שתף קטע נבחר

התקלות המביכות מול הייעוד המכריע - עוצבת הקומנדו, פרופיל

שורת תקלות מסוכנות ועדויות על חוסר דבק בין היחידות מעיבות על חטיבת עוז, 3 שנים מאז שאוגדו דובדבן, מגלן ואגוז תחת כומתה אדומה. מאז הספיקו בחטיבה שהיא ה"בייבי" של איזנקוט לגרוף צל"שים, לחסל יותר מ-15 מחבלים בגבול עזה ולהתאמן בחו"ל, אך המבחן שיצדיק את קיומה עוד לפניהם – המלחמה הבאה

חטיבת מגלן צה
יש המכנים אותה עדיין "חטיבה בהרצה". לוחמי מגלן(צילום: דובר צה"ל)

חטיבה בהרצה: בבוקר חורף שמשי בסוף דצמבר 2015 הצטופפו מאות לוחמי חי"ר במדשאת הגן הלאומי עין חרוד בעמק בית שאן. מגוון של כומתות בצבעים שונים נצפו באירוע: היו שם הסגול של גבעתי, האדום של הצנחנים והחוּם של גולני, שאוחדו יחד לראשונה תחת קורת גג אחת - חטיבת הקומנדו הוקמה באותו היום באופן רשמי.

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, נכח אז באירוע של החטיבה שנחשבת כ"בייבי" שלו. הוא דחף להקמתה כבר בתקופה הראשונה של כהונתו. בתום הטקס, שלחלק מקרב לובשי המדים נראה מוזר, עשו דרכם כמה מלוחמי יחידת אגוז לאוטובוסי ההסעה בחניון באופן מהורהר. הם תהו בחשש אם ייאלצו להחליף את נעליהם השחורות באדומות, ואת הכומתה החומה והמיתולוגית בזו האדומה, הכה "שנואה".

 

 

גדי איזנקוט סיום תרגיל צה
החטיבה היא ה"בייבי" שלו. איזנקוט(צילום: דובר צה"ל)

טקס הקמת חטיבת הקומנדו במעיין חרוד (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
טקס הקמת חטיבת הקומנדו במעיין חרוד(צילום: דובר צה''ל)

ראשון להזדכות על הסמל החוּם היה מפקד החטיבה הראשון של הקומנדו, תת-אלוף דוד זיני, שאת רוב שנותיו כמפקד העביר בגולני. שלוש שנים וחצי חלפו מאז, ולוחמי אגוז הטריים החליפו רק בשבועות האחרונים את פרטי הלבוש המסורתיים שלהם לנעליים ולכומתה אדומות, רק אחרי שאחרוני לוחמי יחידת אגוז "המקורית", שהתגייסו טרם הקמת חטיבת הקומנדו, השתחררו מהשירות הצבאי.

 

תת-אלוף דוד זיני, בצילום מ-2014 (צילום: תם ביקלס, עיתון במחנה) (צילום: תם ביקלס, עיתון במחנה)
תת-אלוף דוד זיני, בצילום מ-2014(צילום: תם ביקלס, עיתון במחנה)

 

ואולם, נראה כי חטיבת "עוז" עדיין לא השלימה את הקמתה. יחידה אחת (רימון) מתוך ארבע היחידות בחטיבה פורקה השנה – ונבלעה בפלגה ביחידת מגלן.

 

ביחידות החטיבה נרשמו שורת תקלות ערכיות ובטיחותיות חמורות, שאמורות להיות זרות למי שנושא את התואר "קומנדו". אך מעל לכול, היחידות מתמודדות עם טענות ועדויות בתוך הצבא ומחוצה לו, שלפיהן עדיין קיימת התרופפות בחטיבה המובחרת וטרם הושלמו כל האלמנטים שיגבשו את הקונספט החדש לחטיבה אורגנית ואחידה.

 

בצה"ל יש מי שמכנה אותה כבר יותר משלוש שנים "חטיבה בהרצה". תת-אלוף במיל' אורן אבמן, שהיה מפקד בכיר ביחידת אגוז ולקח חלק בתכנון חטיבת הקומנדו כקצין בכיר בזרוע היבשה, הסביר ל-ynet כי "אין דבק בין היחידות בקומנדו, כמו שאין באמת דבק בין גדוד 12 ל-13 בגולני, מלבד רוח החטיבה וסמליה".

 

תת אלוף אורן אבמן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
תת אלוף אורן אבמן(צילום: דובר צה"ל)

 

תא"ל אבמן הוסיף כי "כשלוחם בדובדבן יוצא הביתה בשישי ושואלים אותו היכן הוא משרת, אני מהמר שהוא יגיד שהוא מיחידת דובדבן ולא מחטיבת הקומנדו. אני לא נבהל מזה. יש ישות מאוד צעירה וטרייה ללא מורשת, עם שלוש ישויות משנה חזקות ושורשיות, ולכן אתה כבר מבין את המתח שנוצר".

 

חטיבת הקומנדו עדיין לא עמדה במבחן שלה - מלחמה

לצד התקלות שעולות בכתבה, חשוב להדגיש כי כיחידות אורגניות - מגלן, דובדבן ואגוז, שמרכיבות את החטיבה, עדיין נחשבות לחוד החנית של זרוע היבשה. יחד עם זאת, הן עדיין שונות בייעודן ובתפישת ההפעלה שלהן מיחידות הקומנדו הקלאסיות והוותיקות יותר, כמו סיירת מטכ"ל, שייטת 13 ושלדג.

 

בעוד לוחמי השייטת פועלים במשימות חשאיות אלפי קילומטרים מישראל, לוחמי הקומנדו מדובדבן מסכנים את חייהם לא פחות, אך במשימות מוכרות יותר כמו פשיטות על מעוזי מחבלים ביהודה ושומרון והסתערות מסוערבת אל מול מיידי אבנים בהפרות סדר בגדה.

תרגיל חטיבתי של חטיבת הקומנדו (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
תרגיל חטיבתי של חטיבת הקומנדו(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

לא מעט דימוי עצמי מנופח מתערבב ליחידות האלה, והמונח "קומנדו" שהולבש על חטיבת עוז עם הקמתה לא התקבל בעין יפה בקרב חלק מהמשרתים ביחידות העילית של צה"ל. עם זאת יש לזכור: חטיבת הקומנדו עדיין לא עמדה במבחן שלה – מלחמה שתכלול תמרון משמעותי בשטח האויב, בעיקר בזירה הצפונית.

 

הייעוד גם שונה בין יחידות כמו שלדג וסיירת מטכ"ל למגלן ואגוז: בעוד אלה שמשתייכות לחטיבת הקומנדו אמורות לפשוט בחשאיות ואז להתפוצץ בעוצמה על היעד שלהם - בשייטת או בסיירת מטכ"ל יגיעו בשקט, "ידקרו" את נקודת היעד בהס וייסוגו בעוד יותר דממה.

 

מאז הקמתה של חטיבת הקומנדו נשמר השקט הביטחוני היחסי בגזרות השונות. בנוסף, יש לזכור, כי אין כמעט יחידה בצה"ל שלא סבלה מחבלי לידה: כך היה בשנים הראשונות של חטיבת כפיר בעשור הקודם, כך היה בתחילת העשור הנוכחי עם גדודי המעברים של המשטרה הצבאית בקו התפר בגדה, וכך גם אירע בשנים האחרונות עם גדודי החי"ר-קל המעורבים ללוחמים ולוחמות. מהמורות של שנים ראשונות נרשמו מעט קודם לכן גם בגדוד כיפת ברזל של חיל האוויר.

