שתף קטע נבחר

ט"ו בשבט: לאן נעלם ויטמין C בפירות היבשים?

משמש, שזיף, תאנה ותפוח הם רק דוגמאות לפירות שמאבדים שיעור ניכר מתכולת הוויטמינים שהם מכילים במהלך תהליך הייבוש. דיאטנית מסבירה למה כדאי לחגוג את ט"ו בשבט עם צלחת מלאה בפירות חתוכים טריים, בריאים, צבעוניים וטעימים

מסורת ט"ו בשבט, חג האילנות, היא לאכול מפירות ארץ ישראל. כיוון שבגולה אפשר היה להשיג רק פירות שהובאו מישראל כשהם מיובשים, השתרש המנהג של אכילת פירות יבשים. כיום אין הכרח כמובן לאכול דווקא פירות מיובשים, כשארצנו שופעת פירות טריים. בנוסף, חשוב לזכור שלחלק משמעותי מהפירות המיובשים מוסיפים סוכר מעובד, חומרים משמרים וצבעי מאכל מלאכותיים, שעדיף להמעיט בצריכתם.

 

הבעיה התזונתית המשמעותית ביותר בקטגוריית הפירות המיובשים היא בפירות המכילים כמויות גבוהות של סוכר מעובד מוסף. לפירות מיובשים כדוגמת חמוציות, פפאיה, אננס, בננה, מנגו, תות, קיווי ועוד מוסיפים סוכר בכמות היכולה להגיע ל-50% מהפרי ואף יותר. גם כך פירות מיובשים מרוכזים יותר בפחמימות (סוכרים) ובאנרגיה, ולכן מומלץ לצרוך מהם כמות קטנה יותר.

 

חומרים משמרים, תוספות סוכר וצבעי מאכל. פירות יבשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומרים משמרים, תוספות סוכר וצבעי מאכל. פירות יבשים(צילום: shutterstock)

תוספת הסוכר מפחיתה משמעותית את תרומתם הבריאותית, "מדללת" את ריכוז הרכיבים התזונתיים בהם והופכת את הפרי למעין "ממתק". כמובן שפירות טבעיים טריים ובלתי מעובדים אינם מכילים כל תוספת סוכר.

 

מלבד התמר, הגדל בישראל ומתייבש על העץ באופן טבעי ללא צורך בתוספת סוכר או חומרים משמרים, מרבית יצרני הפירות המיובשים נאלצים "לטפל" בפירות הטריים באופן מלאכותי על מנת להפוך אותם למיובשים. תהליך זה כרוך בשימוש בטמפרטורות גבוהות ובחומרים משמרים כגון גופרית דו-חמצנית (E-220).

 

עוד כתבות:

עזבו את הטרנדים: רוצים לאכול בריא? התחילו ליהנות מהאוכל

10 עקרונות מעשיים לאכילה בריאה

האם מסוכן לאכול פירות וירקות שהשחירו או נפצעו?

 

בחומרים אלו משתמשים כדי לשפר את צבעם של הפירות, למנוע חמצון וקלקול ולהאריך את חיי המדף שלהם. חלק מהאנשים רגישים לחומרים המשמרים הללו, שעלולים לגרום במקרים מסוימים לבעיות נשימה ולהפרעות במערכת העיכול. לחלק מהפירות המיובשים מוסיפים גם שמנים, חומרי הזגה (ליצירת מראה מבריק) וצבעי מאכל מלאכותיים – גם האחרונים עלולים לגרום לתופעות שונות בקרב מבוגרים רגישים וילדים.

 

פרי טרי - מנה של בריאות וצבע מהטבע

פירות טריים הם טבעיים לחלוטין ואינם מכילים כל תוספת. כיוון שהם לא עוברים תהליכי עיבוד, רמות הוויטמינים ונוגדי החמצון בהם לרוב גבוהות יותר לעומת מנת תחליף מקבילה של פרי מיובש.

 

לדוגמה, המשמש הטרי מהווה מקור לוויטמין C ולוויטמין A ומכיל כ-12% מהמנה היומית המומלצת של ויטמינים אלה ל-100 גרם. המשמש הטרי מכיל גם 6 ויטמינים מקבוצה B. לאחר הייבוש נותרות במשמש רמות מזעריות של ויטמין C, רק שליש מתכולת הוויטמין A ופוחתות רמות ששת הוויטמינים מקבוצה B.

 

פירות יבשים וטריים ()

פירות יבשים וטריים ()
גם השזיף הטרי מהווה מקור לוויטמין C ומכיל כ-12% מהמנה היומית המומלצת של ויטמין זה ל-100 גרם. לאחר הייבוש נותרת בשזיף רק תכולה מזערית של ויטמין C כמו גם תכולה מזערית בלבד של ויטמיני A ,1B ו-E . מגמה זו של הפחתת רמות הוויטמינים לאחר תהליך הייבוש, מתקיימת גם בפירות מיובשים אחרים כדוגמת תאנה ותפוח.

 

פירות מיובשים כגון בננה מיובשת כבר מכילים תוספות משמעויות של שמן וסוכר ולכן תכולת כל הרכיבים התזונתיים והבריאותיים פוחתת. לדוגמה פוחתת באופן ניכר תכולת הסיבים התזונתיים, החלבון, האשלגן, המגנזיום וכן תכולתם של 10 ויטמינים. מגמה זו, של הפחתה ניכרת בתכולת כלל הרכיבים הבריאותיים בפרי, מתקיימת גם בכל הפירות המיובשים המסוכרים האחרים.

 

היום ניתן למצוא ברשתות השיווק, במרכולים ואצל הירקנים עשרות סוגים של פירות טריים בשפע של צבעים וטעמים, כאשר לכל אחד מהם סגולות בריאותיות שונות וערך תזונתי גבוה. בין הפירות הטריים הישראלים שנמצאים כעת על המדפים: תפוח, בננה, תות שדה, אגס, קיווי, תפוז, קלמנטינה, מלון, אפרסמון, אננס, אשכולית, רימון, פומלה, אשכולית אדומה, תמר, שקד, ענבים, פפאיה, פסיפלורה, פיטאיה, גויאבה ועוד.

 

מומלץ לחגוג את טו בשבט סביב צלחת פירות טריים חתוכים ב-5 צבעים. לדוגמא: תות שדה אדום, קיווי ירוק, תפוז או קלמנטינה כתומים, פלחי פומלה צהובה, תמר, בננה לבנה ופיטאיה סגולה. כדאי להוסיף להם גם שקדים טבעיים הגדלים כאן בישראל, ולנצל את רוח החג דווקא להרחבת מגוון הפירות הטריים הנצרכים בתזונת המשפחה. 
 

מרב מור-אופיר היא תזונאית קלינית M.Sc. ויועצת מדעית למועצת הצמחים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדרך הבריאה לחגוג. פירות העונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים