שתף קטע נבחר

"יהודי ארה"ב אוהבים את ישראל, אך מרגישים בה פחות רצויים"

על הקשר עם ישראל: זו מולדת קדושה עבור כולנו. על היחס לזרמים הליברליים: התעלמות מהם משמעה התעלמות ממחצית מהעם היהודי - ועל הקשר עם הדור הצעיר: עכשיו תורם של הישראלים. רגע לפני שראשי הפדרציות היהודיות בצפון-אמריקה מגיעים לכנס השנתי בישראל, יש להם מה להגיד לנו

 

 

גם מי שלא פותח כל בוקר בקריאת עיתונות יהודית אמריקנית או מקפיד להתעדכן במה שעובר על אחינו מעבר לים, יודע שזו הייתה אחת השנים הקשות ביחסי היהודים בארץ הקודש ואלה שנמצאים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. 

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 


 

משבר הכותל, הגיור, העיכוב והגירוש בנתב"ג של יהודים שמאלנים – רק תבחרו. ואולי בעיקר התחושה שנשבה מירושלים, תחושת ה"אתם לא תקבעו לנו", שהביאה את היחסים בין הצדדים לשפל.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :  

 

על הרקע הקשה הזה, ייפתח מחר (יום ב') בתל אביב כנס ה-GA – המפגש השנתי של ראשי הקהילות (הפדרציות היהודיות) של צפון אמריקה (GENERAL ASSEMBLY). יהיו שם ראש הממשלה, בנימין נתניהו; נשיא המדינה, ראובן ריבלין; יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג; יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין – ובכירים רבים.

 

הכותרת, "אנחנו חייבים לדבר", מעידה כאלף עדים על המשבר ועל הצורך שרואים בתפוצות ובישראל לפתרונו. "ישראל היא מולדת קדושה עבור כל היהודים", מצהיר אריק גולדשטיין, ראש פדרציית ניו-יורק, בראיון ל-ynet. "אני חושב שכל הצהרה או מדיניות ששוחקת את ההיגד הזה, פוגעת בחיבור בין יהודים אמריקנים לבין ישראל".

 

אריק גולדשטיין, ראש פדרציית ניו-יורק ()
"הדור הצעיר צריך למצוא את החיבור האישי שלו לישראל". אריק גולדשטיין, ראש פדרציית ניו-יורק

 

ג'יי סנדרסון, ראש פדרציית לוס-אנג'לס, מפויס אף יותר: "היחסים בין ישראל לתפוצות אינם מבוססים על מקרה אחד, הצהרה מסוימת או החלטה אחת. המשימה של כולנו היא לעבוד קשה על מנת ליצור את החיבור החזק ביותר בין הצדדים".

 

הזרמים הליברליים: "אסור להתעלם מהם"

לעומתם, שפ אנגלנדר, ראש פדרציית סינסנטי, לא מהסס לומר את מה שרבים חושבים: "מרבית היהודים האמריקנים עדיין חשים רגשות חזקים כלפי ישראל, אבל רבים מרגישים שהם פחות רצויים ושפחות מכבדים אותם".

 

ג'יי סנדרסון, ראש פדרציית לוס-אנג'לס ()
"כמו שיהודי התפוצות באים לחוות את ישראל, ישראלים צריכים לחוות את יהדות התפוצות". ג'יי סנדרסון, ראש פדרציית לוס-אנג'לס

 

אנגלנדר מזהיר גם לגבי האמירה שנשמעה בישראל על כך שכדאי להשקיע בקשר רק עם קהילות אורתודוכסיות ולא עם הזרם הקונסרבטיבי או הרפורמי, ואומר כי "מחוץ לישראל, הקהילות האורתודוכסיות מהוות רק 10%. ולכן התעלמות משאר הקהילות פירושו ביטול הקשר עם 90% מיהודי התפוצות, כלומר מחצית מהעם היהודי בכללותו".

 

גם סנדרסון מסכים שזו אמירה מטרידה: "אסור לנו לתייג או לשפוט שום יהודי באשר הוא. אנחנו זקוקים לקהילות חזקות ומגוונות – בארה"ב ובישראל".

 

נעמי אדלר, ראש פדרציית פילדלפיה, מעידה כי השפעת המשבר בין התפוצות לישראל מורגשת בשטח: "פילדלפיה היא קהילה מאוד פרו-ישראלית, בלי קשר לעמדות הפוליטיות של כל אחד מהחברים. אבל כאשר שר בממשלה או חבר כנסת אומר משהו נגד הדרך שבה אנחנו מתפללים או מבטאים את היהדות שלנו, זה מדגיש שהם חושבים שאנחנו לא שווים. זה גורם לכאב, בלבול ומצוקה ליהודים רבים באזור שלנו".