 

בכולן נרשמו בעיות ערכיות, תקלות מביכות, שינויים תוך כדי תנועה, קבילות לא מעטות והפקת לקחים שלעיתים נמשכה ממפקד יחידה אחד למחליפו. לפעמים לקח שנים ליחידות חדשות להתייצב. בצה"ל יש מי שמסביר כי אין לקשור בין בניית חטיבת הקומנדו לשורת התקלות המביכות והמסוכנות, שהתגלו ביחידות מגלן ודובדבן בשנים האחרונות, מירי בחופשה של לוחמים על גמלים, דרך מותו של סמל-ראשון שחר סטרוג ז"ל מפליגת כדור של חברו, ועד אשפוזם של שני לוחמים במצב בינוני וקשה בשל תקריות מיותרות באימונים, שהובילו השבוע להדחת מפקדי צוות.

 

"קשה ליצור חיבור בין לוחם אגוז ללוחם מגלן"

ביחידות אלה נתנו לאורך השנים דרור ללוחמים ועודדו אותם ליצירתיות ויוזמה, שלרוב התבטאו באופן חיובי באלתורי פתרונות בשטח וברעיונות מלמטה, שהכריעו לטובה מבצעים שהסתבכו. ואולם נראה כי בשל גישה זו, שזוכה לעידוד המפקדים, כמה לוחמים הלכו צעד אחד יותר מדי.

 

"הבעיה בחטיבת הקומנדו היא שזו לא באמת יחידה חדשה, לא היה צריך להקים מסגרות יש מאין, לשכנע מלשב"ים להצטרף לאיזה גדוד בהקמה שאין לו שם עדיין או אפילו לבנות מורשת קרב מחדש", הסביר ל-ynet קצין שהיה מעורב בהליכים להקמת חטיבת עוז. "מגלן, דובדבן ואגוז הן יחידות שבצדק נושאות מוניטין עצמאי וכבוד עצמי משל עצמן, בנפרד, מעשורים של פעילות מבצעית הכי איכותית שיש, צל"שים, עיטורים, קרבות הרואיים והישגים בכל הזירות.

 

"קשה ליצור חיבור כיום בין לוחם באגוז ללוחם במגלן, למרות שעדיין עובדים על זה. אבל העניין הזה הוא פעוט. משמעותי יותר מה הערך המוסף בשורה התחתונה שיקבלו שלוש היחידות האלה בזמן אמת, מעצם היותן מאוגדות תחת מח"ט אורגני".

 

ואכן, ההסתכלות של זרוע היבשה על חטיבת הקומנדו, לפחות בשנה וחצי האחרונות, סוף סוף עולה מדרגה: זה החל בתרגיל ראשון שבוצע כולו בחו"ל (בקפריסין) בקיץ שעבר, המשיך בסדרה ארוכה של תרגילי יחידה מורכבים - השתתפות בתרגילי אוגדה ותרגיל הגיס הצפוני - והשיא, שכנראה יהפוך בעתיד לפתרון המשלים, התרחש באחרונה: האישור הסופי להקמת בית הספר לקומנדו במתקן אדם.

 

 

תרגיל ראשון שבוצע כולו בחו"ל. לוחמי הקומנדו בקפריסין ( צילום: דובר צה"ל) ( צילום: דובר צה
תרגיל ראשון שבוצע כולו בחו"ל. לוחמי הקומנדו בקפריסין( צילום: דובר צה"ל)

 ( צילום: דובר צה"ל) ( צילום: דובר צה
( צילום: דובר צה"ל)

 ( צילום: דובר צה"ל) ( צילום: דובר צה
( צילום: דובר צה"ל)

 ( צילום: דובר צה"ל) ( צילום: דובר צה
( צילום: דובר צה"ל)

 ( צילום: דובר צה"ל) ( צילום: דובר צה
( צילום: דובר צה"ל)

אל בית הספר המיועד "יותכו" לאחר הכשרת הרובאי הבסיסי כל לוחמי חטיבת הקומנדו, בשיאו של מסלול ההכשרה הארוך שלהם. בבית הספר לקומנדו, שייפתח ברבעון הראשון של 2019, הם יתאמנו כחצי שנה, יקבלו את כל יסודות מקצוע הפשיטה, ולאחר מכן ישובו אל יחידתם לצורך אימון נוסף של ארבעה חודשים. באימון זה יוכשרו הלוחמים לייעוד הספציפי של יחידתם.

