ואגף התנועה במשטרה, על ההשלכות הצפויות להחלטה.

 

"יצוין כי היקף השירות הניתן השנה יהיה זהה לשירות שניתן בשנה שעברה, אולם בעקבות התחזית לגידול במספר המשתתפים באירועי ל"ג בעומר במירון, תוגברה באופן משמעותי התחבורה הציבורית, כאשר חלק ניכר מהתגבור כולל אוטובוסים של הסעות תלמידים. מכל מקום, משרד התחבורה ייערך ככל האפשר למתן מענה לביקוש להסעות למירון".

 

הרבנות דרשה לדחות - החרדים נשארו בשלהם

כאשר י"ח באייר חל ביום ראשון, נוהגת הרבנות הראשית לישראל בשנים האחרונות להכריז על דחיית מדורות ל"ג בעומר ביממה (כפי הנהוג בחגים ובמועדים הלאומיים), וזאת על מנת למנוע חילול שבת אפשרי במסגרת ההכנות להדלקתן במוצאי שבת. בהתאם לכך, דחה גם משרד החינוך את חופשת התלמידים מיום ראשון לשני (השנה, כאמור, בהחלטה שנויה במחלוקת).

 

 (צילום: אלי אביב) (צילום: אלי אביב)
(צילום: אלי אביב)

 

רק ההילולה המרכזית במירון, שאותה מארגנים חרדים, לא נדחתה, אף שחילול השבת הנגרם בגללה הוא בהיקף הנרחב ביותר, וזאת בשל התעקשותם לקיימה במועד המקורי: היא תיפתח במוצאי שבת, ותימשך עד יום ראשון בלילה. בשנים עברו נמתחה ביקורת מינורית-יחסית כלפי חצרות הרבנים האחראיות על הדלקת המדורות במירון, אך הן דבקו בהחלטתן שלא להזיזה.

 

מכיוון שסדר הדלקת המדורות על ידי הרבנים השונים בל"ג בעומר זהה בכל שנה, וקבוע מראש על פי "חזקה" - ספגה חסידות בויאן הירושלמית את עיקר הביקורת, שכן האדמו"ר שלה הוא המדליק הראשון. אלא שאנשיה הבהירו כי דחייה ביממה אינה באה בחשבון. לטענתם, קיום החגיגות בי"ט אינו אפשרי, שכן יום זה כבר איננו ל"ג בעומר, וממילא חלים בו דיני האבילות הנהוגים בתקופה זו של השנה, ואסור לערוך אירועי שמחה. ברקע עומד גם החשש כי אם ההדלקה תידחה ביממה, תתפוס חצר אחרת את הזמן השמור לחסידות בויאן למדורה משלה, וממילא תישבר ה"חזקה" ההיסטורית של האדמו"ר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים