שתף קטע נבחר

טראמפ פועל נגד הפלסטינים - וישראל עלולה לשלם מחיר

הנשיא האמריקני מנסה לכפות על אבו מאזן לחזור למו"מ, והוא עושה זאת באמצעות שורת איומים, גזירות וקיצוץ בסיוע. אבל עד כה לא צלחה המדיניות הזאת, והיא עלולה להסתיים בפיצוץ שיעלה לישראל ביוקר

 

אבו מאזן ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס, AP) (צילום: רויטרס, AP)
אבו מאזן ודונלד טראמפ(צילום: רויטרס, AP)

הצעדים האחרונים שנקט נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נגד הפלסטינים הם לכאורה חלומו הרטוב של הימין האידיאולוגי בישראל, ובכל זאת נדמה שהאמריקנים נשארים אובדי עצות: אין להם מושג איך מורידים את הפלסטינים מהעץ, וככל שהם מקשים עליהם, כך מתבצר אבו מאזן בעמדתו ומטפס לענף גבוה עוד יותר.

 

מאז ההכרזה של טראמפ על ההכרה בירושלים כבירת ישראל בדצמבר האחרון, עלו האמריקנים על מסלול התנגשות עם הפלסטינים. הם העבירו את השגרירות מתל אביב לירושלים ודגלו בגישה שלפיה אבו מאזן מבין רק כוח ורק זה מה שיחזיר אותו לשולחן המשא ומתן. עד כה המדיניות הזאת התגלתה ככישלון והפלסטינים לא מביישים את המוניטין שלהם כקשי עורף.

 

בשבועות האחרונים החליט טראמפ לעלות מדרגה, ובניסיון כמעט נואש להחזיר אותם למו"מ החליט על עוד הקשחה: הפסקת סיוע בילטרלי על סך 200 מיליון דולר; הפסקת הסיוע השנתי על סך 300 מיליון דולר לאונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם); החלטה להפסיק סיוע שנתי על סך 25 מיליון דולר לרשת של שישה בתי חולים במזרח ירושלים שנתנו שירותים רפואיים קריטיים למאות אלפי פלסטינים ממזרח העיר, והצעד האחרון הוא ההודעה על סגירת משרדי אש"ף בוושינגטון, שמשמשים דה פקטו כשגרירות פלסטינית.

 

 

הנימוק האמריקני למהלך הוא גינוי עסקת המאה שמגבש טראמפ עוד לפני שהונחה על השולחן, ופנייה לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג בבקשה שיחקור את ישראל על פשעי מלחמה.

 

המסר האמריקני חד וברור: בבית הלבן יושב איש עסקים ממולח שמתייחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני כאל עסקת נדל"ן. אם אחד הצדדים הוא סרבן – ננחית עליו מכה אחרי מכה עד שיישבר וייכנע. האם הפלסטינים יישברו? ספק רב, אבל את טראמפ זה לא ממש מעניין. אם הפלסטינים לא יסכימו לתנאים שלו – הם לא יראו ממנו דולר.

 

או כפי שניסח זאת בשיחת הוועידה עם רבנים יהודים לרגל ראש השנה: "ארה"ב משלמת להם סכומי כסף אדירים ואני אומר, אתם מקבלים כסף, אבל אנחנו לא משלמים לכם עד שתעשו עסקה. אני לא חושב שזה לא חוסר כבוד. אני חושב שזה חוסר כבוד כאשר אנשים לא באים לשולחן המשא ומתן".

 

ארה"ב גם החליטה לאמץ עמדה אגרסיבית נגד בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (ICC) אם ימשיך בחקירה על פשעי מלחמה של ארה"ב באפגניסטן או יפתח בחקירה נגד ישראל. היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון אמר כי כל חקירה נגד ארה"ב או ישראל תוביל לסנקציות נגד בית הדין. "ארה"ב תנקוט את כל האמצעים הנדרשים כדי להגן על אזרחינו ועל אזרחי בעלות בריתנו מהעמדה לדין חסרת צדק בבית הדין חסר הלגיטימיות הזה", אמר.

דונלד טראמפ (צילום: AP)
דונלד טראמפ(צילום: AP)

בולטון הצהיר שארה"ב תגיב באיסור על שופטי בית המשפט ותובעיו להיכנס לארה"ב, בהטלת עיצומים על מימון שהם מקבלים מארה"ב ובהעמדתם לדין במערכת המשפט האמריקנית. "אם בית הדין ירדוף אותנו, את ישראל או כל בעלת ברית אחרת של ארה"ב – לא נשב בשקט", אמר בולטון. "ניתן ל-ICC למות לבד. אחרי הכל, ה-ICC כבר מת בשבילנו".

 

מיד עם צאת החג הרבו השרים וחברי הכנסת מימין בהודעות המברכות את הנשיא טראמפ על הצעדים האחרונים נגד הפלסטינים. האומנם מדובר בהתפתחות חיובית מבחינת האינטרס הישראלי המובהק? לא בהכרח.

 

חלק מההחלטות של טראמפ מצטיירות כשליפה מהמותן וייצרו מצב של אדמה חרוכה שבה אין כל גורם בינלאומי שיוכל להיתפס כמתווך הוגן בין ישראל והפלסטינים. בדרך כלל כאשר הפלסטינים נדחקים לפינה - גם ישראל משלמת מחיר.

 

אם בתי החולים במזרח ירושלים לא יוכלו לטפל בחולי הסרטן הפלסטינים, לאן הם ילכו אם לא להדסה, שערי צדק ואיכילוב שגם ככה קורסים תחת עומס חולים ישראלים? אם מיליוני תלמידי עזה והגדה לא ילכו לבתי ספר בגלל קריסת אונר"א, מה הם יעשו אם לא לפנות לטרור ולאלימות? מדיניות החוץ האמריקאית לא ממש מסתכלת מעבר לכתף של טראמפ. זה עלול להתפוצץ לנו בפנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AP
אבו מאזן וטראמפ
צילום: רויטרס, AP
מומלצים