 

גולדשטיין מסביר כי "אמירות כאלו מעידות על חוסר הבנה לגבי מצבן של הקהילות היהודיות בארה"ב כיום, ולגבי החשיבות של יהדות מזרמים שונים. זה מעיד על כך שיש צורך ביותר מפגשים וקשר חזק יותר בין ישראלים לבין הקהילות בארה"ב".

 

מאבדים את הצעירים?

ראשי הפדרציות מייצגים ברובם את הדור הוותיק של יהדות ארה"ב, זאת שגדלה על ישראל, המדינה הקטנה ושברירית שקמה בצל השואה. אחד האתגרים האמיתיים ביחסי ישראל והתפוצות הוא לשמר את הקשר גם עם הדור האמריקני הצעיר, זה שמכיר את ישראל כמדינה חזקה ועצמאית שאולי פחות זקוקה לתמיכה מסיבית מהגולה.

 

נעמי אדלר, ראש פדרציית פילדלפיה ()
"כאשר שר בממשלה או חבר כנסת אומר משהו נגד הדרך שבה אנחנו מתפללים או מבטאים את היהדות שלנו, זה מדגיש שהם חושבים שאנחנו לא שווים". נעמי אדלר, ראש פדרציית פילדלפיה

 

אנגלנדר טוען כי פרויקט תגלית הביא לשיאים חדשים מבחינת ביקורים של צעירים אמריקנים בישראל, אך אלה שלומדים עליה רק דרך אמצעי התקשורת או בקמפוסים, מתמודדים עם בעיית הזדהות קשה.

 

גולדשטיין דווקא רואה בדור הצעיר הזדמנות מעניינת: "אני חושב שצעירים מתקשרים עם ישראל בצורות אחרות, וזה דבר טוב. הדור הצעיר צריך למצוא את החיבור האישי שלו לישראל. האתגר הוא למצוא דרכים שבהן הם יהיו מעורבים בעתידה של המדינה, גם אם הם לא תמיד מסכימים על כלל הסוגיות".

 

סנדרסון אומר שאם ישראל מודאגת לגבי הקשר עם הדור הצעיר, היא חייבת להיות חלק מהפתרון: "אנחנו צריכים יותר ביקורים של צעירים אמריקנים בישראל - וגם ביקורים של ישראלים בארה"ב. אנחנו מקפידים לשלוח צעירים בתוכניות כמו 'תגלית', 'מסע' ואחרות, וזה חלק גדול מהפתרון".

 

לדברי אדלר, "גילינו שאם אנחנו מציגים אינטרקציות איכותיות עם ישראל, הצעירים מביעים התלהבות ומרגישים את הקשר החם. יש לנו משלחות שחוזרות מישראל והן מלאות תשוקה לגבי המסע שעשו".

 

"עכשיו תור הישראלים ללמוד עלינו"

ומה לגבי המשך היחסים? בנקודה הזאת דווקא כולם אופטימיים, אבל יש להם מסר חד לישראל: "במשך שנים לימדנו את הקהילה בניו-יורק על ישראל ועל הישראלים", כך גולדשטיין. "הגיע הזמן שגם ישראל תעשה זאת. ישראלים צריכים ללמוד ולהיחשף לגיוון הרב של היהדות, ולאפשרות ליצור קשרים משמעותיים עם יהודי התפוצות, כבר מגיל צעיר".

 

שפ אנגלנדר, ראש פדרציית סינסנטי ()
"מחוץ לישראל הקהילות האורתודוכסיות מהוות רק 10%. ולכן התעלמות משאר הקהילות פירושו ביטול הקשר עם 90% מיהודי התפוצות". שפ אנגלנדר, ראש פדרציית סינסנטי

 

גם סנדרסון מסכים שזו התשובה: "בדיוק כמו שיהודי התפוצות באים לחוות את ישראל, ישראלים צריכים לחוות את יהדות התפוצות. לא רק אתרי תיירות - אלא היכרות של ממש עם מנהגים וחוויות של יהודי ארה"ב".

 

ואנגלנדר מסכם: "בקרו אותנו, תתארחו אצל משפחות יהודיות ותחוו כמו שיותר סוגים של יהדות בקהילות השונות". "נקשיב יותר אחד לשני, נתקשר ונבקר", אדלר אופטימית. "פשוט שבו עם מנהיגים יהודים מרחבי העולם, ותרגישו כמה חזק הם קשורים לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריק גולדשטיין, ראש פדרציית ניו-יורק
מומלצים