שתף קטע נבחר

"הברוקלין של פיטסבורג": מכה בבטן הרכה של יהדות ארה"ב

כמעט 180 שנים חיים יהודים בסקווירל היל - המרכז היהודי הגדול ביותר של פיטסבורג, שגדל עוד יותר בעשרים השנים האחרונות. הם מחוברים מאוד לישראל, תורמים למטרות יהודיות ו-90% מילדי השכונה מקבלים חינוך יהודי. למרות ההלם המוחלט מהפיגוע, העידו כ-85% מיהודי סקווירל היל כי הם חוששים מאנטישמיות. פרופיל

 

 

האנטישמיות הכתה באחד הריכוזים היהודים הגדולים בארה"ב: כ-60 אלף יהודים חיים בעיר פיטסבורג שבפנסילבניה – רובם מתגוררים בשכונת סקווירל היל, שבה התרחש אתמול (שבת) הטבח הנורא שגבה 11 קורבנות. קהילת "עץ חיים" הוותיקה פועלת במקום כבר 150 שנה, ולפני כמה שנים התאחדה עם "אור לשמחה" הצעירה ממנה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 


 

במבנה המשותף בן 3 הקומות נערכו בבוקר שבת (שעה לפני צאת השבת בישראל) התפילות וגם זבד הבת. זמן קצר לאחר מכן הפכו המילים "ואראך מתבוססת בדמייך", מתוך הפסוק בספר יחזקאל הנקרא בטקסי ברית מילה, למוחשיות וכואבות במיוחד.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :  

"הרב של אילן רמון" הלך לעולמו

 

שי מערבי, יהודי תושב פיטסבורג בן 22, לומד באוניברסיטת דוקיין שבמרכז העיר, אך משפחתו גרה ברחוב של בית הכנסת, סמוך לזירת הפיגוע. "הקהילה היהודית כאן גדולה מאוד, היא נחשבת מספר 2 בגודלה, אחרי ברוקלין, מבחינת היחס בין היהודים לשאר התושבים". בעיר פועלים מוסדות חינוך עבריים, אטליזים כשרים ואף חנויות ספרים ביידיש ובעברית.

 

"זה ממש הברוקלין של פיטסבורג", אומר גם שי אטיאס (38), יו"ר ארגון ההסברה הישראלי "שובה גלובל", השוהה במקום. "ברחוב יש המון אנשים עם כיפות, המון מסעדות ובתי עסק של יהודים, והכל היה רגוע. כעת יש דאגה אדירה והלם גדול".

 

67% מיהודי השכונה חששו מאנטישמיות

סקווירל היל נחשבת למרכז ההיסטורי של יהדות פיטסבורג, וגם כיום היא האזור שבו חי שיעור היהודים הגבוה ביותר (26% ממשקי הבית היהודיים מרוכזים בו), והיא המרכז הגדול והמושך ביותר עבור יהודים המחפשים שייכות קהילתית.

 

מתאבלים על קורבנות הירי (צילום:AFP)
מתאבלים על קורבנות הירי(צילום:AFP)

 

בשנת 2017 התפרסם מחקר גדול באוניברסיטת ברנדייס האמריקנית על הקהילה היהודית של פיטסבורג ולמענה, שפילח וניתח את יהדות המקום על גוניה השונים. הפיגוע בשבת בא להם בהפתעה גדולה, אבל 67% מיהודי השכונה אמרו באותו המחקר כי הם מודאגים מהאנטישמיות ברמה מסוימת, ו-18% אמרו שבמידה רבה.

 

אחד הנשאלים אף תיאר כיצד נהג רכב עצר לידו בדרכו לבית הכנסת, קרא לו "יהודי טיפש", ואז "ירק לעברי ואמר לי לחזור חזרה לסקווירל היל". בזמן עריכת המחקר, מציינים החוקרים, היה גל של למעלה מ-120 איומים על פצצות (שהתבררו כשקריים) וסדרת מעשי ונדליזם שכוונו למוסדות יהודיים ברחבי ארה"ב.