 

הקמת בית הספר לקומנדו תפתור בעיה שצפה לא מעט בשיחות שנערכו עם קצינים ולוחמים המעורבים בחטיבה: לוחמי הקומנדו מהיחידות השונות לא נפגשים כמעט זה עם זה במהלך שירותם, זולת תרגילי מסגרת גדולים ובודדים או עצרות חטיבה. כל יחידה עדיין מכשירה את לוחמיה בבסיסי הכשרה נפרדים, והתחושה משיחות עם קצינים בחטיבה היא שרוח הבית ביחידת האם המקורית עדיין שורה על המפקדים.

 

"זה לא בהכרח דבר רע, כי כל יחידה הביאה עמה את הייחודיות והיתרונות שלה", הסביר אחד הקצינים שעמם שוחחנו. גם הגיבושים מתבצעים בנפרד. ביקור שערכנו בשנה האחרונה בגיבוש לדובדבן ולמגלן בבסיס האימונים החטיבתי של הצנחנים שפיפון בחבל לכיש העלה תמונה מעניינת: דפוסי המיון והדרישות מהחיילים שרק התגייסו, נשענו יותר על מה שמוכר לקציני המיון במילואים מהשנים שבהן שתי היחידות היו תחת אוגדה 98 ופיקוד מרכז, ופחות מממרכיבי מיון חדשים שהוטמעו על ידי חטיבת הקומנדו.

 

"יש ליחידות האלה כיום 'אבא' מבצעי שמשפר את הליך בניין הכוח שלהם. הצבא נותן להן יותר הקצאות של אימונים מיוחדים, כמו האימון בקפריסין לפני כשנה, ועזר לממש את הייעוד העיקרי של יחידות אלה - לחימה בעומק שטח האויב במלחמה", הסביר קצין מזרוע היבשה.

 

במקביל, לוחם במגלן שהשתחרר לפני כשנה סיפר כי "לא הרגשנו שום קשר עם יחידות אחרות. כל יחידה פועלת עם עצמה, וזה לא משהו שתג יחידה משותף יכול לחבר. את השינויים וההבדלים בין היחידות ראיתי הכי טוב בקורס החובשים, שם פגשתי חבר'ה מיחידות אחרות. כל יחידה מאומנת אחרת. הדרך לחטיבה מאוחדת בין יחידותיה היא עוד ארוכה, אבל כתפישה זה בהחלט דבר נכון".

 

הקמת החטיבה - לקח שהופק כמעט בכל מלחמה

קצת היסטוריה. מאחורי תפישת הקמת חטיבת הקומנדו עמד לקח שהופק כמעט בכל מלחמה - ממלחמת יום הכיפורים ועד למלחמת לבנון השנייה: מיצוי נכון יותר של היחידות המובחרות והכוחות המיוחדים של צה"ל בימי מלחמה. בזמני שגרה, יחידות אלה מממשות את ייעודן דווקא בצורה ברורה יותר: פשיטות נועזות וחשאיות, בצוותים קטנים ובמבצעים ממוקדים שאליהם ניתן להתכונן ימים או שבועות ארוכים.

 

לפני מלחמת לבנון השנייה הוחלט בצה"ל להקים אגד כוחות מיוחדים בפיקודו של מפקד מפקדת העומק אלוף מוני כץ, אך מהלך זה פוצץ בגלל פרוץ המלחמה, ונשאר על "אש קטנה" במטכ"ל עד שמומש בשנה שאחרי מבצע צוק איתן.

 

הרעיון היה להרחיב ולייעל את לחימת הקומנדו של זרוע היבשה, אל מול אויב שהשתנה והפך למוסתר יותר, לצד ריבוי יכולות. בתחילת כהונתו קיבל אפוא הרמטכ"ל איזנקוט החלטה יוצאת דופן, לאחר לא מעט ויכוחים בצבא: להקים קודם את חטיבת הקומנדו כעוצבת יסוד (בדומה לאוגדה, ופחות לחטיבה) ותוך כדי תנועה לעצב את זהותה. בצה"ל מעריכים כי עוצבה זו תהיה כלי מבצעי חדש בארגז הכלים של הצבא.

 

מרכיב אחד בחטיבת הקומנדו היה ידוע לכלל המעורבים כבר מהיום הראשון: הוורסטיליות והגמישות של היחידות יהוו את סימן הדרך המרכזי שלה. האפשרות, למשל, להפעיל בשילוביות שני צוותים ממגלן עם אמצעי הלחימה המיוחדים שלהם ויכולות סימון המטרות שלהם, לצד הפשיטה חשאית ובלתי נראית של כוח גדול מאגוז, בעיקר בזירה הלבנונית, יכולה להיות קלף מנצח לכל מפעיל כוח, שרק יכול היה לפנטז עליו עד היום.

 

יתרון נוסף שמביאה חטיבת הקומנדו כ"עוצבת הפושטים": הפעלה חשאית וקטלנית בעומק שטח האויב בלחימת קומנדו, אבל במסות גדולות של לוחמים ואמצעים, בהיקפים שלא היו מוכרים במבצעי בוטיק זעירים. גישה זו עשויה להביא ליותר יכולות תקשוב חיוניות בעומק שטח האויב ובהתאם גם ליותר מודיעין קריטי להישגים שיבססו את ההכרעה במלחמה.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

"חטיבת הקומנדו יכולה להיות המפלצת שתיקח לאויב נכסים משמעותיים, בהיקפי כוחות שהם פי עשרה ממה שמביאה השייטת או שלדג", הסביר ל-ynet קצין בצבא שמעורה בהקמת החטיבה. בשגרה, מלבד האימונים, יחידות חטיבת הקומנדו תופסות כוננות מבצעית בגזרות הביטחון השוטף כצוותי התערבות לאירועים חמורים, כמו חדירת פתע בגבול לבנון או נטילת בני ערובה באיו"ש, לצד ההיערכות הגדולה של צה"ל בגבול רצועת עזה בחודשים האחרונים.

 

במסגרת זו חיסלו לוחמי אגוז ומגלן יותר מ-15 מחבלים חמושים בקרבות של ממש בגבול עזה, לאחר שאלה ניסו להסתנן לישראל בשיאן של הפגנות הטרור ההמוניות לפני כחודשיים. עוד קודם לכן, בעיקר על חלקן המשמעותי בסיכול גל הטרור בגדה, זכו דובדבן ומגלן לשורת צל"שים והערכות מיוחדות.

 

אחד הניסיונות הראשונים בחטיבת הקומנדו מאז הקמתה, וכדי לחבר בין היחידות השונות, נגע לשפה המשותפת, הפריה הדדית ולקחים שמועברים מיחידה ליחידה ונוגעים לפעילות מבצעית ואימונים. כך למשל, בניסיון לממש את היתרון של כל יחידה - העביר מפקד יחידת דובדבן אימוני לחימה בשטח בנוי לעמיתיו בשתי היחידות המקבילות, מאחר שדובדבן נחשבת למומחית בתחום על סמך ניסיונה הרב באיו"ש.

 

ואולם, בשבוע שעבר נראה מחזה חריג בשטחי האימונים הירוקים והסבוכים של מחנה אליקים בצפון: יחידת דובדבן ביצעה תרגיל יחידתי (מקביל לתרג"ד) מלא, בשיתוף פעולה עם חיל הים. התרגיל התבצע באש חיה ובאישור חריג של אלוף פיקוד המרכז דימה לחימה במתאר לבנוני, חרף ה-DNA האיו"שי המובהק של יחידת המסתערבים הצה"לית.

 

התמרון עם חיל הים היווה חלק קטן משיא של שיתופי פעולה בין זרועיים שרשמה חטיבת הקומנדו בשנים האחרונות. יחידות בחטיבה זכו לכלי ניוד מיוחדים ויכולות הרפואה בהן שודרגו בשנתיים האחרונות ב"לוחמי רפואה" (לור"ם) – פונקציה חדשה יחסית בין חובש לפרמדיק, שתדע לתת מענה רפואי מציל חיים ומיטבי יותר ללוחמים פצועים בעומק שטח האויב, בשעות ההמתנה הארוכות לחילוץ.

 

שני לוחמי קומנדו יקבלו גזרה שאותה תקבל כיתת חי"ר שלמה

הגמישות של חטיבת הקומנדו, כך מקווים בצה"ל, תתבטא במלחמה גם בדרך הפעלת הכוחות: מפקדת החטיבה, כעת בפיקודם של המח"ט היוצא אלוף-משנה אבי בלוט (שיעבור באמצע כהונתו לתפקיד המזכיר הצבאי לראש הממשלה) ומחליפו החל מהשבוע הבא, אלוף משנה קובי הלר, תוכל להוביל את הכוחות ולתפעלם כמסגרת עצמאית בצוות קרב חטיבתי מיוחד, או לפצל צוותים קטנים למשימות ייעודיות כחלק מכוחות של אוגדות מתמרנות.

 

אבי בלוט (צילום: דובר צה
אלוף-משנה אבי בלוט(צילום: דובר צה"ל)

 

למעשה, השינוי בתפישה החטיבתית ימנע מחזה כמו שמגלן נתקלה בו ב"צוק איתן": בימי המלחמה הראשונים "נתקעו" לוחמי היחידה בשומרון ושוועו להצטרף למלחמה. רק לאחר פרק זמן, כמעט מאילוץ, נזכרו בצבא לשלבם, ועוד כגדוד לכל דבר בדרום הרצועה. שימוש של יחידה כמו מגלן, דובדבן ואגוז כגדוד רגיל או גדס"ר, לא תחזור יותר במלחמות עתידיות, מבהירים בצה"ל, .

 

מאמץ נוסף לחבר בין היחידות השונות נוגע לדגשים המיקרו-טקטיים, שבראייה החטיבתית חיוניים לשיפור היכולות בקרב שלוש היחידות: בכל בוחן פלוגה באה לידי ביטוי הלחימה בשעת לילה, בדגש על הפעלה מדויקת וקטלנית של אש במינימום תחמושת ובפגיעה מקסימלית באויב, באנשיו ובמתקניו, לצד "מבחן הכדור הראשון" - צליפה ברמה גבוהה יותר, עם דיוק מרבי כבר בנקירה הראשונה.

 

אלוף משנה קובי הלר (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אלוף משנה קובי הלר(צילום: דובר צה"ל)

 

בראייה החטיבתית, מכפלות הכוח יביאו את צה"ל להשתמש במגלן, דובדבן ואגוז בסדרי גודל אחרים: לצורך ההשוואה, שני לוחמים בחטיבת הקומנדו יקבלו גזרת פעילות שאותה תקבל כיתה שלמה בגדוד חי"ר. הסיבה: כל לוחם בחטיבת הקומנדו עובר קורס מ"כים. יכולת הלחימה הסלקטיבית שמנסים להדביק לכל יחידות החטיבה, תאפשר בתמרון צפוף כמו בעזה, להביא להשמדת אויב בתא שטח מאוכלס במינימום נפגעים בלתי מעורבים, ללא טנקים וללא אש מסיבית מהאוויר. בנוסף, לכל צוות בחטיבת הקומנדו כולה הוכשרו שני חבלנים לטיפול במטענים.

 

תא"ל במיל' אבמן מכיר את חטיבת הקומנדו עוד משולחנות השרטוט בקריה בשנים שקדמו להקמה הרשמית של החטיבה, בהן הוא כיהן כראש חטיבת יבשה: "הרעיון היה לעשות סינרגטיות: לקחת את אגוז שעומדת בפני עצמה בחטיבה מפוארת כמו גולני, את מגלן שעומדת בפני עצמה באוגדה 98 ואת דובדבן שפועלת עצמאית באיו"ש, עם יתרון יחסי מכל יחידה, לשים עליהן מפקד מיומן ומפקדת חטיבה שיש לה יכולות אש ואיסוף, ולהוסיף לזה התפתחות מקצועית ותוכנית אימונים. זה היה החזון".

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

חטיבת מגלן צה
(צילום: דובר צה"ל)

בצה"ל כמו בצה"ל, לא מעט מאבקי אגו מלווים הליכי בניין כוח, ודרישות מנומקות לפרק את גדודי הסיור למשל, שנחיצותם במבנה הנוכחי שלהם הוטלה בספק בשנים האחרונות, נדחו בסופו של דבר בתוך הצבא. "הגדס"רים הוקמו בתחילת שנות ה-2000 על בסיס היחידות החטיבתיות (יח"טיות) שהיו פעם", השווה אבמן. "זה היה נכון אז שהיו צריכים מסגרות גדודיות חזקות להילחם בסימטאות באיו"ש. כמח"ט ג'נין באינתיפאדה השנייה, מפקד יחידה חטיבתית (יח"טית) שפעל אצלי היה חלש. חיפשתי לו מג"ד עם חפ"ק, תאג"ד וחילוץ, ולכן הגדס"רים היו נכונים לתקופה ההיא בהיבט של איגום יכולות. כל לוחם וחי"רניק ותיק שתדבר איתו, יקביל לך מיד את הגד"סרים לקומנדו. אבל אין עדיין פרספקטיבה. אתה לא בוחן תינוק שנולד רק אחרי שהחל ללכת. זו חטיבה צעירה, שרק לפני כמה שבועות סממניה החיצוניים התיישרו בהיבט של הכומתה והנעליים האדומות".

 

השוואה נוספת שתא"ל אבמן מכיר אולי טוב מכל קצין אחר, נוגעת להקמת חטיבת כפיר באמצע העשור הקודם. כמי שפיקד עליה אמר אבמן: "עשיתי את התרח"ט הראשון וראיתי גם שם את הדברים האלה. כפיר נוסדה תוך כדי תנועה. בכלל, בהתחלה הוגדרתי כמפקד אגד ולא כמח"ט. ייקח עוד כמה שנים לייצר קוד גנטי לישות הזו שנקראת חטיבת קומנדו. על הגדס"רים הרי הפסיקו להתווכח אחרי מבצע חומת מגן כי כשעוברים למלחמה יש משמעות לחטיבה. כמג"ד 12 קיבלתי יח"טיות כמו פלנ"ט ופלס"ר, אבל בתמרון, ולא בלוחמה זעירה ופשיטות, יש משמעות למפקדת החטיבה שמביאה שלושה אלמנטים מרכזיים: מודיעין, אש ולוגיסטיקה".

 

אבמן גדל בחטיבת גולני, ולא מתרגש מחוסר החיבור שיש כיום בחטיבת הקומנדו: "גם בגולני החיילים מהגדודים השונים לא נפגשים ולא מכירים אחד את השני, ובקושי רואים זה את זה בחדר האוכל בטירונות ואולי בקורסים. אין קשר פיזי או מנטלי ביניהם, מלבד המורשת החטיבתית. אני מעריך שמפקדים כמו דוד זיני ואבי בלוט, עם הניסיון שהם מביאים והקשב, מעניקים משמעות גדולה ליחידות מגלן ודובדבן שהיו יחסית עצמאיות. זאת שרלטנות לטעון שזה ניסוי שנכשל. אנחנו עדיין לא יכולים לקבוע. בנקודה הזאת, הרעיון הוא מצוין ומימושו לוקח זמן. החטיבה עדיין לא עברה את מבחן האש והקרב וייקח לה זמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
חטיבת הקומנדו
צילום: דובר צה"ל
מומלצים