 

המחקר העלה כי הקהילה היהודית מגובשת ומזדהה ברובה עם יהדותה. החוזק המרכזי שלה הוא בחבריה הרואים עצמם מאוחדים, מסבירי פנים, תומכים זה בזה ומעורבים בחיי הקהילה. 80% - נתון גבוה באופן יחסי לכלל האוכלוסייה היהודית בארה"ב - מרגישים כי הקהילה היהודית היא הבית שישמור על הזהות היהודית. בסקווירל היל עצמה, 62% מהיהודים צורכים תרבות יהודית באופן קבוע.

 

73% ביקרו בישראל

נתוני ההשתייכות מזכירים את אלו הארציים: 34% רפורמים, והם הקהילה הגדולה ביותר בעיר, ועם זאת 85% מיהודי סקווירל היל מדליקים נרות חנוכה, 66% צמים ביום כיפור ו-58% מדליקים נרות שבת.

 

מרבית יהודי פיטסבורג מחוברים לקהילה, בית כנסת או מרכז יהודי ומשלמים עבורם, מה שמחזק את הקשר והמחויבות שלהם. במחקר תיאר אחד הנשאלים את הקהילה כ"קטנה מספיק שאיננה מוחצת אותך, אבל גדולה מספיק באופן שיהיו בה אפשרויות בתוך הקהילה".

 

יהודי סקווירל היל מחוברים מאוד לישראל. חלקם הגדול (כ-75%) צורכים חדשות באופן קבוע - שבועי או יומי - על ישראל. 73% מהאוכלוסייה היהודית של סקווירל היל ביקרו בישראל (לעומת 59% מיהודי פיטסבורג רבתי).

 

76% מילדי העיר, השנייה בגודלה בפנסילבניה, גדלים כיהודים, 71% - בזהות יהודית ברורה. מתוך אלה – 90% מיילדי סקווירל היל גדלים כיהודים בעלי חינוך יהודי וזהות יהודית. זה מתאפשר, בין היתר, הודות למצבם הכלכלי הנוח: 92% מהיהודים בסקווירל היל דיווחו כי הם תורמים עבור מטרות שונות, ו-61% מהם מתנדבים בארגונים יהודיים.

 

"כולם פה בהלם"

אנדריי קוגן, אחד משליחי הסוכנות היהודית בעיר, תיאר את המקום: "זו לא שכונה יהודית בלבד אבל יש בה אוכלוסייה יהודית מאוד גדולה. יש שם הרבה מסעדות כשרות, בתי כנסת, מוסדות תרבות יהודיים והרבה משפחות יהודיות שגרות שם. זו קהילה משגשגת, מוכרת שהיא חלק אינטגרלי מהעיר".

 

הקהילה היהודית בפיטסבורג נוסדה בשנות הארבעים של המאה ה-19 ורשמה גידול משמעותי לפני קרוב למאה שנה, בזכות הגירה ממזרח אירופה. כיום חיים בה יהודים מזרמים שונים שרובם אינם דתיים, וגם מאות ישראלים שלומדים או עובדים בעיר. הם משתייכים לקהילות נפרדות – רפורמים, קונסרבטיבים ואורתודוכסים (בעיקר מתנועת חב"ד).

 

"בסך הכל הקהילה ביחסים טובים עם כולם", סיפר השליח קוגן. "ההווי בעיר מאוד חיובי וטוב. מאוד מפתיע שזה קרה דווקא כאן". השכן מערבי הוסיף: "פתאום זה מכה בתוך הקהילה שלנו. כולם פה בהלם. זה בדרך כלל מקום מאוד בטוח. לפני שנה בערך הייתה התראה, ולא הייתה פעילות בקהילה היהודית בעקבותיה ולא בבית הספר היהודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים